De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
08-08-2008
TERSCHELLING- TEGELPLATEAU
Op een muur van een oude woning in West-Terschelling trof ik dit fraaie tegelplateau aan. Of het bedoeld is als een herinnering aan de brandstichting door de Engelsen tijdens de Tweede Engelse Oorlog in 1666 is me niet bekend. Vrijwel het gehele dorp West-Terschelling werd door die brandstichting verwoest. Slechts dertig huizen bleven gespaard.
De nieuwste aanwinst in het schepenarsenaal van Rederij Doeksen is de "Tiger"(uitspreken zoals het er staat geschreven), een catamaran, die enige tijd dienst heeft gedaan op de Filippijnen, maar daar niet rendabel bleek. Deze catamaran is in april 2007 door de rederij aangekocht en per schip naar Harlingen vervoerd, waar het schip een complete gedaanteverwisseling heeft ondergaan. In maart 2008 werd het schip gedoopt en in de vaart genomen. Het kan 415 passagiers vervoeren. Met zijn lengte van 52 meter en een breedtevan plm. 12 meter overbrugt de Tiger de afstand tussen Harlingen enTerschelling in plm. 45 minuten. Ter vergelijking: De veerboot doet over die afstand ruim 2 uur. Op de achtergrond de enige nog dienstdoende vuurtoren, de "Brandaris".
Hij/zij tikte nog niet tegen ons raam op Terschelling, daarvoor was het Roodborstje te schuw. Maar met wat gestrooide broodkruimels wist ik het beestje te verleiden om toch iets dichterbij te komen, zodat ik het kon fotograferen. Uit de vele opnamen koos ik deze.
Op Terschelling is veel natuurgebied gehandhaafd en niet ontsierd door her en der geplaatste recreatiewoningen, waardoor er veel te genieten valt. Deze foto is genomen in de buurt van het dorp Lies en vormt het begin van het natuurreservaat "Koegelwieck" tussen Lies en Hoorn.
Terschelling maakte in Wereldoorlog II deel uit van de zgn. Atlantikwal, de Duitse verdedigingslinie van de kust van Frankrijk tot en met Nederland. Op een van de pieren van Terschelling is nog het restant te zien van de plek waar toentertijd het afweergeschut heeft gestaan dat op een onderstel kon draaien. Een herinnering aan vervlogen tijden......
Hoewel ik in deze vakantie er weinig op uit kon trekken met de fiets vanwege de weersomstandigheden (storm en regen) kon ik toch deze foto maken met de telelens van een aantal ganzen in een duinmeertje langs de zgn. 'Longway', een fietspad van Midsland naar West aan Zee.
In de haven van Terschelling, gelegen aan de enige natuurlijke baai van Nederland, is altijd vertier. Op de foto is de eens beroemde zeesleper "Holland" van Rederij Doeksen nog juist te zien. Het schip is thans ingericht als museumschip.
Het heeft eventjes geduurd, maar ik ben weer on-line na de verbouwingsperikelen en mijn korte vakantie op het mooie eiland Terschelling, waarvan hier een karakteristieke eilander boerderij ter illustratie. Ik hoop weer regelmatig een bijdrage aan dit weblog te kunnen toevertrouwen.
De renovatie van onze douche heeft heel wat tijd gekost en is op een paar aanpassingen na gereed voor gebruik. Het duurde langer dan ik had verwacht, maar nu staat onze vakantie voor de deur en kunnen we bijkomen van alle beslommernissen. De reis gaat voor de 57e keer naar 'ons' eiland Terschelling, waar we weer heerlijk kunnen uitwaaien. Vandaar deze foto van het Europees Natuurmonument 'De Bosplaat', waar je heerlijk kunt ronddwalen. Tot over twee weken !
Is het niet fantastisch, dat Nederland versus Italië en Frankrijk een score van 7 tegen 1 bereikt tijdens het EK 2008 ? Ik wou, dat ik erbij was geweest, maar besef ook, dat we er nog lang niet zijn! Geen foto ditmaal, maar de vreugde is er niet minder door! Ik ben momenteel even minder actief, daar we met een verbouwing van onze doucheruimte hebben te maken, die mijn aandacht nodig heeft en ik er niet op uit kan trekken om foto's te maken. Dat haal ik later wel weer in !
De 'Spurt'maakt zijn laatste meters voor hij langs het perron zal stil houden op het gerestaureerde Centraal Station van Groningen, dat omgeven wordt door hoge moderne gebouwen, die via de boogbrug de toegang tot de (binnen)stad vormen.
Op 12 december 1949 reed de laatste tram door de stad Groningen en werd vervangen door stadsbussen. Anno 2008 zijn er studies gaande om de tram weer terug te brengen in de stad, terwijl er in de toekomst ook aansluiting wordt gezocht met de omliggende gemeenten en Assen. In 2014 moet de eerste tramverbinding in werking treden, 65 jaar na het verdwijnen. Teneinde de Groningers een idee te geven, wat hen te wachten staat, is er op de Grote Markt in het centrum van de stad een tram uit Den Haag opgesteld en dat nodigt toch uit voor het schieten van een plaatje.
Zoals een schip sporen in het water achterlaat, zo gaat het ook met onze waterdieren, die een spoor in het kroos hebben getrokken in de vijver voor ons huis.
Rond het opgravingsterrein heeft men een stellage gebouwd, waardoor belangstellende Groningers vanaf de hoogte de werkzaamheden kunnen volgen. Hier zien we de Stadsarcheoloog Ger Kortekaas eigenhandig aan het werk met een troffeltje.
Op de Grote Markt in het centrum van Groningen vindt momenteel archeologisch onderzoek plaats op de plek waar tot en met de Tweede Wereldoorlog het Scholtenhuis heeft gestaan. Scholten was de grondlegger van de eerste multinational van Nederland. In de WO- 2 namen de Duitsers bezit van deze monumentale woning aan de oostwand van de Grote Markt, waarin de Duitse Veiligheiddienst werd gevestigd. Na de oorlog werd de rooilijn van de bebouwing een aantal meters naar achteren teruggebracht. Aangezien de oostwand van de markt over enige jaren zal worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe wand, waarbij de rooilijn weer naar de oude situatie wordt verplaatst, vinden er thans opgravingen plaats op de plek waar eens het Scholtenhuis heeft gestaan.