Even uitrustend op een bankje op de dijk aan het Wad en genietend van het uitzicht kan het je overkomen, dat er plotseling een zilvermeeuw voor je voeten neerdaalt. Misschien in de hoop dat je iets eetbaars voor hem in petto hebt. Ik had dat niet, maar gelukkig wel mijn fototoestel bij de hand om hem vast te kunnen leggen voor het nageslacht.
Dit beeld geeft weer, waarom ik zo van Terschelling houd. Ruimte, licht en rust! Sinds een paar jaar ligt er aan de buitenkant van de dijk aan de Wadkant een fietspad, waardoor je kunt genieten van dit soort beelden.
Bij het gehucht Stryp (officieel Seerijp) onder de rook van Midsland, ligt buiten de waddendijk een kweldergebied, dat een lustoord is voor de zeevogels. Bij vloed komt dit gebied onder water te liggen, doch valt bij eb weer droog.
Naast de braderie treffen we in West-Terschelling ook twee wekelijks de rommelmarkt aan achter de kerk. De opbrengst komt geheel ten goede aan de kerk. Je kunt er van alles aantreffen: veel steengoed, LP's, boeken, maar ook een 8 mm filmprojektor zag ik er dit jaar bij voor maar 15,00! Je zou er maar om verlegen zitten! Zelfs antieke kasten waren er dit jaar in de aanbieding. Voor een vakantieganger een beetje moeilijk mee te nemen naar huis, maar toch.....
Je kunt op Terschelling nog de rust zoeken, maar ook de drukte, zoals hier op de tweewekelijkse braderie in West-Terschelling of in Midsland in het hoogseizoen. In West-Terschelling strekt de braderie zich uit over de Toren- en de Boomstraat, de twee winkelstraten in dit dorp. En of het nu mooi zomerweer is of een dicht bewolkte lucht, de braderie trekt evenveel bezoekers.
Hoewel het in de zomermaanden erg druk is op dit eiland, zijn er altijd wel plekjes te vinden, waar de eilander rust nog is waar te nemen. Zelfs de lantaarnpaal heeft haar 'hoofd' ter ruste gelegd.
In de Burgemeester Mentzstraat in West-Terschelling ontdekte ik - denk ik - het oudste huis in deze plaats. Het jaartal duidt erop, dat dit huis dus gespaard is gebleven tijdens de branden in 1666. Let ook op de bankjes aan weerszijden van de deur. Je treft deze bij veel oude Terschellinger woningen aan.
Na de brandstichting in 1666, waarover ik gisteren schreef, begon men aan de wederopbouw in West-Terschelling. Op een aantal huizen is een jaartal aangebracht waarin deze nieuwbouw is gerealiseerd, zoals deze in 1669.
Op een muur van een oude woning in West-Terschelling trof ik dit fraaie tegelplateau aan. Of het bedoeld is als een herinnering aan de brandstichting door de Engelsen tijdens de Tweede Engelse Oorlog in 1666 is me niet bekend. Vrijwel het gehele dorp West-Terschelling werd door die brandstichting verwoest. Slechts dertig huizen bleven gespaard.
De nieuwste aanwinst in het schepenarsenaal van Rederij Doeksen is de "Tiger"(uitspreken zoals het er staat geschreven), een catamaran, die enige tijd dienst heeft gedaan op de Filippijnen, maar daar niet rendabel bleek. Deze catamaran is in april 2007 door de rederij aangekocht en per schip naar Harlingen vervoerd, waar het schip een complete gedaanteverwisseling heeft ondergaan. In maart 2008 werd het schip gedoopt en in de vaart genomen. Het kan 415 passagiers vervoeren. Met zijn lengte van 52 meter en een breedtevan plm. 12 meter overbrugt de Tiger de afstand tussen Harlingen enTerschelling in plm. 45 minuten. Ter vergelijking: De veerboot doet over die afstand ruim 2 uur. Op de achtergrond de enige nog dienstdoende vuurtoren, de "Brandaris".
Hij/zij tikte nog niet tegen ons raam op Terschelling, daarvoor was het Roodborstje te schuw. Maar met wat gestrooide broodkruimels wist ik het beestje te verleiden om toch iets dichterbij te komen, zodat ik het kon fotograferen. Uit de vele opnamen koos ik deze.
Op Terschelling is veel natuurgebied gehandhaafd en niet ontsierd door her en der geplaatste recreatiewoningen, waardoor er veel te genieten valt. Deze foto is genomen in de buurt van het dorp Lies en vormt het begin van het natuurreservaat "Koegelwieck" tussen Lies en Hoorn.
Terschelling maakte in Wereldoorlog II deel uit van de zgn. Atlantikwal, de Duitse verdedigingslinie van de kust van Frankrijk tot en met Nederland. Op een van de pieren van Terschelling is nog het restant te zien van de plek waar toentertijd het afweergeschut heeft gestaan dat op een onderstel kon draaien. Een herinnering aan vervlogen tijden......
Hoewel ik in deze vakantie er weinig op uit kon trekken met de fiets vanwege de weersomstandigheden (storm en regen) kon ik toch deze foto maken met de telelens van een aantal ganzen in een duinmeertje langs de zgn. 'Longway', een fietspad van Midsland naar West aan Zee.