5 februari 2010 was voor mij een belangrijke dag, het is de dag dat mijn boek 'NR. 267 - Mijn leven op internaat en daarna' werd uitgegeven. Hierna vertel ik waarover mijn boek gaat.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In 1960 werd ik op achtjarige leeftijd op aanraden van de dienst Beroepsoriëntering in een internaat geplaatst ver van huis, dit wegens een lichte handicap aan mijn rechterbeen. In dat internaat zou ik acht jaar verblijven. De Broeders van Liefde hadden in Gentbrugge een groot complex gebouwd, en dat moest bevolkt worden, anders was die nieuwbouw zinloos geweest. Zo kwamen de Broeders via de dienst Beroepsoriëntering ook in het afgelegen gehucht Termolen van Zonhoven terecht (ik weet niet hoe ze het gevonden hebben in die tijd), en konden ze mijn ouders ervan overtuigen dat het internaat het beste zou zijn voor mijn toekomst.
Het internaat was een gesloten gebouw, zonder contact met buitenwereld. Ik mocht alleen tijdens de grote vakanties naar huis komen, zodat mijn leefwereld zich vooral in het internaat afspeelde. Als ik tijdens de vakanties terug naar huis kwam, was het voor mij telkens een aanpassen aan de leefregels thuis. Zo kwam ik iedere keer weer van de ene in een totaal andere leefwereld terecht.
Wanneer ik aan mensen vertel dat ik mijn jeugd grotendeels in een gesloten internaat heb doorgebracht, krijg ik dikwijls de vraag hoe het daar was. Moeilijk om dat in een paar zinnen duidelijk te maken. Nog moeilijker is het om aan iemand uit te leggen welke gevoelens er toen in mij omgingen wanneer ik voor lange tijd van huis weg moest gaan. Ik heb dan dikwijls geantwoord: Ooit schrijf ik daar nog een boek over. Dat was ik ook altijd van plan, maar ik wilde geen boek uitgeven zolang mijn moeder nog leefde. Ik wilde niet dat zij geconfronteerd zou worden met bepaalde passages in het boek, die voor haar pijnlijk konden overkomen. Tenslotte hebben mijn ouders mij naar dat internaat laten gaan met de beste bedoelingen, op voorspraak van deskundigen. Twee jaar geleden is mijn moeder overleden en van toen af heb ik er echt werk van gemaakt om mijn boek te schrijven, want in mijn hoofd was ik er langer mee bezig. Het boek is grotendeels anekdotisch en ik heb er vele fotos in opgenomen, om de tegenstelling tussen de twee leefwerelden, thuis en het internaat, voor de lezer duidelijk te maken. Eén beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Enkele foto's uit het boek, zijn ook te zien op mijn foto-album (mijn fotoalbum - zie link in kolom rechts): http://fotoalbum.seniorennet.be/teuthasp/nr_267/
In een aparte verhaallijn probeer ik duidelijk te maken welke blijvende invloed het internaat heeft gehad op mijn latere leven.
De hoofdtitel van mijn boek is 'NR. 267.' Dat was het nummer dat gedurende heel mijn verblijf in het internaat in al mijn kledingstukken moest worden genaaid, zodat ze herkenbaar waren.
Natuurlijk speelt mijn moeder een hoofdrol in het boek over mijn jeugd. Toen zij enkele jaren geleden ziek werd, hield ik een dagboek bij om die emotionele periode te verwerken. Dat dagboek bleef onaangeroerd liggen tot ik het een tijdje geleden aan een paar mensen liet lezen en die vonden, zoals ik hen suggereerde, dat dit dagboek een mooie afsluiter kon zijn voor mijn boek. De vele facetten die tijdens de korte ziekte van mijn moeder aan bod kwamen, komen in het boek voor: het waarom van haar ziekte, het lijden, de wanhoop, gewetensvragen van de kinderen, de liefdevolle momenten, de berusting en haar overlijden. Omdat ik het dagboek dagelijks bijhield kan het bij momenten hard overkomen, omdat het puur is geschreven, vanuit mijn gevoelens op die momenten. Toch is er in het dagboek, net zoals in het eerste deel van mijn boek over mijn jeugdjaren, altijd een warme ondertoon aanwezig, dikwijls gespekt met een dosis humor. Als eerbetuiging aan mijn moeder heb ik het dagboek aan mijn boek toegevoegd.
Mijn boek NR. 267 - Mijn leven op internaat en daarna wordt ruim geïllustreerd met fotos en authentieke documenten en telt 120 paginas.
Het boek is uitgegeven door uitgever Bola Editions uit Gent, en is te koop in de boekwinkels voor de prijs van 17,95 euro (ISBN-nummer: 9789490243074).
Tot eind april is het boek te bestellen zonder verzendingskosten, door overschrijving van 17,95 euro op rekeningnummer 979-5932740-31 van Bola Editions, met vermelding van "NR. 267." Vanaf 1 mei 2010 rekent de uitgever 2,5 euro verzendingskosten aan.
Info: www.bola-editions.be
info@bola-editions.be
www.stefaanvanlaere.be