Kruispunt gevormd door de Minister Liebaertlaan, Gentsesteenweg, Harelbeeksestraat en Gentsestraat. De hoekherberg van de Gentsesteenweg met de Harelbeeksestraat was van in de jaren zestig tot 1978 café “Bien Venu” , daarna café “Pallieter”, dan een Marokkaans restaurant en vanaf 1978 jongerencafé ‘Het Krabje”. Werd bouwvallig en is gesloopt. Het “Krabje” was op een van de ramen prachtig omschreven als “ Café voor werkende, werkloze en schoolgaande jongeren”
Rechts was er de vroegere afspanning “Au Fabourg de Gand”, deze afspanning zou dateren van rond 1840, had achteraan stallingen. Vooral paardenhandelaars kwamen er overnachten. In 1918 werd de herberg getroffen door een vliegtuigbom. Na de oorlog herbouwd als woonhuis voor Marcel Malfait (zoon brouwerij Malfait Kuurne) die daar van kerstmis 1919 tot 1998 woonde. Achteraan was er vanaf 1926 de brouwerij Cambrinus. Op Nr 1 kwam een nieuwbouw ook genoemd “Au Fabourg de Gand” , van 1966 tot 1987 was het de bar “Castel”, van 1988 tot 2000 het pizzarestaurant “Riccobonno” , genoemd naar de uitbater van de zaak.
Centraal op de oude foto in de Gentsestraat, de hoekwoning van de familie Martens is inmiddels afgebroken voor de bouw van de seniorie SFG Residentie Gulden Sporen met een capaciteit van 72 bewoners. De woning rechts met balkon betrof het Ministerie van Landbouw.
In 1951 werden er op het kruispunt verkeerslichten geplaatst, in juli 1996 werd op het kruispunt een rond punt ingehuldigd, welke reeds in 2008 vervangen werd door verkeerslichten.
Na de afbraak van de hoekhuizen aan herberg t’Krabje, kochten de “Goedkope Woningen” de restgrond en de grond van de boekbinderij “Goddaer”, waar inmiddels een nieuw gebouw staat bestaande uit 21 passieve appartementen met onderliggende parking.
In het nieuw appartementsgebouw aan de zijde van de Harelbeeksestraat werd het kapelletje toegewijd aan O.-L.-Vrouw-van-Groeninge, opgericht in 1832 door Felix Dujardin geïntegreerd in de gevel. De kapel zou staan op de plaats waar OLV van Groeninge verscheen aan Koning Sigis van Majorka.
Bronnen : Archief Turbo - Beeldbank Kortrijk - 1000 Kortrijkse straten - Het herbergleven in Kortrijk.
Onderaan een affiche uit de jaren 1930 aangaande een paardenverkoop in de herberg 'Fabourg de Gand"
|