Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2025 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
Het schaap is een van de oudste gedomesticeerde dier,veel ouder dan rund en varken. Dit is het geval vanwege de spreekwoordelijke makheid van het dier en zijn eindeloze toepssingen. Het vlees dient als voedsel,de melk wordt gebruikt voor kaas en de wol voor kleding. Door de hongersnoden in Spanje zijn er door de eeuwen heen opmerkelijke gerechten ontstaan.De kop wordt in tweeën verdeeld en gekruid of gevuld in de oven gebraden. De poten van het dier worden gevuld met varkensvlees met een tomaten- of citroen saus. De asadura de cordero is een eenpansgerecht van ingewanden,longen ,lever,hart met uien en tomaten. Gallinejas y entresijos zijn lamsdarmen die om een houten stok zijn gewikkeld en worden in olie gebakken. Madejas,zijn darmen in repen gesneden en met knoflook worden gefrituurd. Chanfaina is van longen en andere ingewanden die worden fijn gesneden en met olie ,azijn ,amandelen,knoflook en kruiden worden gebakken. Riñones de Jerez zijn lamsnieren met sherry.
Mijas betekent letterlijk broodkruimel. De oorspronkelijke migas was een maaltijd voor herders en muildier drijvers. Oud brood werd verkruimeld en in schapenvet of reuzel gebakken,soms met wat knoflook en paprikapoeder. OP goede dagen werd er ook paprikaworst en spek bij gegeten. Bij zonsopgang zaten de mannen rond het vuur met een bord migas. Op de basis van dit gerecht ontwikkelde men veel variaties met migas. Het word nog altijd door jagers gegeten. Het brood moet 4 dagen oud zijn en kurkdroog ,dan snij je het in blokjes en daarna maak je die fijn in de pan. Je hebt migas de pastor,dat is met chorizo en druiven. Migas extrameñas-met spek en scherpe rode paprika,grof gesneden. Migas de mantanza wordt in reuzel gebakken en varkensvlees en chorizo. Migas con salsa de tomate -gebakken broodkruim met tomaten saus. Migas de mulata dat is met melk,suiker,geraspte en gesmolten chocolade. Vroeger was het armeluiskost,maar nu staat het vaak op tafel bij feestelijke etentjes ,verjaardagen en kerkelijke feestdagen.
Deze smakelijke paprika´s zijn niet langer dan 8 cm en donker rood. De verse rauwe paprika heeft een bittere smaak daarom worden ze boven een open vuur gegrild,dan ontveld en als conserven verkocht.Goedkoop zijn ze niet want het is een bewerkelijk proces. De iets rokerige geur van het houtvuur en de uitgeproken smaak van de paprika smaken heerlijk bij vis. De paprika´s worden in de fabriek gesorteerd en grondig gewassen. Dan gaat er hout in de oven en de paprika´s worden boven het open vuur zwart gegrild,de schil moet verkoold zijn. Dan worden ze ontdaan van hun zwarte vel,steelaanzet en zaadlijsten. Er blijven altijd wel wat stukjes vel achter,maar afspoelen mag niet,het wordt gedaan met een zacht doekje. Als ze helemaal schoon zijn gaan ze in blik.
Romesco-saus van tomaten,amandelen,knoflook ,pepers olijfolie en bouillon.Lekker bij vlees,schaal-en schelpdieren. Picada- basissaus van geroosterde amandelen,hazelnoten,knoflook ,peterselie en olijfolie,in de vijzel fijngestampt. Aliolie saus-voor vlees en vis,gemaakt van knoflook,olijfolie en eierdooier. Sofrito-dikke saus van olijfolie,uien,knoflook en tomaten. Salsa Mahonesa,mayonaise van olie,zout en ciroensap. Salsa española-ui,wortel,prei,spek,reuzel,tomaten en wijn. Salsa vinegreta-azijn,olie ,uien,kruiden ,kappertejs en augurk. Salsa de tomate-tomatensaus. Salsa marinera,-saus van uien ,peterselie,visbouillon en wijn. Salsa verde-knoflook,peterselie,olijfolie,witte wijn en eierdooier. Salsa bechamel-saus van boter,bloem en melk. Salsa aurora-bechamel saau met tomaten.