wie ben ik
Hartelijk welkom op mijn blog
Inhoud blog
  • snoepwinkeltje
  • Ik ben er nog
  • Ajo
  • Limburgse rijstevlaai
  • Zigeuner passie
  • Over mijzelf
  • Anís
  • de bloemen
  • Heel mooi
  • Picudo rojo
  • Alcachofas fritas
  • Ben er weer
  • Gelukkig nieuwjaar
  • Rute
  • Kerstlampjes
  • naranja
  • weer ziekenhuis
  • Berenjenas Alpujarra
  • Ziekenhuis maaltijd
  • Verzorging ziekenhuis
    Over mijzelf
    Ik ben lenie
    Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
    Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen. Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen. Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
    Nieuws Trouw (NL)
    Foto
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • stuur een kaartje
  • spierziekten
  • gezondheid
  • handleidingen
  • leuke kindersite
  • allerlei spelletjes
  • uitleg internetverbinding
  • van alles en nog wat
  • veilig surfen op internet
    Een interessant adres?
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dolfijn
    blog.seniorennet.be/dolfijn
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    13-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soorten sherry
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Fino,een lichte goudgele droge sherry,heeft wel een bitter aroma,dat komt door de vorming van de schimmel laag op de wijn in het vat,heeft ook een vleugje amandel.
    Het alcoholgehalte is 15,5 tot 17 %

    Manzanilla-een zeer droge lichte fino,mag alleen uit Sanlúcar de Barrameda komen.Door het bijzondere micro klimaat ¨bloeit¨de schimmel laag en geeft een zeer kruidig aroma.

    Amontillado-als fino lang genoeg rijpt,sterft de gist schimmel.De wijn oxideert en wordt donkerder en geuriger.
    Is een droge wijn met een alcoholgehalte van 16-18%.

    Oloroso-deze sherry is door de inwerking van zuurstof uit de lucht geoxideerd en heeft nooit Flor gehad.
    Hij is donker en vol ,heeft een alcoholgehalte van 18-20 % en is een droge wijn.

    Pale cream- is fino gemaakt van de palomino druiven die versterkt is met geconcentreerd druivensap.

    Cream - deze sherry ontstaat door vermenging van oloroso met zoete wijn van de druif pedro ximénez.Hij is zoet .

    Palo Cortado -deze wijn houdt het midden tussen amontillado en oloroso,rijpt zonder Flor is donker van kleur en het alcohol gehalte is 18-20 %.


    Pedro Ximénez-een zoete wijn met een donkere kleur en een aroma van rozijnen.Bevat 17% alcohol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    13-11-2005, 12:56 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    12-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sherry 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Door de zeewind wordt erop de jonge wijn al na een paar weken een witte schimmellaag gevormd,de zogenaamde Flor.
    Na 6-10 maanden proeft de keldermeester de wijn voor het eerst.
    Met zijn venencia,een smalle zilveren beker aan een hele lange stok,neemt hij uit elk vat wat wijn en test hem op kleur,helderheid en geur en smaak.
    Bij de feria´s staan ook altijd van die mannen die de sherry met hun lange stok in een speciaal glas gieten.
    Vooral de hoedanigheid van de wattige schimmellaag bepaalt de toekomst van de wijnen.
    De statige keldermeester ,in zwarte broek en wit overhemd,noteert wat hij er van vind met krijtsrepen op het vat.
    Wijnen met een bijzonder mooie Flor zijn bestemd voor fino.
    De laag schimmel groeit aan en dat voorkomt de oxidatie van de wijn.
    Dit type sherry ontleent zijn kruidigheid en zijn vleugje bittere amandelen aan de schimmel.
    Shery moet minstens 3 jaar rijpen ,maar in de meeste bodega´s laat men ze veel langer liggen.
    Je kan met een excursie zo´n bodega gaan bekijken,maar proef niet van alle sherry´s,je zou hoofdpijn kunnen krijgen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    12-11-2005, 16:48 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    11-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sherry 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met sherry kun je heerlijke gerechten maken.
    Maar eerst de oorsprong van sherry.
    Al 3 duizend jaar worden in het westen van Andalucië druiven verbouwd,maar sherry is waarschijnlijk pas in de 13 de of 14 de eeuw uitgevonden,
    Andalusische zeelieden ontdekten op hun reizen dat wijn langer goed bleef als je er wijngeest bij deed.
    Zo kwam de oervorm van sherry.
    Deze naam is tegenwoordig gereserveerd voor wijn uit de ¨de gouden driehoek¨,dat zijn de steden Jerez de la Frontera,Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María (dit is een prachtige stad) in de provincie Cádiz.
    De druiven groeien op witte krijtgronden (albarizas).
    Op 94% van de grond teelt men de druif palominofino,die het beste is voor het maken van sherry en 6% de druif pedro ximéz en moscatel ,die de wijn zoeter maakt.
    Eerst laat men de most van de palomino druiven gisten tot een droge witte wijn,die wordt met wijngeest op een alcoholgehalte gebracht van 15 à 16 % en in eikenhouten vaten gedaan.Men vult ze voor twee derde zodat de vochtige lucht van de Atlantische Oceaan erin kan door dringen.
    Het eerste jaar ligt de wijn in de koelte van de bodega en de grof gevlochten matten laten weinig licht door ,maar wel de zee wind.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    11-11-2005, 17:06 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    10-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jamón Serrano uit Trevélez
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In verscheidene bergstreken van Andalucië maakt men aan de lucht gedroogde ham van witte varkens.De beste reputatie heeft Serrano ham uit Trevélez.
    Het dorp ligt aan de zuid helling van de Sierra Nevada,op zo´n 1700m.hoogte,waarmee het de hoogst gelegen plaats van Spanje is.
    De lucht is heel zuiver en bijna het hele jaar waaien er droge en koele winden.
    In de droogschuren (secaderos )rijpen jaarlijks duizenden achter-en schouderhammen.
    Jamón de Trevélez is een zeer geurige ham,net als elke jamón serrano is deze ham afkomstig van intensief gemeste witte varkens.
    Na de slacht worden de achterhammen gezouten met grof zout en tenminste 12 maanden aan de lucht gedroogd.
    Soms is het ook wel eens 20 of 32 maanden.
    Op dezelfde manier gerijpte schouderham noemt men paleta curada.
    Deze hammen zijn iets kleiner dan de achterhammen.
    Behalve Trevélez zijn ook Teruel in Aragón en de provincies Girona en Soria bekend om hun ham.                

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    10-11-2005, 16:45 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    09-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Habas con jamón
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 200 gram serrano ham in blokjes
    3 el olijfolie
    1 ui gesnipperd
    2 tenen knoflook fijngehakt
    750 gram tuinboontjes gedopt
    peper en zout
    1 el gehakte munt of peterselie.
    Bak de blokjes ham in de olijfolie,schep ze uit de pan en hou ze apart.
    Fruit ui en knoflook glazig in de zelfde pan.
    Voeg de bonen toe met wat water en kook ze 30 minuten op middel hoog vuur.
    Schep de blokjes ham erdoor en warm ze goed door.
    Breng het op smaak met peper en zout en bestrooi het met munt of peterselie.
    Heerlijk

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    09-11-2005, 16:21 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    08-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse olijven voor olie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Picual levert een uitgesproken fruitige olie,die in geur en smaak aan perziken en gedroogde vijgen doet denken en zeer geschikt is om fruit en zoete gerechten te verfijnen.
    Past perfect bij dunnen schijfjes sinaasappel met wat tymhoning en kaneel.

    Hojiblanca levert een verfijnde olie met zoete en bittere nuances,waarvan de pikante noot snel verzacht en een aroma achterlaat van bloesem en kruiden.
    Geschikt voor bakken ,smoren,in gazpacho en in marinades voor vlees en vis.

    Verdial komt meestal van kleine coöperaties nabij Velez Malaga en levert groen gelige,zeer zachte en fruitige oliën met een vleugje amandel.Geschikt voor gazpacho,marinades en stoofgerechten.

    Arbequina geeft een frisse lichtgele tot groenige olie met iets bitters en een kenmerkende geur van rijpe artisjokken.
    Past goed bij sla en gemarineerde gerechten.

    Empeltre levert een vaak lichtgele tot goudgele olie met een fruitig soms zoetig amandelaroma
    Geschikt voor dressings ,marinades en mayonaise.
    Een paar druppels op schapenkaas smaken goddelijk.

    Cornicabra levert een goud kleurige olie met een groenige schijn die vol zoetig en iets bitter smaakt.
    Geeft groente een pittige toets en is ook zeer geschikt voor mayonaise en wild.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    08-11-2005, 16:09 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    07-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwaliteitsklassen van olijfolie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De zuurgraad vermeldt het aandeel aan oliezuur.,een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.
    Dit onstaat door oxidatie,als de olijven uit de boom vallen en openbarsten op de grond of als men ze voor het persen te lang laat liggen
    Hoe lager het gehalte vetzuur is,hoe fijner en fruitiger de olie smaakt.
    Officieël onderscheidt men 3 kwaliteiten.
    Aceite de Oliva Virgen extra(extra zuivere olijfolie)de hoogste kwaliteitsklasse voor Spaanse olijfolie.Deze olie is koud geperst en heeft een zuurgraad van maximaal 1,0(1 gr.vetzuur per 100 gr.olie)
    Aceite de Oliva Virgen ,koud geperste olijfolie met een zuurgraad van maximaal 2,0
    Aceite de Oliva is geraffineerde olijfolie of een mengsel van geraffineerde en koud geperste olie.
    Deze olie is relatief goedkoop maar heeft ook minder geur en een lagere voedingswaarde dan koudgeperste olie.
    Ze is geschikt voor bakken en frituren

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    07-11-2005, 16:41 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 16/04-22/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!