Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
De Andalusiërs zijn dol op het frituren van de vis en dan nog met een dikke laag deeg. Maar voor de grote garnalen uit Sanlúcar de Barrameda is dat doodzonde,een kilo kost 50 en dat is het lekkerste om ze voorzichtig op de plancha te bakken. Pescado frito-vis en schelpdieren-worden zowel als tapa of als hoofdgerecht gegeten. Geschikt om te frituren ,zijn de sardines,anjovis,moten haai,tonijn,garnalen en krab. Heel populair zijn de piepkleine gefrituurde visjes (pecaítos) anjovis(boquerones fritos) en gefrituurde inktvisjes (chopitos). Voor het frituren kan men de vis door een mengsel van bloem,eierdooier,geklopt eiwit en zout halen. Voor een luchtig beslag voegt men wat melk en gist toe. Hele kleine visjes krijgen een pittige smaak als je ze voor het frituren met bier besprenkeld.
Witte tonijn met olijven en kappertjes. 4 moten verse witte tonijn a 200gr. 1.25dl witte wijn 2 el sherryazijn 2 teen knoflook fijngehakt 1 larierblad 2 takjes tym 6 zwarte peperkorrels zout 1 dl olijfolie 1 grote ui in dunne ringen 200 gram ontpitte olijven in plakjes. 1 el kappertjes olie voor het invetten. Spoel de moten af en dep ze droog Roer wijn,azijn,door elkaar en voeg knoflook,laurier,tym peper en zout toe. Leg de vis 1-2 uur in deze marinade. Haal de moten uit de marinade en laat ze goed uitlekken. Haal takje laurier en tym uit de marinade. Verhit de olijfolie en fruit de uienringen glazig. Giet de marinade erbij en 1,25dl water en de olijven en kappertjes. Laat de saus iets inkoken en breng hem op smaak met peper en zout. Leg de tonijn in een met olie ingevette ovenschaal en schep de saus erover. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200graden en bak de vis in 20 minuten gaar. Serveer de tonijn in de schaal.
Omdat het aan de zuidwest kust van Spanje warm,winderig en droog is heeft dit voor de vissers gevolgen. De verse vis bederft snel,maar kan wel eenvoudig gedroogd worden in de zon. Je wrijft ze in met zeezout en hangt ze op. De Arabieren deden dit al met de tonijn ,en het resultaat daarvan noemden men musama. Tegenwoordig heet dit mojama,van elk soort tonijn kan je mojama maken ,zelfs van makreel. Maar de grootste filets geeft de rode tonijn. Met een groot scherp mes snijdt je de verse tonijn open en haal je de fel rode filets eruit. Dan worden ze schoon gespoeld,bestrooit met zout en dat moet enige dagen intrekken. Daarna worden ze gewassen en te drogen gehangen. Wanneer ze langzaam drogen in de wind ,krimpen ze en worden steeds donkerder tot ze rood bruin zijn en door en door droog. Je snijdt ze in heel dunne plakken,legt ze een uurtje in de olijfolie,waardoor ze nog malser worden. Je roostert wat gehakte amandelen en die strooi je er over heen. Mayonaise of knoflooksaus is heiligschennis bij de mojama.
Zondag 20 november ,de bloggers samenkomst. Wat jammer dat het zover weg is,anders was ik graag gekomen. Maar ik wens iedereen dan een hele fijne dag en hoop dat er wel een mooi verslag komt. Wie weet kan het ook eens in Spanje gebeuren.
1kg mosselen 2 el olijfolie 2 teen knoflook fijn gehakt 2,5 dl droge sherry 2 el gehakte peterselie peper en zout
Was de mosselen grondig en gooi de geopende weg. Verhit de olijfolie en fruit de knoflook licht geel. Schenk de sherry erbij ,voeg peterselie zout en peper toe. Doe de mosselen erbij en kook ze maximaal 5 minuten in een afgedekte pan. Schud de pan regelmatig. Gooi de schelpen die niet open zijn weg. Serveer de ,mosselen koud of warm in het kookvocht. Echt lekker.