wie ben ik
Hartelijk welkom op mijn blog
Inhoud blog
  • snoepwinkeltje
  • Ik ben er nog
  • Ajo
  • Limburgse rijstevlaai
  • Zigeuner passie
  • Over mijzelf
  • Anís
  • de bloemen
  • Heel mooi
  • Picudo rojo
  • Alcachofas fritas
  • Ben er weer
  • Gelukkig nieuwjaar
  • Rute
  • Kerstlampjes
  • naranja
  • weer ziekenhuis
  • Berenjenas Alpujarra
  • Ziekenhuis maaltijd
  • Verzorging ziekenhuis
    Over mijzelf
    Ik ben lenie
    Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
    Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen. Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen. Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
    Nieuws Trouw (NL)
    Foto
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • stuur een kaartje
  • spierziekten
  • gezondheid
  • handleidingen
  • leuke kindersite
  • allerlei spelletjes
  • uitleg internetverbinding
  • van alles en nog wat
  • veilig surfen op internet
    Een interessant adres?
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    londen
    blog.seniorennet.be/londen
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    19-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Andalusiërs zijn dol op het frituren van de vis en dan nog met een dikke laag deeg.
    Maar voor de grote garnalen uit Sanlúcar de Barrameda is dat doodzonde,een kilo kost €50 en dat is het lekkerste om ze voorzichtig op de plancha te bakken.
    Pescado frito-vis en schelpdieren-worden zowel als tapa of als hoofdgerecht gegeten.
    Geschikt om te frituren ,zijn de sardines,anjovis,moten haai,tonijn,garnalen en krab.
    Heel populair zijn de piepkleine gefrituurde visjes (pecaítos) anjovis(boquerones fritos) en gefrituurde inktvisjes (chopitos).
    Voor het frituren kan men de vis door een mengsel van bloem,eierdooier,geklopt eiwit en zout halen.
    Voor een luchtig beslag voegt men wat melk en gist toe.
    Hele kleine visjes krijgen een pittige smaak als je ze voor het frituren met bier besprenkeld.                                                       

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    19-11-2005, 16:42 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    18-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonito con aceitunas y alcaparras
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Witte tonijn met olijven en kappertjes.
    4 moten verse witte tonijn a 200gr.
    1.25dl witte wijn
    2 el sherryazijn
    2 teen knoflook fijngehakt
    1 larierblad
    2 takjes tym
    6 zwarte peperkorrels
    zout
    1 dl olijfolie
    1 grote ui in dunne ringen
    200 gram ontpitte olijven in plakjes.
    1 el kappertjes
    olie voor het invetten.
    Spoel de moten af en dep ze droog
    Roer wijn,azijn,door elkaar en voeg knoflook,laurier,tym peper en zout toe.
    Leg de vis 1-2 uur in deze marinade.
    Haal de moten uit de marinade en laat ze goed uitlekken.
    Haal takje laurier en tym uit de marinade.
    Verhit de olijfolie en fruit de uienringen glazig.
    Giet de marinade erbij en 1,25dl water en de olijven en kappertjes.
    Laat de saus iets inkoken en breng hem op smaak met peper en zout.
    Leg de tonijn in een met olie ingevette ovenschaal en schep de saus erover.
    Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200graden en bak de vis in 20 minuten gaar.
    Serveer de tonijn in de schaal.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    18-11-2005, 16:52 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    16-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mojama
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Omdat het aan de zuidwest kust van Spanje warm,winderig en droog is heeft dit voor de vissers gevolgen.
    De verse vis bederft snel,maar kan wel eenvoudig gedroogd worden in de zon.
    Je wrijft ze in met zeezout en hangt ze op.
    De Arabieren deden dit al met de tonijn ,en het resultaat daarvan noemden men musama.
    Tegenwoordig heet dit mojama,van elk soort tonijn kan je mojama maken ,zelfs van makreel.
    Maar de grootste filets geeft de rode tonijn.
    Met een groot scherp mes snijdt je de verse tonijn open en haal je de fel rode filets eruit.
    Dan worden ze schoon gespoeld,bestrooit met zout en dat moet enige dagen intrekken.
    Daarna worden ze gewassen en te drogen gehangen.
    Wanneer ze langzaam drogen in de wind ,krimpen ze en worden steeds donkerder tot ze rood bruin zijn en door en door droog.
    Je snijdt ze in heel dunne plakken,legt ze een uurtje in de olijfolie,waardoor ze nog malser worden.
    Je roostert wat gehakte amandelen en die strooi je er over heen.
    Mayonaise of knoflooksaus is heiligschennis bij de mojama.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    16-11-2005, 16:26 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    15-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jammer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag 20 november ,de bloggers samenkomst.
    Wat jammer dat het zover weg is,anders was ik graag gekomen.
    Maar ik wens iedereen dan een hele fijne dag en hoop dat er wel een mooi verslag komt.
    Wie weet kan het ook eens in Spanje gebeuren.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    15-11-2005, 14:22 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    14-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Almejas al Jerez
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mosselen in sherry

    1kg mosselen
    2 el olijfolie
    2 teen knoflook fijn gehakt
    2,5 dl droge sherry
    2 el gehakte peterselie
    peper en zout

    Was de mosselen grondig en gooi de geopende weg.
    Verhit de olijfolie en fruit de knoflook licht geel.
    Schenk de sherry erbij ,voeg peterselie zout en peper toe.
    Doe de mosselen erbij en kook ze maximaal 5 minuten in een afgedekte pan.
    Schud de pan regelmatig.
    Gooi de schelpen die niet open zijn weg.
    Serveer de ,mosselen koud of warm in het kookvocht.
    Echt lekker.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    14-11-2005, 16:14 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    13-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soorten sherry
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Fino,een lichte goudgele droge sherry,heeft wel een bitter aroma,dat komt door de vorming van de schimmel laag op de wijn in het vat,heeft ook een vleugje amandel.
    Het alcoholgehalte is 15,5 tot 17 %

    Manzanilla-een zeer droge lichte fino,mag alleen uit Sanlúcar de Barrameda komen.Door het bijzondere micro klimaat ¨bloeit¨de schimmel laag en geeft een zeer kruidig aroma.

    Amontillado-als fino lang genoeg rijpt,sterft de gist schimmel.De wijn oxideert en wordt donkerder en geuriger.
    Is een droge wijn met een alcoholgehalte van 16-18%.

    Oloroso-deze sherry is door de inwerking van zuurstof uit de lucht geoxideerd en heeft nooit Flor gehad.
    Hij is donker en vol ,heeft een alcoholgehalte van 18-20 % en is een droge wijn.

    Pale cream- is fino gemaakt van de palomino druiven die versterkt is met geconcentreerd druivensap.

    Cream - deze sherry ontstaat door vermenging van oloroso met zoete wijn van de druif pedro ximénez.Hij is zoet .

    Palo Cortado -deze wijn houdt het midden tussen amontillado en oloroso,rijpt zonder Flor is donker van kleur en het alcohol gehalte is 18-20 %.


    Pedro Ximénez-een zoete wijn met een donkere kleur en een aroma van rozijnen.Bevat 17% alcohol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    13-11-2005, 12:56 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    12-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sherry 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Door de zeewind wordt erop de jonge wijn al na een paar weken een witte schimmellaag gevormd,de zogenaamde Flor.
    Na 6-10 maanden proeft de keldermeester de wijn voor het eerst.
    Met zijn venencia,een smalle zilveren beker aan een hele lange stok,neemt hij uit elk vat wat wijn en test hem op kleur,helderheid en geur en smaak.
    Bij de feria´s staan ook altijd van die mannen die de sherry met hun lange stok in een speciaal glas gieten.
    Vooral de hoedanigheid van de wattige schimmellaag bepaalt de toekomst van de wijnen.
    De statige keldermeester ,in zwarte broek en wit overhemd,noteert wat hij er van vind met krijtsrepen op het vat.
    Wijnen met een bijzonder mooie Flor zijn bestemd voor fino.
    De laag schimmel groeit aan en dat voorkomt de oxidatie van de wijn.
    Dit type sherry ontleent zijn kruidigheid en zijn vleugje bittere amandelen aan de schimmel.
    Shery moet minstens 3 jaar rijpen ,maar in de meeste bodega´s laat men ze veel langer liggen.
    Je kan met een excursie zo´n bodega gaan bekijken,maar proef niet van alle sherry´s,je zou hoofdpijn kunnen krijgen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    12-11-2005, 16:48 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    11-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sherry 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met sherry kun je heerlijke gerechten maken.
    Maar eerst de oorsprong van sherry.
    Al 3 duizend jaar worden in het westen van Andalucië druiven verbouwd,maar sherry is waarschijnlijk pas in de 13 de of 14 de eeuw uitgevonden,
    Andalusische zeelieden ontdekten op hun reizen dat wijn langer goed bleef als je er wijngeest bij deed.
    Zo kwam de oervorm van sherry.
    Deze naam is tegenwoordig gereserveerd voor wijn uit de ¨de gouden driehoek¨,dat zijn de steden Jerez de la Frontera,Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María (dit is een prachtige stad) in de provincie Cádiz.
    De druiven groeien op witte krijtgronden (albarizas).
    Op 94% van de grond teelt men de druif palominofino,die het beste is voor het maken van sherry en 6% de druif pedro ximéz en moscatel ,die de wijn zoeter maakt.
    Eerst laat men de most van de palomino druiven gisten tot een droge witte wijn,die wordt met wijngeest op een alcoholgehalte gebracht van 15 à 16 % en in eikenhouten vaten gedaan.Men vult ze voor twee derde zodat de vochtige lucht van de Atlantische Oceaan erin kan door dringen.
    Het eerste jaar ligt de wijn in de koelte van de bodega en de grof gevlochten matten laten weinig licht door ,maar wel de zee wind.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    11-11-2005, 17:06 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    10-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jamón Serrano uit Trevélez
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In verscheidene bergstreken van Andalucië maakt men aan de lucht gedroogde ham van witte varkens.De beste reputatie heeft Serrano ham uit Trevélez.
    Het dorp ligt aan de zuid helling van de Sierra Nevada,op zo´n 1700m.hoogte,waarmee het de hoogst gelegen plaats van Spanje is.
    De lucht is heel zuiver en bijna het hele jaar waaien er droge en koele winden.
    In de droogschuren (secaderos )rijpen jaarlijks duizenden achter-en schouderhammen.
    Jamón de Trevélez is een zeer geurige ham,net als elke jamón serrano is deze ham afkomstig van intensief gemeste witte varkens.
    Na de slacht worden de achterhammen gezouten met grof zout en tenminste 12 maanden aan de lucht gedroogd.
    Soms is het ook wel eens 20 of 32 maanden.
    Op dezelfde manier gerijpte schouderham noemt men paleta curada.
    Deze hammen zijn iets kleiner dan de achterhammen.
    Behalve Trevélez zijn ook Teruel in Aragón en de provincies Girona en Soria bekend om hun ham.                

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    10-11-2005, 16:45 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    09-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Habas con jamón
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 200 gram serrano ham in blokjes
    3 el olijfolie
    1 ui gesnipperd
    2 tenen knoflook fijngehakt
    750 gram tuinboontjes gedopt
    peper en zout
    1 el gehakte munt of peterselie.
    Bak de blokjes ham in de olijfolie,schep ze uit de pan en hou ze apart.
    Fruit ui en knoflook glazig in de zelfde pan.
    Voeg de bonen toe met wat water en kook ze 30 minuten op middel hoog vuur.
    Schep de blokjes ham erdoor en warm ze goed door.
    Breng het op smaak met peper en zout en bestrooi het met munt of peterselie.
    Heerlijk

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    09-11-2005, 16:21 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    08-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse olijven voor olie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Picual levert een uitgesproken fruitige olie,die in geur en smaak aan perziken en gedroogde vijgen doet denken en zeer geschikt is om fruit en zoete gerechten te verfijnen.
    Past perfect bij dunnen schijfjes sinaasappel met wat tymhoning en kaneel.

    Hojiblanca levert een verfijnde olie met zoete en bittere nuances,waarvan de pikante noot snel verzacht en een aroma achterlaat van bloesem en kruiden.
    Geschikt voor bakken ,smoren,in gazpacho en in marinades voor vlees en vis.

    Verdial komt meestal van kleine coöperaties nabij Velez Malaga en levert groen gelige,zeer zachte en fruitige oliën met een vleugje amandel.Geschikt voor gazpacho,marinades en stoofgerechten.

    Arbequina geeft een frisse lichtgele tot groenige olie met iets bitters en een kenmerkende geur van rijpe artisjokken.
    Past goed bij sla en gemarineerde gerechten.

    Empeltre levert een vaak lichtgele tot goudgele olie met een fruitig soms zoetig amandelaroma
    Geschikt voor dressings ,marinades en mayonaise.
    Een paar druppels op schapenkaas smaken goddelijk.

    Cornicabra levert een goud kleurige olie met een groenige schijn die vol zoetig en iets bitter smaakt.
    Geeft groente een pittige toets en is ook zeer geschikt voor mayonaise en wild.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    08-11-2005, 16:09 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    07-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwaliteitsklassen van olijfolie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De zuurgraad vermeldt het aandeel aan oliezuur.,een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.
    Dit onstaat door oxidatie,als de olijven uit de boom vallen en openbarsten op de grond of als men ze voor het persen te lang laat liggen
    Hoe lager het gehalte vetzuur is,hoe fijner en fruitiger de olie smaakt.
    Officieël onderscheidt men 3 kwaliteiten.
    Aceite de Oliva Virgen extra(extra zuivere olijfolie)de hoogste kwaliteitsklasse voor Spaanse olijfolie.Deze olie is koud geperst en heeft een zuurgraad van maximaal 1,0(1 gr.vetzuur per 100 gr.olie)
    Aceite de Oliva Virgen ,koud geperste olijfolie met een zuurgraad van maximaal 2,0
    Aceite de Oliva is geraffineerde olijfolie of een mengsel van geraffineerde en koud geperste olie.
    Deze olie is relatief goedkoop maar heeft ook minder geur en een lagere voedingswaarde dan koudgeperste olie.
    Ze is geschikt voor bakken en frituren

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    07-11-2005, 16:41 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    06-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veelzijdige olijfolie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Olijfolie is overal voor geschikt,eieren bakken,geroosterd brood mee besprenkelen,te koken ,frituren,marinades,sausen,salades.
    In olijfolie blijven groenten,worst,vis en kaas langer goed en wordt hun natuurlijke aroma versterkt.
    Sommige oliën zijn fruitig en zoet andere zijn stroever en boerser.
    De ene geurt naar amandelen of noten de ander naar vijgen of citroen.
    De olie van vroeg geoogste olijven is vaak zoeter ,fruitiger en lichter van kleur.
    Ongefilterde oliën zijn meestal troebel ,groenig en intenser van smaak.
    De zuurgraad geeft u een idee van kwaliteit en smaak.
    Dat koud geperste olijfolie gezonder is staat vast.
    Het hoge gehalte van onverzadigde vetzuren is goed voor de stofwisseling,voor de cholesterol,bovendien beschermen de plantaardige kleurstoffen hart en bloedvaten.
    Olijfolie is licht verteerbaar en bevordert genezing van maagzweren.
    Inwrijven met olijfolie geeft ook verlichting bij bronchitis.
    En hebben je planten bladluizen ,wrijf een paar druppels op een blad en weg zijn ze.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    06-11-2005, 16:25 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    05-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de Romeinse tijd exporteerde Andalucië olijven naar andere landen aan de middelandse zee.
    Vermoedelijk kwam de olijfboom meer dan 3000 jaar geleden vanuit Klein Azië naar dit gebied.
    Onder de Mohammedaanse overheersing ontwikkelde de olijventeelt zich tot een belangrijke tak van de landbouw.
    Tegenwoordig is Spanje de grootste olijfolie producent van Europa.
    Er groeien 215 miljoen olijfbomen op een oppervlakte van 2 miljoen ha,waarvan 60 % in Andalucië.
    Voor de winning van hoogwaardig koudgeperste olijfolie zijn 3 dingen nodig,de verzorging van de boom in elk seizoen,een efficiënte oogst en een behoedzaame verwerking tot olie.
    In traditionele gaarden staan op 1 ha 80 bomen,zodat iedere boom genoeg vocht en voeding krijgt.
    De traditionele manier van oogsten is zonder machines ,maar men slaat met lange stokken .De rijpe vruchten vallen in netten.
    Voor de edele olijfolie worden ze met de hand geplukt.
    Van november -februari komen er honderden plukkers.
    Voor olie van zeer goede kwalitiet zijn alleen gave en rijpe olijven geschikt.Daarom moeten ze binnen 72 uur verwerkt worden.
    De allerbeste olijfolie is flor de aceite.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    05-11-2005, 16:22 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    04-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cádiz
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een bruisende stad ,waar uitgebreid carnaval gevierd wordt.
    Vroeger heette Cádiz ,Gadir en was een handelspost van de Feniciërs.
    De Feniciërs en Columbus hebben Cádiz groot gemaakt.
    Voor de Feniciërs was Cadir een strategische havenstad,het voornaamste uitvoer product was tin uit de Sierra Morena.
    De Romeinen kenden de stad als Gades.
    Visigoten en Noormannen plunderden de stad grondig en het duurde tot de 17de eeuw eer Cádiz weer de voornaamste handelshaven werd.
    In 1569 werd de hele stad leeg geplunderd door de Britten.
    Cádiz is nu in de eerste plaats een marine haven.
    Vanaf de boulevard heb je een pracht gezicht over de oceaan.
    Er is een fraai park-Parque Genovés.
    Aan het einde van de boulevard staat de neo-klassieke kathedraal van 1702,die een mooie collectie edelsmeed werken en koorstoelen heeft.
    In de crypte ligt de componist Manuel de Falla,het magere mannetje dat op de 100 peseta biljetten stond.
    Aan de haven zijn allemaal oer gezellige restaurantjes,je kan ook aan een stalletje rauwe vis uitzoeken,het wordt voor je gebakken en je krijgt het in een zak van grauw papier.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    04-11-2005, 16:45 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    03-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazpacho Andaluz
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 2-3 sneetjes witbrood
    500 gram rijpe tomaten,ontvelt ,ontpit en in stukjes gesneden.
    1 komkommer geschild,van zaden ontdaan en in stukjes.
    1 groene paprika zonder zaadlijst en in stukken gesneden.
    4 tenen knoflook
    1.25dl olijfolie
    zout
    2-3 el wijn
    Garnituur
    stukjes witbrood-croutons
    stukjes tomaat
    stukjes paprika
    blokjes ham
    grof gehakt gekookt ei.
    Breek het witbrood in stukjes en besprenkel het met water,laat dat 30 minuten staan.
    Doe tomaat,komkommer,paprika,knoflook in de keukenmachine voeg het brood toe en als laatste de olie en pureer het geheel.
    Schenk er water bij tot de soep de gewenste dikte heeft,breng hem op smaak met zout.
    Zet hem minstens een uur in de ijskast en geef er de schaaltjes met garnering bij.
    Eet smakelijk

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    03-11-2005, 15:52 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    02-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sevilla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sevilla,een prachtige stad.
    Sevilla ligt aan de gualdalquivir.In de buurt liggen de mijnen van de Sierra Morena.
    Dar trokken Feniciërs,Grieken,Carthagers en Romeinen al naar toe.
    In 481 werd het de hoofdstad van een west gotisch koninkrijk.De Arabieren veroverden de stad.In de Moorse periode 12de en 13 de eeuw was Sevilla een rijke stad.
    In 1248 veroverde de christelijke koning Ferdinand 111 de stad.
    In de 17de eeuw verzandde de gualdalquivir en zette verval in.
    Nu neemt de stad weer een belangrijke plaats in de economie in.
    De stad heeft veel schilderachtige wijken,het centrum is het voormalige jodenwijk,met veel steegjes,witte huizen en mooie patio´s.
    De grootste kathedraal -De Santa Maria uit de 15 de eeuw staat op de plaats waar vroeger een moskee stond.
    De patio-de los naranjos-binnenplaats met sinaasappelbomen is nog over van de moskee.
    De marmeren fontein stamt uit de west gotische tijd.
    De klokkentoren-La Giralda-is 97 m hoog en vanaf het platform heb je een mooi uitzicht op de stad.
    In het dwarsschip is de graftombe van Columbus.
    Het alcazár is door de moren gebouwd ,deels in mudéjarstijl,het behoort tot de mooiste bouwwerken van Spanje en heeft zeer fraaie tuinen.
    In de 12 hoekige Torre del oro is een scheepvaartmuseum.
    Het casa de Pilatos is gebouwd naar het voorbeeld van de villa van Pilatus en is in mudéjarstijl,het heeft veel patio´s.
    Er is zoveel te zien in Sevilla dat wij er regelmatig zijn geweest,maar ga niet in de zomer,want dan kan de temperatuur oplopen tot 48 graden.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    02-11-2005, 16:17 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    01-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andalusië
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Andalusië is de historische schakel tussen de Arabische wereld en het westen.
    Het is rijk aan landschappen en heeft een prachtige architectuur.
    De landstreek ligt in Zuid Spanje met als hoofdstad Sevilla.
    In grote komt het overeen met het islamitische rijk van de Alhomaden omstreeks 1200
    ´De regio heeft sinds 1981 zelfbestuur.
    Er zijn 8 provincies :Almaria, Cádiz, Córdoba, Granada, Jaén, Huelva ,Malaga en Sevilla.
    Het landschap wordt gevormd door de vlakte van de Gualdalquivir die zich vanaf Córdoba verbreedt en overgaat in een lage moerassige kustvlakte de Las Marinas.
    Aan de atlantische zijde ligt een duinenrij de Arenas Gordas.Ten noorden ligt de Sierra Morena.
    Ten zuiden en oosten ervan ligt het Andalusisch gebergte met in de Sierra Nevada de Mulhacén,348 m.de hoogste berg van Spanje.
    De kust is 800 km lang en ligt aan de middelandse zee en de atlantische oceaan.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    01-11-2005, 14:04 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    31-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palmen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het volgende dorp ,wordt een boulevard aangelegd.
    De palmen staan er al ,maar zijn nog ingepakt.
    In het voorjaar gaat de bedekking eraf.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    31-10-2005, 12:27 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    30-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cordero a la moruno- Moorse lamsschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 1 kg lamsschouder of bout
    peper-zout
    ½ theelepel komijn
    ½ theelepel kaneel
    1 dl olijfolie
    2 grote uien gesnipperd
    3 tenen knoflook fijn gehakt
    5 dl bouillon
    1 el rozijnen geweld in sherry
    1 el amandelen grof gehakt

    Spoel het vlees af en dep het droog.
    Wrijf het in met peper zout,kaneel en komijn.
    Verhit de olijfolie in een stoofpan en fruit ui en knoflook glazig.
    Vlees toevoegen en rondom aanbraden.
    Giet bouillon bij en zoveel water dat het vlees onder staat.
    Stoof het vlees een uur met deksel erop ,op middelmatig vuur.
    Voeg aan het eind de rozijnen en amandelen toe.
    Eet smakelijk

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    30-10-2005, 14:17 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 16/04-22/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!