wie ben ik
Hartelijk welkom op mijn blog
Inhoud blog
  • snoepwinkeltje
  • Ik ben er nog
  • Ajo
  • Limburgse rijstevlaai
  • Zigeuner passie
  • Over mijzelf
  • Anís
  • de bloemen
  • Heel mooi
  • Picudo rojo
  • Alcachofas fritas
  • Ben er weer
  • Gelukkig nieuwjaar
  • Rute
  • Kerstlampjes
  • naranja
  • weer ziekenhuis
  • Berenjenas Alpujarra
  • Ziekenhuis maaltijd
  • Verzorging ziekenhuis
    Over mijzelf
    Ik ben lenie
    Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
    Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen. Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen. Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
    Nieuws Trouw (NL)
    Foto
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • stuur een kaartje
  • spierziekten
  • gezondheid
  • handleidingen
  • leuke kindersite
  • allerlei spelletjes
  • uitleg internetverbinding
  • van alles en nog wat
  • veilig surfen op internet
    Een interessant adres?
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    nicolaas
    blog.seniorennet.be/nicolaa
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    06-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veelzijdige olijfolie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Olijfolie is overal voor geschikt,eieren bakken,geroosterd brood mee besprenkelen,te koken ,frituren,marinades,sausen,salades.
    In olijfolie blijven groenten,worst,vis en kaas langer goed en wordt hun natuurlijke aroma versterkt.
    Sommige oliën zijn fruitig en zoet andere zijn stroever en boerser.
    De ene geurt naar amandelen of noten de ander naar vijgen of citroen.
    De olie van vroeg geoogste olijven is vaak zoeter ,fruitiger en lichter van kleur.
    Ongefilterde oliën zijn meestal troebel ,groenig en intenser van smaak.
    De zuurgraad geeft u een idee van kwaliteit en smaak.
    Dat koud geperste olijfolie gezonder is staat vast.
    Het hoge gehalte van onverzadigde vetzuren is goed voor de stofwisseling,voor de cholesterol,bovendien beschermen de plantaardige kleurstoffen hart en bloedvaten.
    Olijfolie is licht verteerbaar en bevordert genezing van maagzweren.
    Inwrijven met olijfolie geeft ook verlichting bij bronchitis.
    En hebben je planten bladluizen ,wrijf een paar druppels op een blad en weg zijn ze.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    06-11-2005, 16:25 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    05-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de Romeinse tijd exporteerde Andalucië olijven naar andere landen aan de middelandse zee.
    Vermoedelijk kwam de olijfboom meer dan 3000 jaar geleden vanuit Klein Azië naar dit gebied.
    Onder de Mohammedaanse overheersing ontwikkelde de olijventeelt zich tot een belangrijke tak van de landbouw.
    Tegenwoordig is Spanje de grootste olijfolie producent van Europa.
    Er groeien 215 miljoen olijfbomen op een oppervlakte van 2 miljoen ha,waarvan 60 % in Andalucië.
    Voor de winning van hoogwaardig koudgeperste olijfolie zijn 3 dingen nodig,de verzorging van de boom in elk seizoen,een efficiënte oogst en een behoedzaame verwerking tot olie.
    In traditionele gaarden staan op 1 ha 80 bomen,zodat iedere boom genoeg vocht en voeding krijgt.
    De traditionele manier van oogsten is zonder machines ,maar men slaat met lange stokken .De rijpe vruchten vallen in netten.
    Voor de edele olijfolie worden ze met de hand geplukt.
    Van november -februari komen er honderden plukkers.
    Voor olie van zeer goede kwalitiet zijn alleen gave en rijpe olijven geschikt.Daarom moeten ze binnen 72 uur verwerkt worden.
    De allerbeste olijfolie is flor de aceite.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    05-11-2005, 16:22 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    04-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cádiz
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een bruisende stad ,waar uitgebreid carnaval gevierd wordt.
    Vroeger heette Cádiz ,Gadir en was een handelspost van de Feniciërs.
    De Feniciërs en Columbus hebben Cádiz groot gemaakt.
    Voor de Feniciërs was Cadir een strategische havenstad,het voornaamste uitvoer product was tin uit de Sierra Morena.
    De Romeinen kenden de stad als Gades.
    Visigoten en Noormannen plunderden de stad grondig en het duurde tot de 17de eeuw eer Cádiz weer de voornaamste handelshaven werd.
    In 1569 werd de hele stad leeg geplunderd door de Britten.
    Cádiz is nu in de eerste plaats een marine haven.
    Vanaf de boulevard heb je een pracht gezicht over de oceaan.
    Er is een fraai park-Parque Genovés.
    Aan het einde van de boulevard staat de neo-klassieke kathedraal van 1702,die een mooie collectie edelsmeed werken en koorstoelen heeft.
    In de crypte ligt de componist Manuel de Falla,het magere mannetje dat op de 100 peseta biljetten stond.
    Aan de haven zijn allemaal oer gezellige restaurantjes,je kan ook aan een stalletje rauwe vis uitzoeken,het wordt voor je gebakken en je krijgt het in een zak van grauw papier.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    04-11-2005, 16:45 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    03-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazpacho Andaluz
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 2-3 sneetjes witbrood
    500 gram rijpe tomaten,ontvelt ,ontpit en in stukjes gesneden.
    1 komkommer geschild,van zaden ontdaan en in stukjes.
    1 groene paprika zonder zaadlijst en in stukken gesneden.
    4 tenen knoflook
    1.25dl olijfolie
    zout
    2-3 el wijn
    Garnituur
    stukjes witbrood-croutons
    stukjes tomaat
    stukjes paprika
    blokjes ham
    grof gehakt gekookt ei.
    Breek het witbrood in stukjes en besprenkel het met water,laat dat 30 minuten staan.
    Doe tomaat,komkommer,paprika,knoflook in de keukenmachine voeg het brood toe en als laatste de olie en pureer het geheel.
    Schenk er water bij tot de soep de gewenste dikte heeft,breng hem op smaak met zout.
    Zet hem minstens een uur in de ijskast en geef er de schaaltjes met garnering bij.
    Eet smakelijk

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    03-11-2005, 15:52 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    02-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sevilla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sevilla,een prachtige stad.
    Sevilla ligt aan de gualdalquivir.In de buurt liggen de mijnen van de Sierra Morena.
    Dar trokken Feniciërs,Grieken,Carthagers en Romeinen al naar toe.
    In 481 werd het de hoofdstad van een west gotisch koninkrijk.De Arabieren veroverden de stad.In de Moorse periode 12de en 13 de eeuw was Sevilla een rijke stad.
    In 1248 veroverde de christelijke koning Ferdinand 111 de stad.
    In de 17de eeuw verzandde de gualdalquivir en zette verval in.
    Nu neemt de stad weer een belangrijke plaats in de economie in.
    De stad heeft veel schilderachtige wijken,het centrum is het voormalige jodenwijk,met veel steegjes,witte huizen en mooie patio´s.
    De grootste kathedraal -De Santa Maria uit de 15 de eeuw staat op de plaats waar vroeger een moskee stond.
    De patio-de los naranjos-binnenplaats met sinaasappelbomen is nog over van de moskee.
    De marmeren fontein stamt uit de west gotische tijd.
    De klokkentoren-La Giralda-is 97 m hoog en vanaf het platform heb je een mooi uitzicht op de stad.
    In het dwarsschip is de graftombe van Columbus.
    Het alcazár is door de moren gebouwd ,deels in mudéjarstijl,het behoort tot de mooiste bouwwerken van Spanje en heeft zeer fraaie tuinen.
    In de 12 hoekige Torre del oro is een scheepvaartmuseum.
    Het casa de Pilatos is gebouwd naar het voorbeeld van de villa van Pilatus en is in mudéjarstijl,het heeft veel patio´s.
    Er is zoveel te zien in Sevilla dat wij er regelmatig zijn geweest,maar ga niet in de zomer,want dan kan de temperatuur oplopen tot 48 graden.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    02-11-2005, 16:17 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    01-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andalusië
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Andalusië is de historische schakel tussen de Arabische wereld en het westen.
    Het is rijk aan landschappen en heeft een prachtige architectuur.
    De landstreek ligt in Zuid Spanje met als hoofdstad Sevilla.
    In grote komt het overeen met het islamitische rijk van de Alhomaden omstreeks 1200
    ´De regio heeft sinds 1981 zelfbestuur.
    Er zijn 8 provincies :Almaria, Cádiz, Córdoba, Granada, Jaén, Huelva ,Malaga en Sevilla.
    Het landschap wordt gevormd door de vlakte van de Gualdalquivir die zich vanaf Córdoba verbreedt en overgaat in een lage moerassige kustvlakte de Las Marinas.
    Aan de atlantische zijde ligt een duinenrij de Arenas Gordas.Ten noorden ligt de Sierra Morena.
    Ten zuiden en oosten ervan ligt het Andalusisch gebergte met in de Sierra Nevada de Mulhacén,348 m.de hoogste berg van Spanje.
    De kust is 800 km lang en ligt aan de middelandse zee en de atlantische oceaan.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    01-11-2005, 14:04 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    31-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palmen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het volgende dorp ,wordt een boulevard aangelegd.
    De palmen staan er al ,maar zijn nog ingepakt.
    In het voorjaar gaat de bedekking eraf.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    31-10-2005, 12:27 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    30-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cordero a la moruno- Moorse lamsschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 1 kg lamsschouder of bout
    peper-zout
    ½ theelepel komijn
    ½ theelepel kaneel
    1 dl olijfolie
    2 grote uien gesnipperd
    3 tenen knoflook fijn gehakt
    5 dl bouillon
    1 el rozijnen geweld in sherry
    1 el amandelen grof gehakt

    Spoel het vlees af en dep het droog.
    Wrijf het in met peper zout,kaneel en komijn.
    Verhit de olijfolie in een stoofpan en fruit ui en knoflook glazig.
    Vlees toevoegen en rondom aanbraden.
    Giet bouillon bij en zoveel water dat het vlees onder staat.
    Stoof het vlees een uur met deksel erop ,op middelmatig vuur.
    Voeg aan het eind de rozijnen en amandelen toe.
    Eet smakelijk

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    30-10-2005, 14:17 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rivier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de rivier in ons dorp.
    Geen druppel water te bekennen.
    Zo droog is het hier,de boeren smeken om water.
    Het groen op de bergen is geel ,alles is verdort.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    30-10-2005, 10:30 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    29-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als het regent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als het een keer regent,zien de deuren er zo uit.
    Zelf heb ik badstof rollen gemaakt die wij op de vensterbanken leggen en achter de deuren.En in de zon zijn ze zo weer droog.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    29-10-2005, 16:18 geschreven door lenie  
    Reacties (2)
    28-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat zijn tapas?
    Best moeilijk om te zeggen wat zijn tapas.het is geen speciaal voedsel,maar het zijn altijd kleine hapjes.
    Bestel je in een bar een drankje dan krijg je er meestal een tapa bij.
    Dat kan zijn ,een schaaltje olijven ,pinchito(spiesje met vlees) een schaaltje garnalen ,die je zelf mag pellen en de doppen worden op de grond gegooid.Er wordt regelmatig geveegd.
    een brandend stukje chorizo,stukje tortilla,stukje mancheco kaas,kleine gehaktballetjes,ei met knoflook en zalm,garnalen in knoflooksaus,mosselhapje  en zo kan ik nog een uur doorgaan.
    Tapas begonnen in de 19 de eeuw in Andalucia,waar alle Spaanse sherry gemaakt wordt.
    Het is geen tafeldrank(18%) daarom wordt het meestal als aperitief gebruikt en hier wil je gewoon wat bij eten.
    Er is nog een reden waarom tapas in Andalucia ontstonden,nergens in Spanje kent men meer ,joie de vivre¨dan juist hier.
    Oorspronkelijk was de tapa een plak rauwe ham of chorizo worstje dat op het glas gelegd werd.(tapar=bedekken)en daar komt het woord tapa vandaan.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    28-10-2005, 16:43 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    27-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Corrida
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Over de oorsprong van het stierenvechten is weinig bekend,het is geen zuiver Spaanse uitvinding.In de Minoïsche periode werden op Kreta spelen gehouden met stieren.
    De stierenvechten worden gehouden in de arena .De oudste arena van Spanje is in Ronda stamt uit 1846.
    De arena is altijd rond en roodgeverfd,en heeft vele poorten.
    Op een teken van de president begint het defilé (paseo) van de toreros,begeleid door een passo doble van het orkest.
    Soms rijden voorop twee gerechtsdienaren(alguaciles)te paard gevolgd door 3 matadores.Zij nemen elk twee stieren voor hun rekening.
    Achter elke matador lopen de leden van zijn cuadrillo,twee of drie banderilleros.
    De toreros(matador) hebben traditionele uniformen uit de tijd van Felipe 11.Rode kousen,zwart hoofddeksel en een schitterend bestikt strak zittend kostuum.
    Ze zijn uitgerust met geel paarse doeken(capas)
    De president laat beginnen door een witte zakdoek over de balustrade te hangen.
    De stier moet 4-5 jaar oud zijn .
    Eerst komen de picadores die de stier met een lans tussen de schouders steken.
    De matador gaat dan weg en zijn assistenten proberen banderillas (houten pennen )in de schouder van de stier te steken.
    Dan komt de faena ,het solo optreden van de matador,hij heeft een degen en een fluwelen lap.
    De matador voert een heleboel manoeuvres uit ,wacht tot de stier stil staat ,gaat er recht voor staan ,de kop van de stier moet hangen en de matador steekt hem in het hart.
    Is de stier dood dan wordt hij door muilezels weggesleept.
    Het gebeurt ook wel eens dat een stier zo geweldig is,dan laat de president hem in leven.
    Deze stieren leven 4-5 vrij en worden zeer goed verzorgd.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    27-10-2005, 14:44 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    26-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.flamenco
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Spaanse dans stelt de schone mensengestalte in staat zich te tonen in natuurlijke bewegingen,in de castagnetten weerklinkt de hartslag.
    Dit schreef Hans Christiaan Andersen in zijn boek-in Spanje-1866
    De bakermat van deze dans is Andalucia ,in de velden tussen Cadiz en Sevilla is zij ontstaan.
    Romeinse geschiedschrijvers schreven al over een beroemde danseres uit Cadiz die uitgenodigd werd om in Rome te dansen,wat zij danste was de voorloper van de flamenco.
    Toen de Arabieren naar Spanje kwamen,namen ze de Andalusische volksmuziek op en vermengde dit met hun eigen muziek.
    Na de verdwijning van de Moren zochten ,de Moren die achtergebleven waren het gezelschap van de zigeuners.
    Samen cultiveerden zij de liederen en dansen.
    Zo onstond de flamenco.
    Pas vanaf de 18 de eeuw toen de zigeuners meer vrijheid kregen door Karel de 111 werd de flamenco overal gedanst.
    De dansers worden alleen begeleid door gitaren en zang,het ritme van klappende handen en roffelende hakken.
    De liederen gaan vrijwel altijd over pijn,jaloezie en liefdesverdriet.
    Vaak gebeurt het dat er spontaan gezongen word in het café en dat is echt genieten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    26-10-2005, 14:26 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    25-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tortilla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Speciaal voor Jan in Luxemburg.
    Tortilla a la Española-spaanse aardappel omelet.
    1 kop olijfolie
    4 grote aardappelen geschild en in plakjes van 3mm gesneden
    1 grote ui in dunne ringen gesneden
    zout
    5 grote eieren
    Verhit de olie in de pan en maak laagjes van aardapelen en uien,laagjes bestrooien met zout.
    Langzaam gaar laten worden en af en toe voorzichtig omscheppen.
    Als het gaar is uitlekken in de vergiet en de olie bewaren.
    Klop in een grote schaal de eieren luchtig ,doe er wat zout bij en schep aardappelen en uien er voorzichtig doorheen,de aardappelen moeten helemaal bedekt zijn.
    Laat dit een kwartiertje staan.
    Nu heb je een koekepan nodig van 20-22 centimeter.
    Verhit 2 lepels olie ,voeg ei -aardappelmensel toe,verspreid het snel over de pan,temper het vuur en schud regelmatig.
    Als de eieren aan de onderkant bruin zijn leg dan een bord van de zelfde grote op de pan en draai hem om.Dit is even oefenen.
    Doe weer wat olie in de pan en laat de tortilla aan de andere kant bruin worden..
    Ze kunnen zowel koud als warm gegeten worden.
    Ik doe er vaak ook stukjes ham doorheen,maar eigenlijk kan je er van alles doorheen doen.
    chorizo.-tetilla kaas-paprika-spinazie-stukjes zalm .waar je maar trek in hebt.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    25-10-2005, 14:20 geschreven door lenie  
    Reacties (1)
    24-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carmona
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op een van onze tochtjes dit jaar zijn wij ook in Carmona geweest.
    Het ligt 14 km ten oosten van Sevilla.
    Plaatsnamen die met Car beginnen duiden op een keltiberische oorsprong.
    Dit wordt al bewezen door de uitgestrekte necropolis buiten de stad waar ca.900 graven zijn ontdekt.
    De Arabieren gaven het Romeinse Carmo de naam Quarmûna.
    Uit de islamitische periode stammen de smalle straatjes met heerlijke keien.Dus hobbelen maar.
    Ook na de Reconquista bleef Carmona belangrijk en zijn er veel kerken en kloosters en twee prachtige stadspoorten van Romeine origine.
    Wij zijn in de kerk van Santa Maria geweest waar een mooie oranjerie bij is.
    Coen is in het Alcazar (paleis) geweest dat een beetje onhandig is met een rolstoel.
    Wij hebben voor 1 keer duur gedaan en in het Parador geslapen.Paradores zijn van de staat en zijn vrijwel allemaal oude paleizen of vestingen.
    Dit was in een Moorse vesting.
    Bij het naar bed gaan vonden wij op ons hoofdkussen allebei een klein doosje met een goud strikje en daarin zat een heerlijke bonbon.
    Bij het afrekenen kregen we ook nog  € 65 korting omdat wij gepensioneerd zijn.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    24-10-2005, 15:37 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    23-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 Talen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Spanje kent 4 talen.
    Castiliaans
    Catelaans
    Galiscisch
    Baskisch
    León en Aragon hadden vroeger ook een eigen taal.
    Het Castiliaans werd geleidelijk aan erkend als de enige officële en literaire taal van Spanje en wordt in bijna alle Latijns Amerikaanse landen gesproken.
    Het Catalaans heeft zich onder Franco kunnen handhaven.De taal is verwant aan het oude Provençaals.Het is nog de moedertaal van 6000.000 mensen in Cataluña, Andorra en delen van de Rousillon in zuid Frankrijk.
    Het Galicisch wordt nog door zo´n 3000.000 mensen gesproken en staat dichter bij het Portugees.
    Het Baskisch heeft geen enkele band met de romaanse talen.De herkomst van de Basken is ook niet duidelijk en men heeft geen bevredigend inzicht gekregen in de oorsprong en de ontwikkeling van deze taal.
    En dan zijn er tig dialecten.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    23-10-2005, 12:14 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    22-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La cueva de Nerja
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze grotten zijn pas ontdekt in 1959 door 5 spelende jongens.
    De grotten liggen 200 meter boven het zeeniveau.
    Ze zijn meer dan 20.000 jaar oud.
    Er is een zaal ingericht als museum waar vondsten liggen die wijzen op permanente bewoning in de paleolitische tijden.
    Het is een ruim ondergronds hol vol met stalactieten en stalagmieten,met verschillende zalen die fantastische namen hebben.
    In juli en augustus zijn er concerten en balletuitvoeringen.
    Het zijn de grootste en druk bezochtste grotten van Spanje.
    Een paar jaar geleden zijn er nog meer zalen ontdekt en onder leiding van een gids mag je daar met 10 personen in.
    In het begin toen we in Nerja woonden ben ik er nog in geweest,maar met een rolstoel gaat dat niet meer.
    Coen is wel met de kinderen naar een concert geweest in de grotten.De akoestiek is daar geweldig.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    22-10-2005, 16:00 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    21-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Churros
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ontbijten doen de meeste Spanjaarden  niet thuis ,het is een sociaal gebeuren.
    Tussen tien en half twaalf zitten hier de terrasjes vol.
    Meestal neemt men een portie churros,deegstengels die je in dikke chocolademelk sopt.
    De chocolademelk wordt gemaakt van melk en speciale chocolade repen en moet zo dik zijn dat je lepel er in blijft staan.Ik vind het mierzoet.
    Wat ook veel gegeten wordt is een broodje geroosterd op de plancha ,olijfolie erop en een fijngewreven tomaat.
    Of een tostada met boter en marmelade.Dat neemt Coen meestal en ik een tosti als we op een terrasje gaan ontbijten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    21-10-2005, 14:11 geschreven door lenie  
    Reacties (2)
    20-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Estofada
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een poosje geleden belde Vincent met de vraag hoe ik het stoofvlees klaarmaak.Dat kan je zelf toch wel,ja,maar Luuk wil jouw stoofvlees.
    Hier haal je dan een pak estofada,het is rundvlees en al in stukken gesneden,je moet niet te dunne lapjes nemen want dat wordt taai.
    Ík neem 6 ons vlees
    3 teentjes uitgeperste knoflook
    een scheutje zoute ketjap
    een flinke koffielepel sambal
    Vers gemalen zwarte peper
    scheutje olijfolie
    scheut rode wijn
    Dat laat ik twee uur in de ijskast staan.
    Boter in de juspan,als het schuim eraf is ,dan het vlees erbij,snel aan beide kanten aanbakken,jus blussen met wat rode wijn en ik zet het dan op een oliestelletje en laat het twee uur sudderen,heerlijk boterzacht vlees en een lekkere jus.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    20-10-2005, 13:19 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    19-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterenmorgen regende het.Wij weten dat het licht dan kan uitvallen omdat de meeste bedrading hier in het zuiden buiten hangt.
    Het ging dan ook regelmatig uit,bij de 6 de keer begon ik toch wat lelijke woorden te zeggen.
    Om half 7 gaan we met ons glaasje en boek in de tuin zitten,het was al uren droog en lekker warm,maar om half 8 wilden wij toch wat licht om verder te lezen,nu er was dus niets.Er werd geklopt,buren met de vraag of wij licht hadden,nee dus ,bleek dat het halve dorp zonder licht zat.
    Olielamp erbij,gebeld naar het elektra bedrijf,ja het kon nog even duren.
    9 Uur,toch tijd om te eten,maar dat gaat moeilijk zonder stroom ,want alles stond klaar voor de plancha (elektrische `plaat).
    Gewapend met zaklantaarn zijn we de deur uitgegaan en een restaurantje gevonden waar wel licht was.
    Het heeft tot half elf geduurd ,toen was er weer stroom.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-10-2005, 12:13 geschreven door lenie  
    Reacties (1)
    Archief per week
  • 16/04-22/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!