Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
Olijfolie is overal voor geschikt,eieren bakken,geroosterd brood mee besprenkelen,te koken ,frituren,marinades,sausen,salades. In olijfolie blijven groenten,worst,vis en kaas langer goed en wordt hun natuurlijke aroma versterkt. Sommige oliën zijn fruitig en zoet andere zijn stroever en boerser. De ene geurt naar amandelen of noten de ander naar vijgen of citroen. De olie van vroeg geoogste olijven is vaak zoeter ,fruitiger en lichter van kleur. Ongefilterde oliën zijn meestal troebel ,groenig en intenser van smaak. De zuurgraad geeft u een idee van kwaliteit en smaak. Dat koud geperste olijfolie gezonder is staat vast. Het hoge gehalte van onverzadigde vetzuren is goed voor de stofwisseling,voor de cholesterol,bovendien beschermen de plantaardige kleurstoffen hart en bloedvaten. Olijfolie is licht verteerbaar en bevordert genezing van maagzweren. Inwrijven met olijfolie geeft ook verlichting bij bronchitis. En hebben je planten bladluizen ,wrijf een paar druppels op een blad en weg zijn ze.
In de Romeinse tijd exporteerde Andalucië olijven naar andere landen aan de middelandse zee. Vermoedelijk kwam de olijfboom meer dan 3000 jaar geleden vanuit Klein Azië naar dit gebied. Onder de Mohammedaanse overheersing ontwikkelde de olijventeelt zich tot een belangrijke tak van de landbouw. Tegenwoordig is Spanje de grootste olijfolie producent van Europa. Er groeien 215 miljoen olijfbomen op een oppervlakte van 2 miljoen ha,waarvan 60 % in Andalucië. Voor de winning van hoogwaardig koudgeperste olijfolie zijn 3 dingen nodig,de verzorging van de boom in elk seizoen,een efficiënte oogst en een behoedzaame verwerking tot olie. In traditionele gaarden staan op 1 ha 80 bomen,zodat iedere boom genoeg vocht en voeding krijgt. De traditionele manier van oogsten is zonder machines ,maar men slaat met lange stokken .De rijpe vruchten vallen in netten. Voor de edele olijfolie worden ze met de hand geplukt. Van november -februari komen er honderden plukkers. Voor olie van zeer goede kwalitiet zijn alleen gave en rijpe olijven geschikt.Daarom moeten ze binnen 72 uur verwerkt worden. De allerbeste olijfolie is flor de aceite.
Een bruisende stad ,waar uitgebreid carnaval gevierd wordt. Vroeger heette Cádiz ,Gadir en was een handelspost van de Feniciërs. De Feniciërs en Columbus hebben Cádiz groot gemaakt. Voor de Feniciërs was Cadir een strategische havenstad,het voornaamste uitvoer product was tin uit de Sierra Morena. De Romeinen kenden de stad als Gades. Visigoten en Noormannen plunderden de stad grondig en het duurde tot de 17de eeuw eer Cádiz weer de voornaamste handelshaven werd. In 1569 werd de hele stad leeg geplunderd door de Britten. Cádiz is nu in de eerste plaats een marine haven. Vanaf de boulevard heb je een pracht gezicht over de oceaan. Er is een fraai park-Parque Genovés. Aan het einde van de boulevard staat de neo-klassieke kathedraal van 1702,die een mooie collectie edelsmeed werken en koorstoelen heeft. In de crypte ligt de componist Manuel de Falla,het magere mannetje dat op de 100 peseta biljetten stond. Aan de haven zijn allemaal oer gezellige restaurantjes,je kan ook aan een stalletje rauwe vis uitzoeken,het wordt voor je gebakken en je krijgt het in een zak van grauw papier.
2-3 sneetjes witbrood 500 gram rijpe tomaten,ontvelt ,ontpit en in stukjes gesneden. 1 komkommer geschild,van zaden ontdaan en in stukjes. 1 groene paprika zonder zaadlijst en in stukken gesneden. 4 tenen knoflook 1.25dl olijfolie zout 2-3 el wijn Garnituur stukjes witbrood-croutons stukjes tomaat stukjes paprika blokjes ham grof gehakt gekookt ei. Breek het witbrood in stukjes en besprenkel het met water,laat dat 30 minuten staan. Doe tomaat,komkommer,paprika,knoflook in de keukenmachine voeg het brood toe en als laatste de olie en pureer het geheel. Schenk er water bij tot de soep de gewenste dikte heeft,breng hem op smaak met zout. Zet hem minstens een uur in de ijskast en geef er de schaaltjes met garnering bij. Eet smakelijk
Sevilla,een prachtige stad. Sevilla ligt aan de gualdalquivir.In de buurt liggen de mijnen van de Sierra Morena. Dar trokken Feniciërs,Grieken,Carthagers en Romeinen al naar toe. In 481 werd het de hoofdstad van een west gotisch koninkrijk.De Arabieren veroverden de stad.In de Moorse periode 12de en 13 de eeuw was Sevilla een rijke stad. In 1248 veroverde de christelijke koning Ferdinand 111 de stad. In de 17de eeuw verzandde de gualdalquivir en zette verval in. Nu neemt de stad weer een belangrijke plaats in de economie in. De stad heeft veel schilderachtige wijken,het centrum is het voormalige jodenwijk,met veel steegjes,witte huizen en mooie patio´s. De grootste kathedraal -De Santa Maria uit de 15 de eeuw staat op de plaats waar vroeger een moskee stond. De patio-de los naranjos-binnenplaats met sinaasappelbomen is nog over van de moskee. De marmeren fontein stamt uit de west gotische tijd. De klokkentoren-La Giralda-is 97 m hoog en vanaf het platform heb je een mooi uitzicht op de stad. In het dwarsschip is de graftombe van Columbus. Het alcazár is door de moren gebouwd ,deels in mudéjarstijl,het behoort tot de mooiste bouwwerken van Spanje en heeft zeer fraaie tuinen. In de 12 hoekige Torre del oro is een scheepvaartmuseum. Het casa de Pilatos is gebouwd naar het voorbeeld van de villa van Pilatus en is in mudéjarstijl,het heeft veel patio´s. Er is zoveel te zien in Sevilla dat wij er regelmatig zijn geweest,maar ga niet in de zomer,want dan kan de temperatuur oplopen tot 48 graden.
Andalusië is de historische schakel tussen de Arabische wereld en het westen. Het is rijk aan landschappen en heeft een prachtige architectuur. De landstreek ligt in Zuid Spanje met als hoofdstad Sevilla. In grote komt het overeen met het islamitische rijk van de Alhomaden omstreeks 1200 ´De regio heeft sinds 1981 zelfbestuur. Er zijn 8 provincies :Almaria, Cádiz, Córdoba, Granada, Jaén, Huelva ,Malaga en Sevilla. Het landschap wordt gevormd door de vlakte van de Gualdalquivir die zich vanaf Córdoba verbreedt en overgaat in een lage moerassige kustvlakte de Las Marinas. Aan de atlantische zijde ligt een duinenrij de Arenas Gordas.Ten noorden ligt de Sierra Morena. Ten zuiden en oosten ervan ligt het Andalusisch gebergte met in de Sierra Nevada de Mulhacén,348 m.de hoogste berg van Spanje. De kust is 800 km lang en ligt aan de middelandse zee en de atlantische oceaan.