Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
Columbus bracht van zijn 2 de reis paprika mee naar Spanje. De monniken in het klooster van Guadalupe gaven deze vruchten weer door,zodat de paprika zich eerst liet zien in Extramadura en weldra door het hele land ging. Pas in de 17 de eeuw gebruikte men pimentón,het gemalen poeder van de kleine rode paprika ,in de keuken. Het fijnste paprika poeder wordt nog steeds gemaakt in het noorden van Extremadura,niet ver van de plek waar 500 jaar geleden de eerste planten in de kloostertuin bloeiden. De boeren telen verschillende soorten van het paprika geslacht Capsicum annuun,maar ze zijn niet allemaal even scherp.De pikante smaak komt door de stof capsaïcine. In maart zaaien de boeren de paprika zaden en in september begint de oogst die tot november duurt. Het droge van de paprika met behulp van rook is het belangrijkste. Voor 1 kilo poeder is 5 kilo eikenhout nodig. Men legt de hele paprika´s op een houten rooster van 2,5 m.hoog en dan steekt men het vuur aan. Een keer per dag moet de dikke laag van 80 cm omgedraaid worden.Het drogen duurt 13-15 dagen. Daarna gaan de paprika´s naar de paprikamolen,daar verwijdert men de steeltjes en een deel van de zaden. Electrisch aangedreven stenen vermalen de vruchten,dit moet heel langzaam gebeuren ,anders beinvloed dat de smaak en de geur. Je kan deze poeder 2 jaar bewaren.