Hoeveelheid water Hoeveelheid suiker Citroenzuur of Totale hoeveelheid wijnsteenzuur suikersiroop
0,20 liter 500 g 0,5 g 0,5 liter 0,45 liter 1000 g 1,0 g 1,0 liter 0,65 liter 1500 g 1,5 g 1,5 liter 0,85 liter 2000 g 2,0 g 2,0 liter 1,10 liter 2500 g 2,5 g 2,5 liter 1,30 liter 3000 g 3,0 g 3,0 liter
Suikersiroop, ook invertsuiker genoemd, maak je als volgt. Bepaal volgens tabel hoeveel suikersiroop je wilt maken. Meet de gepaste hoeveelheid water af en voeg er de hoeveelheid suiker aan toe. Breng dit al roerend aan de kook. Als het kookpunt is bereikt voeg je er het zuur aan toe. Laat nu nog 10 minuten zachtjes, al roerend, doorkoken. Leg nu een proper doekje over de siroop en laat afkoelen. Giet tenslotte in propere flessen. Roeren tijdens het koken is zeer belangrijk, het belet het karamelliseren van de suiker. Citroenzuur of wijnsteenzuur is te verkrijgen bij apotheker, drogist of in de detailhandel voor wijn- en likeurbereidingen. De zuren zijn goedkoop maar sommige apothekers durven er woekerprijzen voor vragen. Opletten dus.