Inhoud blog
  • Suikersiroop.
  • Producten voor deze hobby.
  • Anijsdrank.
  • Vlierbloesemlikeur.
  • Beschonken mandarijntjes
    Zoeken in blog

    Likeuren maken.
    ...een geestrijke hobby.
    22-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikersiroop.
    Hoeveelheid water     Hoeveelheid suiker       Citroenzuur of          Totale hoeveelheid
                                                                          wijnsteenzuur                       suikersiroop

     0,20 liter                        500 g                             0,5 g                            0,5 liter
     0,45 liter                       1000 g                            1,0 g                            1,0 liter
     0,65 liter                       1500 g                            1,5 g                            1,5 liter
     0,85 liter                       2000 g                            2,0 g                            2,0 liter
     1,10 liter                       2500 g                            2,5 g                            2,5 liter
     1,30 liter                       3000 g                            3,0 g                            3,0 liter

    Suikersiroop, ook invertsuiker genoemd, maak je als volgt.
    Bepaal volgens tabel hoeveel suikersiroop je wilt maken. Meet de gepaste hoeveelheid water af en voeg er de hoeveelheid suiker aan toe. Breng dit al roerend aan de kook. Als het kookpunt is bereikt voeg je er het zuur aan toe. Laat nu nog 10 minuten zachtjes, al roerend, doorkoken. Leg nu een proper doekje over de siroop en laat afkoelen. Giet tenslotte in propere flessen.
    Roeren tijdens het koken is zeer belangrijk, het belet het karamelliseren van de suiker.
    Citroenzuur of wijnsteenzuur is te verkrijgen bij apotheker, drogist of in de detailhandel voor wijn- en likeurbereidingen. De zuren zijn goedkoop maar sommige apothekers durven er woekerprijzen voor vragen. Opletten dus.
                             


                                                               

    22-12-2008 om 16:36 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (70 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Producten voor deze hobby.
    Het is dank zij mijn vriend Paul Doolaege uit Nieuwerkerken bij Aalst (O-Vl) dat ik vele jaren terug ben gestart met deze rijke hobby. Ik herriner mij nog steeds de allereerste zelfgemaakte fles wijn die ik heel fier ter degustatie had meegebracht. Het resultaat was er en ik was verkocht voor vele jaren intense hobbypret. Na fruitwijnen kwam het eigen artisaal gebrouwen bier en de likeuren. En ja, het blijft mij na al die jaren nog steeds boeien en het zoeken naar nieuwigheden en andere smaken blijft een uitdaging.
    Paul Doolaege is niet alleen mijn vriend, hij heeft ook een verkooppunt waar alle gerei en ingredienten voor het zelf bereiden van wijn, bier, likeur, kaas en nog zoveel meer kan bekomen worden. Uit dankbaarheid wil ik hier zijn gegevens doorspelen :
                   PAUL DOOLAEGE  - VAN CAUWENBERGH
                                       BREMTSTRAAT 15
                                       9320 AALST (Nieuwerkerken)
                                       Tel : 053-833105

    22-03-2007 om 09:49 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (36 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    25-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anijsdrank.
    De liefhebbers van anijssmaak wachten best tot het voorjaar, maar voor hen nu reeds een gemakkelijk recept dat wij kennen onder de naam "pastis". De merknamen Ricard en Pernod zijn beter bekend.
    Ingredienten voor ongeveer 2 liter van 45°.
    - 1 liter alcohol van 90°
    - 1 liter water
    - 10 lindenbloesems
    - 9 soeplepels kristalsuiker
    - 2 soeplepels anetol (anijsextract) bij de apotheker.
    - 2 stukken zoethout

    Bereiding :


    De lindenbloesem trekken wij rond 29 juni.
    Doe alle ingredienten in een bokaal met grote opening en die groot genoeg van inhoud is. Zet deze op een donkere plaats bij kamertemperatuur en schudt regel-
    matig. Na 3 weken filteren over een koffiefilter. Opdienen met gekoeld water maar dat wist U zeker wel.











    25-09-2006 om 00:00 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (29 Stemmen)
    >> Reageer (9)
    20-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlierbloesemlikeur.
    Van mijn goede vriend Roger Logghe uit Gistel kreeg ik volgend recept dat overheerlijk en verfrissend smaakt. Een aanrader.
    - 25 mooie vlierbloesemschermen, geplukt begin juni.
    - 1,5 liter plat water.
    - 1,5 liter spuitwater.
    - 1,5 liter gin.
    - 50 gram citroenzuur (apotheek).
    - 1 kg griessuiker.
    - 4 citroenen, onbehandeld.
    Verwijder de stelen van de schermen en spoel de schermen af.
    Laat het plat water en de suiker koken en laat afkoelen.
    Gebruik een grote pot met deksel. Snij de ongepelde citroenen in stukken en doe ze samen met de gin, het spuitwater en het citroenzuur in de pot. Goed roeren. Het afgekoelde suikerwater en de vlier toevoegen en nogmaals goed roeren. 72 uur laten rusten met gesloten deksel.
    Door zeef gieten en zo nodig filteren over een koffiefilter.
    Bottelen en .......genieten. Wel fris opdienen.

    20-08-2006 om 07:59 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (44 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    14-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beschonken mandarijntjes
    Voor 1,4 liter likeur van 30°

    - 500 g mandarijntjes
    - 25 cl alcohol
    - 55 cl water
    - 25 cl suikersiroop
    - 25 cl water
    - kruidnagels naar smaak

    Prik met een vork op meerdere plaatsen in de mandarijntjes en stop in een paar ervan een kruidnagel. Ikzelf neem per 3 vruchten twee kruidnagels. Leg ze in een pot   met grote opening en giet er de alcohol over. Af en toe schudden.
    Sluit de pot goed af en doe er de volgende dag de sterke drank en de suikersiroop bij.
    Giet de likeur na een paar weken af en filtreer deze. Neem ook de vruchten uit de pot.
    Was de pot goed uit, leg de vruchten er terug in en giet de heldere likeur er terug over.
    De likeur op sterkte brengen door toevoegen van water.
    Na enige tijd kan weer vertroebeling optreden.

    14-02-2006 om 18:18 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (45 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    06-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kweepeerlikeur.
    Voor 0,7 liter likeur van 31°

    - 25 cl kweepeersap
    - 15 cl alcohol
    - 20 cl graanbrandewijn of wodka
    - 10 cl suikersiroop
    - 6 bittere amandelen
    -20 korianderzaden

    Sap winnen via de sapextractor.Hiervoor worden de peren in grote stukken gesneden.
    Meng het sap met alle sterke drank en voeg er dan al roerend de suikersiroop bij. Laat de grof gemalen amandelen en de korianderzaden tevoren trekken in de alcohol ofwel laat je ze enkele weken in de likeur liggen.
    Filtreer noten en zaden uit de vloeistof en filtreer de likeur zo nodig na een paar weken nogmaals.
    Het filtreren over de koffiefilter gaat zéér langzaam. Maar dat hebben wij er wel voor over want het resultaat is echt hemels.

    06-01-2006 om 11:39 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (19 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    11-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Druivenlikeur.
    Voor 1,4 liter likeur van 27°.

    - 75 cl druivensap (van 1 kg muskaatdruiven)
    - 35 cl alcohol
    - 10 cl brandewijn
    - 20 cl suikersiroop

    Maak pulp van de druiven en pers ze uit met een handpers of gebruik een sapcentrifuge.
    Behandel het sap 12 u lang met een enzympreparaat (zie in blog).
    Voeg na het filteren (door koffiefilter) de andere ingredienten toe en schud goed.
    Laat een paar weken rusten en filtreer weer.
    In de geklaarde likeur kan men een paar hele druiven leggen.

    11-11-2005 om 17:29 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (46 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    02-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bokalen.
    Via het gastenboek werd mij gevraagd welke bokalen ik gebruik voor de bereiding van mijn likeuren. Heel eenvoudig, ik gebruik hiervoor grote steriliseerbokalen van 1 tot 2 liter en dek deze af met huishoudfolie en een elastiekje. In geval de bokaal goed hermetisch moet kunnen worden afgesloten dan neem ik er een waar mayonnaise, opgelegde groenten en dergelijke in gezeten hebben. Goed uitwassen is meestal voldoende. Het schroefdeksel zorgt voor de luchtdichte afsluiting.

    02-11-2005 om 10:49 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloedsinaasappellikeur
    Voor 0,7 liter likeur van 25°.

    - 37 cl sap van bloedsinaasappel te koop van december tot april.
    - 18 cl alcohol
    - 15 cl suikersiroop
    De sinaasappels goed wassen en heel dun afschillen.
    Leg de schillen in de alcohol en haal ze er de volgende dag weer uit.
    Pers de vruchten uit, filtreer het sap door een koffiefilter en zet het in een gesloten bokaal in de koelkast. Filtreer de volgende dag het schillenextract en doe dat bij het sap. Voeg er de suikersiroop bij en schud goed.
    Laat 3 à 4 weken staan en filtreer nogmaals indien nodig.
    Een intensere kleur verkrijg je door :
    - een deel van de suikersiroop te vervangen door grenadinesiroop.
    - een deel van het sinaassap te vervangen door kersensap.

    01-11-2005 om 10:46 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enzympreparaat
    Een enzympreparaat is een natuurlijke stof die gewonnen wordt uit de pulp van geperst fruit.
    Het is in de handel verkrijgbaar zowel in vloeibare toestand als in poedervorm. In beide gevallen moet de gebruiksaanwijzing van de fabrikant gevolgd worden. Het is verkrijgbaar bij drogisten of in winkels die zaken verkopen voor zelf wijn te maken. De gebruikelijke namen zijn : pecto-enzym,pectolase, pectinol, pectinex ...
    Een enzympreparaat zorgt er voor dat wij meer sapopbrengst zullen hebben, vooral bij vruchten die voor een dikke pulp zorgen.Ook zal de kleurextractie verhogen en het sap vlugger helder worden.

    29-09-2005 om 11:20 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abrikooslikeur.
    Voor ongeveer 1,4 liter likeur van 25°.
    - 72 cl abikozensap (+/- 1,7 kg vruchten)
    - 36 cl alcohol
    - 32 cl suikersiroop

    Abrikozen ontpitten en fijnmixen. Voeg een enzympreparaat toe, filtreer het sap na ongeveer 12 uur inwerktijd door een linnen doek en pers de pulp uit. Voeg aan de pulp de alcohol en enkele stukgeslagen pitten toe. Laat dit mengsel 14 dagen staan en laat het dan door een koffiefilter lopen. Pers de pulp zo goed mogelijk uit. Meng het gewonnen sap met de suikersiroop en laat dit twee weken staan; dan filteren en dit eventueel na enige weken nogmaals doen.
    Nog niet 100 % helder? Geen nood, de smaak zal heerlijk zijn.

    29-09-2005 om 11:04 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlierlikeur.
    Weldra komen de vlierbessen aan bod. Wie even zoekt vindt allicht een paar struiken langs een rustig weggetje. Pluk nooit bessen langs wegen waar gemotoriseerd verkeer passeert. Het grote voordeel is dat vlierbessen overal gratis te plukken zijn.
    Voor 0,7 liter likeur van 25°.
    - 37 cl vlierbessensap
    - 18 cl alcohol
    - 15 cl suikersiroop
    Sapwinnen via een sapextractor of door de bessen in iets water te koken en dan te zeven. Geen steeltjes.
    Een paar stukken peer toevoegen bij de sapwinning geeft een beter aroma.
    Het afgekoelde sap filteren door koffiefilter en dan mengen met de alcohol en de suikersiroop. Een deel vliersap vervangen door appelsap verzacht het harde karakter van de vlierlikeur.

    02-09-2005 om 16:29 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (25 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    15-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bramenlikeur.
    Voor 1,4 liter likeur van 24°.

    - 75 cl bramensap
    - enzympreparaat
    - 35 cl alcohol
    - 20 cl suikersiroop
    - 10 cl bramen- of kersenbrandewijn
    - 3 kruidnagels
    - 1/2 kaneelstaafje
    - 1/2 theelepeltje foelie

    Maak pulp van de bramen en laat deze 12 uren werken met een enzympreparaat.
    Zeef het sap af en vries dit in. Giet alcohol over de pulpresten en laat dit een week in een gesloten bokaal staan. Regelmatig schudden.
    Zeven en de pulp goed uitpersen. Meng het ontdooide sap, de alcohol die op de pulp heeft gestaan, de siroop en de andere ingredienten. Laat 2 à 3 weken staan en filter dan over een koffiefilter.
    Een deel van het bramensap kan vervangen worden door sap van kersen, frambozen, zwarte bessen enzovoort.
    Wie aan wilde braam geraakt haalt zijn voordeel want zij zijn een heel stuk aromatischer.
    Het enzympreparaat kan bekomen worden in winkels die zaken verkopen om zelf fruitwijnen te maken. Het bestaat in vloeibare vorm of poedervorm. Door de pulp te mengen in hoeveelheid voorgeschreven door de fabrikant (zie verpakking van het preparaat).

    15-08-2005 om 18:23 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Likeur, alleen voor in de winter?
    Een opmerking van een collega-blogger : Ik vind dat likeuren meer geschikt zijn voor de winterperiode. Akkoord of niet?
    Feit is dat tijdens de koude periode een gezapig likeurtje wel tot zijn recht komt.
    Maar waarom zou dat niet kunnen tijdens warmere peridoden?
    Zo kreeg ik vorig jaar een plantje van een vriend (hij noemde het "chartreuseplant"). De likeur die ik maakte van de blaadjes smaakt licht anijsachtig. Goed gekoeld een heerlijke zomerdrank. Met muntblaadjes kan men het zelfde bereiken, enz....Later volgen meer recepten hierover.
    En vergeet niet: in de zomer maak je de wintervoorraad.

    31-07-2005 om 20:22 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (21 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessen op brandewijn.
    Voor 0,7 liter likeur van 25°.

    Hiervoor kan je bijna alle soorten kleine bessen uit de tuin gebruiken. Noodzaak is wel dat ze goed rijp zijn.
    - 300g bessen
    - 45 cl brandewijn
    - 50 g suiker
    Doe de bessen in een grote glazen pot en overgiet ze met brandewijn tot ze onder komen te staan.
    Alle bessoorten komen in aanmerking. Je kan wel het soort brandewijn aanpassen aan de gebruikte bessen. Zo gebruik je bvb. best een frambozenbrandewijn bij frambozenbessen, enz...

    31-07-2005 om 20:10 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (39 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien, wel of toch niet.
    Iemand vroeg mij een recept om zijn tuinproductie aardbeien om te zetten in een aardbeienlikeur.
    Eerlik gezegd zou ik er confituur van maken. Het is namelijk zeer moeilijk zowel smaak als kleur te laten overkomen. De kleur zal immers door oxydatie eerder naar het bruine toe neigen. Voor een mooi rode kleur moet men dus zoveel mogelijk contact met zuurstof vermijden maar ook beschikken over het juiste soort aardbeienras. Alles bijeen wel een delicate zaak. Confituur dus maar.

    31-07-2005 om 20:01 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (14 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selderijlikeur.
    Voor 1 liter likeur van 27°.

    - 100 g  knolselder (schoongemaakt)
    - 10 g selderzaad
    - 70 cl wodka of gin
    - 30 cl suikersiroop

    Schil de knol en schaaf of rasp hem fijn (zoals je doet bij rauwkost).
    Maak de zaden fijn (vb in een mortier).
    Giet de drank er over en laat een week staan. Filter over een koffiefilterzakje . Pers de pulp goed uit en jaag het sap ook over de filter. Voeg de suikersiroop bij het extract en filter na een paar weken nogmaals. Resultaat een overheerlijke degustatie die niet in de handel te verkrijgen is.

    29-07-2005 om 11:01 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perenlikeur.
    Voor 1,4 liter likeur van 25°.

    - 1,2 kg aromatische peren, volkomen rijp.
    - 30 cl alcohol
    - 14 cl perenbrandewijn
    - 6 cl honing
    - 25 cl suikersiroop
    Verwijder aangestoken delen, steeltjes en klokhuizen, maar niet de schil. Maak pulp van de gereinigde peren(vb met de mixer) en giet daar meteen alcohol en brandewijn op. Laat zo een week staan in afgesloten bokaal, dagelijks enkele keren schudden. Nadien filteren over koffiefilter en de pulp uitpersen. De uitgeperste pulp ook filteren. Aanzoeten met honing en suikersiroop. Na enkele weken nogmaals filteren indien nodig.
    Je kan extra pit geven aan deze likeur door een tweetal dagen op voorhand in de alohol een half vanillestokje, 4 kruidnagels en een kaneelstaafje te laten trekken. Deze drie laatste ingredienten worden niet meer bij de likeur gevoegd. 

    08-07-2005 om 18:29 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (25 Stemmen)
    >> Reageer (8)
    09-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffielikeur.
    Voor 0,7 liter likeur van 30°.
    - 30 cl koffie, gezet van 70 g koffie en 20 g cacao.
    - 18 cl suikersiroop van glucose.
    - 22 cl alcohol.

    Neem zeer verse gemalen koffie en cacaopoeder en doe dat in een koffiefilter. Giet er kokend water op tot de aangegeven hoeveelheid (30 cl) is doorgelopen. Meng er na het afkoelen de alcohol en de siroop door, laat het even staan en filtreer dan (over een koffiefilter).
    Voor een nog rijkere smaak kunt U in de alcohol, zo'n 8 dagen op voorhand, een extract maken van volgende specerijen :
    -1/2 vanillestokje
    -1/4 kaneelstaafje
    -snuifje nootmuskaat
    Opgelet : in dit recept maken wij gebruik van suikersiroop gemaakt van glucose i.p.v. suiker, anders
                   komt de likeur te waterig over. Als we 1 liter glucosesiroop maken volgens het zelfde re-
                   cept als de suikersiroop dan komen we toe voor ruim 5 liter likeur te maken.
                 

    09-06-2005 om 11:00 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (24 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    08-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnootlikeur.
    Voor 0,7 liter likeur van 28°.
    - 200 g onrijpe walnoten, plukken omstreeks eind juni, ze zijn dan nog niet hard.
                Wanneer je er met een dikke naald in prikt moet dit nog lukken.
    - 5 kruidnagels
    - een halve theelepel geraspte nootmuskaat
    - 35 cl graanbrandewijn
    - 15 cl Jamaicarum
    - 20 cl suikersiroop

    Hak de groene noten fijn en pers   het sap er uit.
    Giet de sterke drank op de uitgeperste pulp en voeg de kruidnagels,de geraspte nootmuskaat en de
    suikersiroop toe.
    Doe alles in een bokaal met wijde hals, sluit goed af en maak hem pas na 4 weken terug open.
    Vergeet niet zo nu en dan eens te schudden.
    Dan filtert U de likeur over een koffiefilter, laat nog eens twee weken rusten en filter nogmaals.
    Wie er van houdt kan tijdens het extraheren nog een opengesneden vanillestokje bij doen.

    08-06-2005 om 08:08 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (136 Stemmen)
    >> Reageer (3)


    Archief per week
  • 22/12-28/12 2008
  • 19/03-25/03 2007
  • 25/09-01/10 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 25/04-01/05 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!