Inhoud blog
  • Suikersiroop.
  • Producten voor deze hobby.
  • Anijsdrank.
  • Vlierbloesemlikeur.
  • Beschonken mandarijntjes
    Zoeken in blog

    Likeuren maken.
    ...een geestrijke hobby.
    29-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enzympreparaat
    Een enzympreparaat is een natuurlijke stof die gewonnen wordt uit de pulp van geperst fruit.
    Het is in de handel verkrijgbaar zowel in vloeibare toestand als in poedervorm. In beide gevallen moet de gebruiksaanwijzing van de fabrikant gevolgd worden. Het is verkrijgbaar bij drogisten of in winkels die zaken verkopen voor zelf wijn te maken. De gebruikelijke namen zijn : pecto-enzym,pectolase, pectinol, pectinex ...
    Een enzympreparaat zorgt er voor dat wij meer sapopbrengst zullen hebben, vooral bij vruchten die voor een dikke pulp zorgen.Ook zal de kleurextractie verhogen en het sap vlugger helder worden.

    29-09-2005 om 11:20 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abrikooslikeur.
    Voor ongeveer 1,4 liter likeur van 25°.
    - 72 cl abikozensap (+/- 1,7 kg vruchten)
    - 36 cl alcohol
    - 32 cl suikersiroop

    Abrikozen ontpitten en fijnmixen. Voeg een enzympreparaat toe, filtreer het sap na ongeveer 12 uur inwerktijd door een linnen doek en pers de pulp uit. Voeg aan de pulp de alcohol en enkele stukgeslagen pitten toe. Laat dit mengsel 14 dagen staan en laat het dan door een koffiefilter lopen. Pers de pulp zo goed mogelijk uit. Meng het gewonnen sap met de suikersiroop en laat dit twee weken staan; dan filteren en dit eventueel na enige weken nogmaals doen.
    Nog niet 100 % helder? Geen nood, de smaak zal heerlijk zijn.

    29-09-2005 om 11:04 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlierlikeur.
    Weldra komen de vlierbessen aan bod. Wie even zoekt vindt allicht een paar struiken langs een rustig weggetje. Pluk nooit bessen langs wegen waar gemotoriseerd verkeer passeert. Het grote voordeel is dat vlierbessen overal gratis te plukken zijn.
    Voor 0,7 liter likeur van 25°.
    - 37 cl vlierbessensap
    - 18 cl alcohol
    - 15 cl suikersiroop
    Sapwinnen via een sapextractor of door de bessen in iets water te koken en dan te zeven. Geen steeltjes.
    Een paar stukken peer toevoegen bij de sapwinning geeft een beter aroma.
    Het afgekoelde sap filteren door koffiefilter en dan mengen met de alcohol en de suikersiroop. Een deel vliersap vervangen door appelsap verzacht het harde karakter van de vlierlikeur.

    02-09-2005 om 16:29 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (25 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    15-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bramenlikeur.
    Voor 1,4 liter likeur van 24°.

    - 75 cl bramensap
    - enzympreparaat
    - 35 cl alcohol
    - 20 cl suikersiroop
    - 10 cl bramen- of kersenbrandewijn
    - 3 kruidnagels
    - 1/2 kaneelstaafje
    - 1/2 theelepeltje foelie

    Maak pulp van de bramen en laat deze 12 uren werken met een enzympreparaat.
    Zeef het sap af en vries dit in. Giet alcohol over de pulpresten en laat dit een week in een gesloten bokaal staan. Regelmatig schudden.
    Zeven en de pulp goed uitpersen. Meng het ontdooide sap, de alcohol die op de pulp heeft gestaan, de siroop en de andere ingredienten. Laat 2 à 3 weken staan en filter dan over een koffiefilter.
    Een deel van het bramensap kan vervangen worden door sap van kersen, frambozen, zwarte bessen enzovoort.
    Wie aan wilde braam geraakt haalt zijn voordeel want zij zijn een heel stuk aromatischer.
    Het enzympreparaat kan bekomen worden in winkels die zaken verkopen om zelf fruitwijnen te maken. Het bestaat in vloeibare vorm of poedervorm. Door de pulp te mengen in hoeveelheid voorgeschreven door de fabrikant (zie verpakking van het preparaat).

    15-08-2005 om 18:23 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Likeur, alleen voor in de winter?
    Een opmerking van een collega-blogger : Ik vind dat likeuren meer geschikt zijn voor de winterperiode. Akkoord of niet?
    Feit is dat tijdens de koude periode een gezapig likeurtje wel tot zijn recht komt.
    Maar waarom zou dat niet kunnen tijdens warmere peridoden?
    Zo kreeg ik vorig jaar een plantje van een vriend (hij noemde het "chartreuseplant"). De likeur die ik maakte van de blaadjes smaakt licht anijsachtig. Goed gekoeld een heerlijke zomerdrank. Met muntblaadjes kan men het zelfde bereiken, enz....Later volgen meer recepten hierover.
    En vergeet niet: in de zomer maak je de wintervoorraad.

    31-07-2005 om 20:22 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (21 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessen op brandewijn.
    Voor 0,7 liter likeur van 25°.

    Hiervoor kan je bijna alle soorten kleine bessen uit de tuin gebruiken. Noodzaak is wel dat ze goed rijp zijn.
    - 300g bessen
    - 45 cl brandewijn
    - 50 g suiker
    Doe de bessen in een grote glazen pot en overgiet ze met brandewijn tot ze onder komen te staan.
    Alle bessoorten komen in aanmerking. Je kan wel het soort brandewijn aanpassen aan de gebruikte bessen. Zo gebruik je bvb. best een frambozenbrandewijn bij frambozenbessen, enz...

    31-07-2005 om 20:10 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (39 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien, wel of toch niet.
    Iemand vroeg mij een recept om zijn tuinproductie aardbeien om te zetten in een aardbeienlikeur.
    Eerlik gezegd zou ik er confituur van maken. Het is namelijk zeer moeilijk zowel smaak als kleur te laten overkomen. De kleur zal immers door oxydatie eerder naar het bruine toe neigen. Voor een mooi rode kleur moet men dus zoveel mogelijk contact met zuurstof vermijden maar ook beschikken over het juiste soort aardbeienras. Alles bijeen wel een delicate zaak. Confituur dus maar.

    31-07-2005 om 20:01 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (14 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selderijlikeur.
    Voor 1 liter likeur van 27°.

    - 100 g  knolselder (schoongemaakt)
    - 10 g selderzaad
    - 70 cl wodka of gin
    - 30 cl suikersiroop

    Schil de knol en schaaf of rasp hem fijn (zoals je doet bij rauwkost).
    Maak de zaden fijn (vb in een mortier).
    Giet de drank er over en laat een week staan. Filter over een koffiefilterzakje . Pers de pulp goed uit en jaag het sap ook over de filter. Voeg de suikersiroop bij het extract en filter na een paar weken nogmaals. Resultaat een overheerlijke degustatie die niet in de handel te verkrijgen is.

    29-07-2005 om 11:01 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perenlikeur.
    Voor 1,4 liter likeur van 25°.

    - 1,2 kg aromatische peren, volkomen rijp.
    - 30 cl alcohol
    - 14 cl perenbrandewijn
    - 6 cl honing
    - 25 cl suikersiroop
    Verwijder aangestoken delen, steeltjes en klokhuizen, maar niet de schil. Maak pulp van de gereinigde peren(vb met de mixer) en giet daar meteen alcohol en brandewijn op. Laat zo een week staan in afgesloten bokaal, dagelijks enkele keren schudden. Nadien filteren over koffiefilter en de pulp uitpersen. De uitgeperste pulp ook filteren. Aanzoeten met honing en suikersiroop. Na enkele weken nogmaals filteren indien nodig.
    Je kan extra pit geven aan deze likeur door een tweetal dagen op voorhand in de alohol een half vanillestokje, 4 kruidnagels en een kaneelstaafje te laten trekken. Deze drie laatste ingredienten worden niet meer bij de likeur gevoegd. 

    08-07-2005 om 18:29 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (25 Stemmen)
    >> Reageer (8)
    09-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffielikeur.
    Voor 0,7 liter likeur van 30°.
    - 30 cl koffie, gezet van 70 g koffie en 20 g cacao.
    - 18 cl suikersiroop van glucose.
    - 22 cl alcohol.

    Neem zeer verse gemalen koffie en cacaopoeder en doe dat in een koffiefilter. Giet er kokend water op tot de aangegeven hoeveelheid (30 cl) is doorgelopen. Meng er na het afkoelen de alcohol en de siroop door, laat het even staan en filtreer dan (over een koffiefilter).
    Voor een nog rijkere smaak kunt U in de alcohol, zo'n 8 dagen op voorhand, een extract maken van volgende specerijen :
    -1/2 vanillestokje
    -1/4 kaneelstaafje
    -snuifje nootmuskaat
    Opgelet : in dit recept maken wij gebruik van suikersiroop gemaakt van glucose i.p.v. suiker, anders
                   komt de likeur te waterig over. Als we 1 liter glucosesiroop maken volgens het zelfde re-
                   cept als de suikersiroop dan komen we toe voor ruim 5 liter likeur te maken.
                 

    09-06-2005 om 11:00 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (24 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    08-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnootlikeur.
    Voor 0,7 liter likeur van 28°.
    - 200 g onrijpe walnoten, plukken omstreeks eind juni, ze zijn dan nog niet hard.
                Wanneer je er met een dikke naald in prikt moet dit nog lukken.
    - 5 kruidnagels
    - een halve theelepel geraspte nootmuskaat
    - 35 cl graanbrandewijn
    - 15 cl Jamaicarum
    - 20 cl suikersiroop

    Hak de groene noten fijn en pers   het sap er uit.
    Giet de sterke drank op de uitgeperste pulp en voeg de kruidnagels,de geraspte nootmuskaat en de
    suikersiroop toe.
    Doe alles in een bokaal met wijde hals, sluit goed af en maak hem pas na 4 weken terug open.
    Vergeet niet zo nu en dan eens te schudden.
    Dan filtert U de likeur over een koffiefilter, laat nog eens twee weken rusten en filter nogmaals.
    Wie er van houdt kan tijdens het extraheren nog een opengesneden vanillestokje bij doen.

    08-06-2005 om 08:08 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (136 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    19-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mandarijn likeur.
    Voor 1,4 liter likeur van 30°
    - 200 g mandarijnschillen (onbespoten vruchten)
    - 30 g citroenschillen
    - 25 cl alcohol van 90°
    - 55 cl graanbrandewijn (te koop in de meeste warenhuizen)
    - 30 cl mandarijnsap
    - 30 cl suikersiroop
    Pel de vruchten met de hand, doe beide soorten schillen in een pot en giet er de alcohol van 90° over. Laat één dag staan en zeef de schillen er weer uit.
    Meng het extract met de andere ingredienten. Filter na drie weken over een koffiefilter.
    Mandarijntjes zijn het hele jaar verkrijgbaar, dus waar wacht je op?

    19-05-2005 om 20:05 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (38 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citroenjenever
    Een paradepaardje uit onze verzameling likeuren. Veel lekkerder dan de gekende citroenjenevers uit de handel en toch zo eenvoudig te maken.
    Voor 1 liter jenever van 25°
    -4 citroenen, rijp maar niet rot; laat ze zo'n 10 dagen rijpen in een warme om-
     geving.
    -125 gr kristalsuiker of 125 cc suikersiroop.(zie vorig berichten)
    -222 cc alcohol van 90°
    -water bijvullen tot 1 liter (=1000 cc)
    Gezondheid.

    14-05-2005 om 14:46 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (58 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    13-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alcohol in ons recepten.
    Bij sommige recepten maken wij gebruik van commerciele sterke dranken zoals gin, wodka, brandewijn,jenever...enz. Die zijn natuurlijk volop in de handel te koop. Anders is het gesteld wanneer ons recept alcohol voorschrijft. Hier gaat het dan over alcohol met een sterkte van 90°. Natuurlijk is die ook in de handel te koop maar de prijs komt al vlug op zo'n kleine 25 euro (vb bij Colruyt) of bij de apotheker waar je er dan vlug nog enkele euros mag bijtellen. Wie dicht tegen de Franse grens woont of wie regelmatig de grensoverstap doet kan daar bij de apotheek alcohol kopen van 90° voor de prijs van 6,5 euro. Maximum 1,5 liter per persoon. Dus als je met twee binnengaat kan je 3 liter kopen. Dat scheelt hem vlug wat in ons budget.

    13-05-2005 om 17:55 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (33 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etiketten
    Mij wordt dikwijls gevraagd hoe men nu een zelfgemaakt etiket op de fles kan bevestigen zonder gebruik te maken van die dure en moeilijk te verwijderen lijmen. Heel eenvoudig en zo goed als gratis. Bevochtig de achterzijde van het etiket met wat melk met behulp van een propje watten. Plaats het etiket op de fles en wrijf dan met een droge doek de overtollige melk weg en laat de fles nog zo'n 24 uur staan in een warme omgeving. Later kan je het etiket verwijderen door het met water te bevochtigen en na enkele minuten van de fles te schrapen met behulp van een mesje. Doe maar, proberen waard.

    13-05-2005 om 11:57 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (27 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    12-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikersiroop
    De meeste likeuren hebben suiker als ingredient. Dit kan toegevoegd worden als gewone kristalsuiker of als suikersiroop (=invertsuiker). U zult zien dat in vele van de volgende recepten veel gebruik gemaakt wordt van deze suiker-water-zuur oplossing. Heel gemakkelijk te maken en later heel handig bij het mengen.
    Werkwijze :
    U meet de in onderstaande tabel weergegeven hoeveelheid water af, voegt de suiker er aan toe en brengt dit mengsel al roerend aan de kook. Wanneer het kookpunt is bereikt voegt U het citroenzuur bij dat U eerst oplost in wat warm water. Nu laat U het mengsel al roerend nog precies 10 minuten zachtjes koken. Laten afkoelen en in gereinigde flessen gieten. Flessen goed sluiten. Het citroenzuur is te koop bij de drogist of winkel van zelfwijnmakerij (goedkoop) of bij de apotheek (iets duurder); koop het zuur in poedervorm.
    Hoeveelheid        Hoeveelheid       Citroenzuur          Totale
    water voor het     suiker                                             hoeveelheid
    koken                                                                       suikersiroop
    _____________________________________________________________
    0,20 liter              500gr                 0,5gr                   0,5 liter
    0,45 lter              1000gr                1,0gr                   1,0 liter
    0,65 liter              1500gr                1,5gr                   1,5 liter
    0,85 liter              2000gr                2,0gr                   2,0 liter
    1,10 liter              2500gr                2,5gr                   2,5 liter
    1,30 liter              3000gr                3,0gr                   3,0 liter
    __________________________________________________________________
    Opmerking : het roeren tijdens het hele proces is van het grootste belang. Hier-door wordt het karamelliseren (bruin worden) van de siroop vermeden.

    12-05-2005 om 07:59 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (26 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    11-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dennentoppenlikeur.
    Ingredienten :
    - 0,7 liter Gin
    - 125 gr kristalsuiker
    - een handvol dennentopjes
    - 2 jeneverbessen
    Bereiding : deze likeur is actueel omdat nu de dennentopjes rijp zijn.
    Deze zijn de lichtgroene voorjaarsuitlopertjes van de den (dus geen spar).
    Iedereen weet in zijn omgeving wel wat dennen staan. Pluk niet al je topjes
    van de zelfde den anders rem je de groei af.
    Doe de topjes in een bokaal met wijde hals , overgiet met de gin en voeg suiker en bessen toe. Afdekken met huishoud folie, donker zetten en enkele keren per dag rondschudden.Na 4 weken filteren over een koffiefilter.
    Zorg voor een keurig flesje en waarom geen mooi etiketje ontwerpen? 

    11-05-2005 om 12:42 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (20 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    09-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle begin is moeilijk... of toch niet?
    Met wat keukengerei kom je al een hele eind ver. Een maatbeker, een weegschaaltje, een roerlepel, een steriliseerbokaal ....
    Wat fruit, specerijen, tuinkruiden, of gewoon wat je in de natuur vindt, met de meest gewone dingen maak je een likeurtje enig in zijn soort. Bovendien weet je wat je drinkt; geen smaak- of kleurstoffen worden toegevoegd.
    En dan nog die fierheid wanneer jij je vrienden dat likeurtje schenkt dat jij helemaal zelf hebt gemaakt. Geen chemisch spul deze keer en ook voordelig.
    Natuurlijk heb je alcohol nodig voor je bereidingen maar daar weldra meer over in een volgend bericht. Het is de bedoeling dat ik regelmatig hier een receptje plaats waarmee je deze unieke en nooit eindigende hobby creatief kunt uitoefenen.
    Zelf een receptje inschakelen, enig commentaat of gewoon een babbel, het kan allemaal. Tot blogs.

    09-05-2005 om 14:30 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (17 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-04-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom aan hen die zich in het geestrijke willen verdiepen.

    30-04-2005 om 12:27 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (83 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 22/12-28/12 2008
  • 19/03-25/03 2007
  • 25/09-01/10 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 25/04-01/05 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!