Een opmerking van een collega-blogger : Ik vind dat likeuren meer geschikt zijn voor de winterperiode. Akkoord of niet? Feit is dat tijdens de koude periode een gezapig likeurtje wel tot zijn recht komt. Maar waarom zou dat niet kunnen tijdens warmere peridoden? Zo kreeg ik vorig jaar een plantje van een vriend (hij noemde het "chartreuseplant"). De likeur die ik maakte van de blaadjes smaakt licht anijsachtig. Goed gekoeld een heerlijke zomerdrank. Met muntblaadjes kan men het zelfde bereiken, enz....Later volgen meer recepten hierover. En vergeet niet: in de zomer maak je de wintervoorraad.
Hiervoor kan je bijna alle soorten kleine bessen uit de tuin gebruiken. Noodzaak is wel dat ze goed rijp zijn. - 300g bessen - 45 cl brandewijn - 50 g suiker Doe de bessen in een grote glazen pot en overgiet ze met brandewijn tot ze onder komen te staan. Alle bessoorten komen in aanmerking. Je kan wel het soort brandewijn aanpassen aan de gebruikte bessen. Zo gebruik je bvb. best een frambozenbrandewijn bij frambozenbessen, enz...
Iemand vroeg mij een recept om zijn tuinproductie aardbeien om te zetten in een aardbeienlikeur. Eerlik gezegd zou ik er confituur van maken. Het is namelijk zeer moeilijk zowel smaak als kleur te laten overkomen. De kleur zal immers door oxydatie eerder naar het bruine toe neigen. Voor een mooi rode kleur moet men dus zoveel mogelijk contact met zuurstof vermijden maar ook beschikken over het juiste soort aardbeienras. Alles bijeen wel een delicate zaak. Confituur dus maar.
- 100 g knolselder (schoongemaakt) - 10 g selderzaad - 70 cl wodka of gin - 30 cl suikersiroop
Schil de knol en schaaf of rasp hem fijn (zoals je doet bij rauwkost). Maak de zaden fijn (vb in een mortier). Giet de drank er over en laat een week staan. Filter over een koffiefilterzakje . Pers de pulp goed uit en jaag het sap ook over de filter. Voeg de suikersiroop bij het extract en filter na een paar weken nogmaals. Resultaat een overheerlijke degustatie die niet in de handel te verkrijgen is.