Een enzympreparaat is een natuurlijke stof die gewonnen wordt uit de pulp van geperst fruit. Het is in de handel verkrijgbaar zowel in vloeibare toestand als in poedervorm. In beide gevallen moet de gebruiksaanwijzing van de fabrikant gevolgd worden. Het is verkrijgbaar bij drogisten of in winkels die zaken verkopen voor zelf wijn te maken. De gebruikelijke namen zijn : pecto-enzym,pectolase, pectinol, pectinex ... Een enzympreparaat zorgt er voor dat wij meer sapopbrengst zullen hebben, vooral bij vruchten die voor een dikke pulp zorgen.Ook zal de kleurextractie verhogen en het sap vlugger helder worden.
Voor ongeveer 1,4 liter likeur van 25°. - 72 cl abikozensap (+/- 1,7 kg vruchten) - 36 cl alcohol - 32 cl suikersiroop
Abrikozen ontpitten en fijnmixen. Voeg een enzympreparaat toe, filtreer het sap na ongeveer 12 uur inwerktijd door een linnen doek en pers de pulp uit. Voeg aan de pulp de alcohol en enkele stukgeslagen pitten toe. Laat dit mengsel 14 dagen staan en laat het dan door een koffiefilter lopen. Pers de pulp zo goed mogelijk uit. Meng het gewonnen sap met de suikersiroop en laat dit twee weken staan; dan filteren en dit eventueel na enige weken nogmaals doen. Nog niet 100 % helder? Geen nood, de smaak zal heerlijk zijn.