Inhoud blog
  • Suikersiroop.
  • Producten voor deze hobby.
  • Anijsdrank.
  • Vlierbloesemlikeur.
  • Beschonken mandarijntjes
    Zoeken in blog

    Likeuren maken.
    ...een geestrijke hobby.
    19-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mandarijn likeur.
    Voor 1,4 liter likeur van 30°
    - 200 g mandarijnschillen (onbespoten vruchten)
    - 30 g citroenschillen
    - 25 cl alcohol van 90°
    - 55 cl graanbrandewijn (te koop in de meeste warenhuizen)
    - 30 cl mandarijnsap
    - 30 cl suikersiroop
    Pel de vruchten met de hand, doe beide soorten schillen in een pot en giet er de alcohol van 90° over. Laat één dag staan en zeef de schillen er weer uit.
    Meng het extract met de andere ingredienten. Filter na drie weken over een koffiefilter.
    Mandarijntjes zijn het hele jaar verkrijgbaar, dus waar wacht je op?

    19-05-2005 om 20:05 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (38 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citroenjenever
    Een paradepaardje uit onze verzameling likeuren. Veel lekkerder dan de gekende citroenjenevers uit de handel en toch zo eenvoudig te maken.
    Voor 1 liter jenever van 25°
    -4 citroenen, rijp maar niet rot; laat ze zo'n 10 dagen rijpen in een warme om-
     geving.
    -125 gr kristalsuiker of 125 cc suikersiroop.(zie vorig berichten)
    -222 cc alcohol van 90°
    -water bijvullen tot 1 liter (=1000 cc)
    Gezondheid.

    14-05-2005 om 14:46 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (58 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    13-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alcohol in ons recepten.
    Bij sommige recepten maken wij gebruik van commerciele sterke dranken zoals gin, wodka, brandewijn,jenever...enz. Die zijn natuurlijk volop in de handel te koop. Anders is het gesteld wanneer ons recept alcohol voorschrijft. Hier gaat het dan over alcohol met een sterkte van 90°. Natuurlijk is die ook in de handel te koop maar de prijs komt al vlug op zo'n kleine 25 euro (vb bij Colruyt) of bij de apotheker waar je er dan vlug nog enkele euros mag bijtellen. Wie dicht tegen de Franse grens woont of wie regelmatig de grensoverstap doet kan daar bij de apotheek alcohol kopen van 90° voor de prijs van 6,5 euro. Maximum 1,5 liter per persoon. Dus als je met twee binnengaat kan je 3 liter kopen. Dat scheelt hem vlug wat in ons budget.

    13-05-2005 om 17:55 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (32 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etiketten
    Mij wordt dikwijls gevraagd hoe men nu een zelfgemaakt etiket op de fles kan bevestigen zonder gebruik te maken van die dure en moeilijk te verwijderen lijmen. Heel eenvoudig en zo goed als gratis. Bevochtig de achterzijde van het etiket met wat melk met behulp van een propje watten. Plaats het etiket op de fles en wrijf dan met een droge doek de overtollige melk weg en laat de fles nog zo'n 24 uur staan in een warme omgeving. Later kan je het etiket verwijderen door het met water te bevochtigen en na enkele minuten van de fles te schrapen met behulp van een mesje. Doe maar, proberen waard.

    13-05-2005 om 11:57 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (27 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    12-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikersiroop
    De meeste likeuren hebben suiker als ingredient. Dit kan toegevoegd worden als gewone kristalsuiker of als suikersiroop (=invertsuiker). U zult zien dat in vele van de volgende recepten veel gebruik gemaakt wordt van deze suiker-water-zuur oplossing. Heel gemakkelijk te maken en later heel handig bij het mengen.
    Werkwijze :
    U meet de in onderstaande tabel weergegeven hoeveelheid water af, voegt de suiker er aan toe en brengt dit mengsel al roerend aan de kook. Wanneer het kookpunt is bereikt voegt U het citroenzuur bij dat U eerst oplost in wat warm water. Nu laat U het mengsel al roerend nog precies 10 minuten zachtjes koken. Laten afkoelen en in gereinigde flessen gieten. Flessen goed sluiten. Het citroenzuur is te koop bij de drogist of winkel van zelfwijnmakerij (goedkoop) of bij de apotheek (iets duurder); koop het zuur in poedervorm.
    Hoeveelheid        Hoeveelheid       Citroenzuur          Totale
    water voor het     suiker                                             hoeveelheid
    koken                                                                       suikersiroop
    _____________________________________________________________
    0,20 liter              500gr                 0,5gr                   0,5 liter
    0,45 lter              1000gr                1,0gr                   1,0 liter
    0,65 liter              1500gr                1,5gr                   1,5 liter
    0,85 liter              2000gr                2,0gr                   2,0 liter
    1,10 liter              2500gr                2,5gr                   2,5 liter
    1,30 liter              3000gr                3,0gr                   3,0 liter
    __________________________________________________________________
    Opmerking : het roeren tijdens het hele proces is van het grootste belang. Hier-door wordt het karamelliseren (bruin worden) van de siroop vermeden.

    12-05-2005 om 07:59 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (26 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    11-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dennentoppenlikeur.
    Ingredienten :
    - 0,7 liter Gin
    - 125 gr kristalsuiker
    - een handvol dennentopjes
    - 2 jeneverbessen
    Bereiding : deze likeur is actueel omdat nu de dennentopjes rijp zijn.
    Deze zijn de lichtgroene voorjaarsuitlopertjes van de den (dus geen spar).
    Iedereen weet in zijn omgeving wel wat dennen staan. Pluk niet al je topjes
    van de zelfde den anders rem je de groei af.
    Doe de topjes in een bokaal met wijde hals , overgiet met de gin en voeg suiker en bessen toe. Afdekken met huishoud folie, donker zetten en enkele keren per dag rondschudden.Na 4 weken filteren over een koffiefilter.
    Zorg voor een keurig flesje en waarom geen mooi etiketje ontwerpen? 

    11-05-2005 om 12:42 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (20 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    09-05-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle begin is moeilijk... of toch niet?
    Met wat keukengerei kom je al een hele eind ver. Een maatbeker, een weegschaaltje, een roerlepel, een steriliseerbokaal ....
    Wat fruit, specerijen, tuinkruiden, of gewoon wat je in de natuur vindt, met de meest gewone dingen maak je een likeurtje enig in zijn soort. Bovendien weet je wat je drinkt; geen smaak- of kleurstoffen worden toegevoegd.
    En dan nog die fierheid wanneer jij je vrienden dat likeurtje schenkt dat jij helemaal zelf hebt gemaakt. Geen chemisch spul deze keer en ook voordelig.
    Natuurlijk heb je alcohol nodig voor je bereidingen maar daar weldra meer over in een volgend bericht. Het is de bedoeling dat ik regelmatig hier een receptje plaats waarmee je deze unieke en nooit eindigende hobby creatief kunt uitoefenen.
    Zelf een receptje inschakelen, enig commentaat of gewoon een babbel, het kan allemaal. Tot blogs.

    09-05-2005 om 14:30 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (17 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-04-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom aan hen die zich in het geestrijke willen verdiepen.

    30-04-2005 om 12:27 geschreven door pirewit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (83 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 22/12-28/12 2008
  • 19/03-25/03 2007
  • 25/09-01/10 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 25/04-01/05 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!