De meeste likeuren hebben suiker als ingredient. Dit kan toegevoegd worden als gewone kristalsuiker of als suikersiroop (=invertsuiker). U zult zien dat in vele van de volgende recepten veel gebruik gemaakt wordt van deze suiker-water-zuur oplossing. Heel gemakkelijk te maken en later heel handig bij het mengen. Werkwijze : U meet de in onderstaande tabel weergegeven hoeveelheid water af, voegt de suiker er aan toe en brengt dit mengsel al roerend aan de kook. Wanneer het kookpunt is bereikt voegt U het citroenzuur bij dat U eerst oplost in wat warm water. Nu laat U het mengsel al roerend nog precies 10 minuten zachtjes koken. Laten afkoelen en in gereinigde flessen gieten. Flessen goed sluiten. Het citroenzuur is te koop bij de drogist of winkel van zelfwijnmakerij (goedkoop) of bij de apotheek (iets duurder); koop het zuur in poedervorm. Hoeveelheid Hoeveelheid Citroenzuur Totale water voor het suiker hoeveelheid koken suikersiroop _____________________________________________________________ 0,20 liter 500gr 0,5gr 0,5 liter 0,45 lter 1000gr 1,0gr 1,0 liter 0,65 liter 1500gr 1,5gr 1,5 liter 0,85 liter 2000gr 2,0gr 2,0 liter 1,10 liter 2500gr 2,5gr 2,5 liter 1,30 liter 3000gr 3,0gr 3,0 liter __________________________________________________________________ Opmerking : het roeren tijdens het hele proces is van het grootste belang. Hier-door wordt het karamelliseren (bruin worden) van de siroop vermeden.
Reacties op bericht (1)
20-10-2006
suikersiroop
Vraag mij af waarvoor het citroenzuur nodig is.
Merk op dat er op 500gr suiker 0,2 liter water wordt gebruikt. Waarom niet gewoon 1 op 1 en naderhand het verdampte water aanvullen om toch de juiste hoeveelheid te bekomen?
Heb dit recept al uitgeprobeerd en de suiker kristaliseert in het slechtste geval en vormt een dikke kleverige pasta op de bodem van de fles in het beste geval. Wat doe ik dan verkeerd?