Sap winnen via de sapextractor.Hiervoor worden de peren in grote stukken gesneden. Meng het sap met alle sterke drank en voeg er dan al roerend de suikersiroop bij. Laat de grof gemalen amandelen en de korianderzaden tevoren trekken in de alcohol ofwel laat je ze enkele weken in de likeur liggen. Filtreer noten en zaden uit de vloeistof en filtreer de likeur zo nodig na een paar weken nogmaals. Het filtreren over de koffiefilter gaat zéér langzaam. Maar dat hebben wij er wel voor over want het resultaat is echt hemels.
Maak pulp van de druiven en pers ze uit met een handpers of gebruik een sapcentrifuge. Behandel het sap 12 u lang met een enzympreparaat (zie in blog). Voeg na het filteren (door koffiefilter) de andere ingredienten toe en schud goed. Laat een paar weken rusten en filtreer weer. In de geklaarde likeur kan men een paar hele druiven leggen.
Via het gastenboek werd mij gevraagd welke bokalen ik gebruik voor de bereiding van mijn likeuren. Heel eenvoudig, ik gebruik hiervoor grote steriliseerbokalen van 1 tot 2 liter en dek deze af met huishoudfolie en een elastiekje. In geval de bokaal goed hermetisch moet kunnen worden afgesloten dan neem ik er een waar mayonnaise, opgelegde groenten en dergelijke in gezeten hebben. Goed uitwassen is meestal voldoende. Het schroefdeksel zorgt voor de luchtdichte afsluiting.
- 37 cl sap van bloedsinaasappel te koop van december tot april. - 18 cl alcohol - 15 cl suikersiroop De sinaasappels goed wassen en heel dun afschillen. Leg de schillen in de alcohol en haal ze er de volgende dag weer uit. Pers de vruchten uit, filtreer het sap door een koffiefilter en zet het in een gesloten bokaal in de koelkast. Filtreer de volgende dag het schillenextract en doe dat bij het sap. Voeg er de suikersiroop bij en schud goed. Laat 3 à 4 weken staan en filtreer nogmaals indien nodig. Een intensere kleur verkrijg je door : - een deel van de suikersiroop te vervangen door grenadinesiroop. - een deel van het sinaassap te vervangen door kersensap.
Een enzympreparaat is een natuurlijke stof die gewonnen wordt uit de pulp van geperst fruit. Het is in de handel verkrijgbaar zowel in vloeibare toestand als in poedervorm. In beide gevallen moet de gebruiksaanwijzing van de fabrikant gevolgd worden. Het is verkrijgbaar bij drogisten of in winkels die zaken verkopen voor zelf wijn te maken. De gebruikelijke namen zijn : pecto-enzym,pectolase, pectinol, pectinex ... Een enzympreparaat zorgt er voor dat wij meer sapopbrengst zullen hebben, vooral bij vruchten die voor een dikke pulp zorgen.Ook zal de kleurextractie verhogen en het sap vlugger helder worden.
Voor ongeveer 1,4 liter likeur van 25°. - 72 cl abikozensap (+/- 1,7 kg vruchten) - 36 cl alcohol - 32 cl suikersiroop
Abrikozen ontpitten en fijnmixen. Voeg een enzympreparaat toe, filtreer het sap na ongeveer 12 uur inwerktijd door een linnen doek en pers de pulp uit. Voeg aan de pulp de alcohol en enkele stukgeslagen pitten toe. Laat dit mengsel 14 dagen staan en laat het dan door een koffiefilter lopen. Pers de pulp zo goed mogelijk uit. Meng het gewonnen sap met de suikersiroop en laat dit twee weken staan; dan filteren en dit eventueel na enige weken nogmaals doen. Nog niet 100 % helder? Geen nood, de smaak zal heerlijk zijn.
Weldra komen de vlierbessen aan bod. Wie even zoekt vindt allicht een paar struiken langs een rustig weggetje. Pluk nooit bessen langs wegen waar gemotoriseerd verkeer passeert. Het grote voordeel is dat vlierbessen overal gratis te plukken zijn. Voor 0,7 liter likeur van 25°. - 37 cl vlierbessensap - 18 cl alcohol - 15 cl suikersiroop Sapwinnen via een sapextractor of door de bessen in iets water te koken en dan te zeven. Geen steeltjes. Een paar stukken peer toevoegen bij de sapwinning geeft een beter aroma. Het afgekoelde sap filteren door koffiefilter en dan mengen met de alcohol en de suikersiroop. Een deel vliersap vervangen door appelsap verzacht het harde karakter van de vlierlikeur.
Maak pulp van de bramen en laat deze 12 uren werken met een enzympreparaat. Zeef het sap af en vries dit in. Giet alcohol over de pulpresten en laat dit een week in een gesloten bokaal staan. Regelmatig schudden. Zeven en de pulp goed uitpersen. Meng het ontdooide sap, de alcohol die op de pulp heeft gestaan, de siroop en de andere ingredienten. Laat 2 à 3 weken staan en filter dan over een koffiefilter. Een deel van het bramensap kan vervangen worden door sap van kersen, frambozen, zwarte bessen enzovoort. Wie aan wilde braam geraakt haalt zijn voordeel want zij zijn een heel stuk aromatischer. Het enzympreparaat kan bekomen worden in winkels die zaken verkopen om zelf fruitwijnen te maken. Het bestaat in vloeibare vorm of poedervorm. Door de pulp te mengen in hoeveelheid voorgeschreven door de fabrikant (zie verpakking van het preparaat).
Een opmerking van een collega-blogger : Ik vind dat likeuren meer geschikt zijn voor de winterperiode. Akkoord of niet? Feit is dat tijdens de koude periode een gezapig likeurtje wel tot zijn recht komt. Maar waarom zou dat niet kunnen tijdens warmere peridoden? Zo kreeg ik vorig jaar een plantje van een vriend (hij noemde het "chartreuseplant"). De likeur die ik maakte van de blaadjes smaakt licht anijsachtig. Goed gekoeld een heerlijke zomerdrank. Met muntblaadjes kan men het zelfde bereiken, enz....Later volgen meer recepten hierover. En vergeet niet: in de zomer maak je de wintervoorraad.
Hiervoor kan je bijna alle soorten kleine bessen uit de tuin gebruiken. Noodzaak is wel dat ze goed rijp zijn. - 300g bessen - 45 cl brandewijn - 50 g suiker Doe de bessen in een grote glazen pot en overgiet ze met brandewijn tot ze onder komen te staan. Alle bessoorten komen in aanmerking. Je kan wel het soort brandewijn aanpassen aan de gebruikte bessen. Zo gebruik je bvb. best een frambozenbrandewijn bij frambozenbessen, enz...
Iemand vroeg mij een recept om zijn tuinproductie aardbeien om te zetten in een aardbeienlikeur. Eerlik gezegd zou ik er confituur van maken. Het is namelijk zeer moeilijk zowel smaak als kleur te laten overkomen. De kleur zal immers door oxydatie eerder naar het bruine toe neigen. Voor een mooi rode kleur moet men dus zoveel mogelijk contact met zuurstof vermijden maar ook beschikken over het juiste soort aardbeienras. Alles bijeen wel een delicate zaak. Confituur dus maar.
- 100 g knolselder (schoongemaakt) - 10 g selderzaad - 70 cl wodka of gin - 30 cl suikersiroop
Schil de knol en schaaf of rasp hem fijn (zoals je doet bij rauwkost). Maak de zaden fijn (vb in een mortier). Giet de drank er over en laat een week staan. Filter over een koffiefilterzakje . Pers de pulp goed uit en jaag het sap ook over de filter. Voeg de suikersiroop bij het extract en filter na een paar weken nogmaals. Resultaat een overheerlijke degustatie die niet in de handel te verkrijgen is.
- 1,2 kg aromatische peren, volkomen rijp. - 30 cl alcohol - 14 cl perenbrandewijn - 6 cl honing - 25 cl suikersiroop Verwijder aangestoken delen, steeltjes en klokhuizen, maar niet de schil. Maak pulp van de gereinigde peren(vb met de mixer) en giet daar meteen alcohol en brandewijn op. Laat zo een week staan in afgesloten bokaal, dagelijks enkele keren schudden. Nadien filteren over koffiefilter en de pulp uitpersen. De uitgeperste pulp ook filteren. Aanzoeten met honing en suikersiroop. Na enkele weken nogmaals filteren indien nodig. Je kan extra pit geven aan deze likeur door een tweetal dagen op voorhand in de alohol een half vanillestokje, 4 kruidnagels en een kaneelstaafje te laten trekken. Deze drie laatste ingredienten worden niet meer bij de likeur gevoegd.
Voor 0,7 liter likeur van 30°. - 30 cl koffie, gezet van 70 g koffie en 20 g cacao. - 18 cl suikersiroop van glucose. - 22 cl alcohol.
Neem zeer verse gemalen koffie en cacaopoeder en doe dat in een koffiefilter. Giet er kokend water op tot de aangegeven hoeveelheid (30 cl) is doorgelopen. Meng er na het afkoelen de alcohol en de siroop door, laat het even staan en filtreer dan (over een koffiefilter). Voor een nog rijkere smaak kunt U in de alcohol, zo'n 8 dagen op voorhand, een extract maken van volgende specerijen : -1/2 vanillestokje -1/4 kaneelstaafje -snuifje nootmuskaat Opgelet : in dit recept maken wij gebruik van suikersiroop gemaakt van glucose i.p.v. suiker, anders komt de likeur te waterig over. Als we 1 liter glucosesiroop maken volgens het zelfde re- cept als de suikersiroop dan komen we toe voor ruim 5 liter likeur te maken.
Voor 0,7 liter likeur van 28°. - 200 g onrijpe walnoten, plukken omstreeks eind juni, ze zijn dan nog niet hard. Wanneer je er met een dikke naald in prikt moet dit nog lukken. - 5 kruidnagels - een halve theelepel geraspte nootmuskaat - 35 cl graanbrandewijn - 15 cl Jamaicarum - 20 cl suikersiroop
Hak de groene noten fijn en pers het sap er uit. Giet de sterke drank op de uitgeperste pulp en voeg de kruidnagels,de geraspte nootmuskaat en de suikersiroop toe. Doe alles in een bokaal met wijde hals, sluit goed af en maak hem pas na 4 weken terug open. Vergeet niet zo nu en dan eens te schudden. Dan filtert U de likeur over een koffiefilter, laat nog eens twee weken rusten en filter nogmaals. Wie er van houdt kan tijdens het extraheren nog een opengesneden vanillestokje bij doen.
Voor 1,4 liter likeur van 30° - 200 g mandarijnschillen (onbespoten vruchten) - 30 g citroenschillen - 25 cl alcohol van 90° - 55 cl graanbrandewijn (te koop in de meeste warenhuizen) - 30 cl mandarijnsap - 30 cl suikersiroop Pel de vruchten met de hand, doe beide soorten schillen in een pot en giet er de alcohol van 90° over. Laat één dag staan en zeef de schillen er weer uit. Meng het extract met de andere ingredienten. Filter na drie weken over een koffiefilter. Mandarijntjes zijn het hele jaar verkrijgbaar, dus waar wacht je op?
Een paradepaardje uit onze verzameling likeuren. Veel lekkerder dan de gekende citroenjenevers uit de handel en toch zo eenvoudig te maken. Voor 1 liter jenever van 25° -4 citroenen, rijp maar niet rot; laat ze zo'n 10 dagen rijpen in een warme om- geving. -125 gr kristalsuiker of 125 cc suikersiroop.(zie vorig berichten) -222 cc alcohol van 90° -water bijvullen tot 1 liter (=1000 cc) Gezondheid.
Bij sommige recepten maken wij gebruik van commerciele sterke dranken zoals gin, wodka, brandewijn,jenever...enz. Die zijn natuurlijk volop in de handel te koop. Anders is het gesteld wanneer ons recept alcohol voorschrijft. Hier gaat het dan over alcohol met een sterkte van 90°. Natuurlijk is die ook in de handel te koop maar de prijs komt al vlug op zo'n kleine 25 euro (vb bij Colruyt) of bij de apotheker waar je er dan vlug nog enkele euros mag bijtellen. Wie dicht tegen de Franse grens woont of wie regelmatig de grensoverstap doet kan daar bij de apotheek alcohol kopen van 90° voor de prijs van 6,5 euro. Maximum 1,5 liter per persoon. Dus als je met twee binnengaat kan je 3 liter kopen. Dat scheelt hem vlug wat in ons budget.
Mij wordt dikwijls gevraagd hoe men nu een zelfgemaakt etiket op de fles kan bevestigen zonder gebruik te maken van die dure en moeilijk te verwijderen lijmen. Heel eenvoudig en zo goed als gratis. Bevochtig de achterzijde van het etiket met wat melk met behulp van een propje watten. Plaats het etiket op de fles en wrijf dan met een droge doek de overtollige melk weg en laat de fles nog zo'n 24 uur staan in een warme omgeving. Later kan je het etiket verwijderen door het met water te bevochtigen en na enkele minuten van de fles te schrapen met behulp van een mesje. Doe maar, proberen waard.
De meeste likeuren hebben suiker als ingredient. Dit kan toegevoegd worden als gewone kristalsuiker of als suikersiroop (=invertsuiker). U zult zien dat in vele van de volgende recepten veel gebruik gemaakt wordt van deze suiker-water-zuur oplossing. Heel gemakkelijk te maken en later heel handig bij het mengen. Werkwijze : U meet de in onderstaande tabel weergegeven hoeveelheid water af, voegt de suiker er aan toe en brengt dit mengsel al roerend aan de kook. Wanneer het kookpunt is bereikt voegt U het citroenzuur bij dat U eerst oplost in wat warm water. Nu laat U het mengsel al roerend nog precies 10 minuten zachtjes koken. Laten afkoelen en in gereinigde flessen gieten. Flessen goed sluiten. Het citroenzuur is te koop bij de drogist of winkel van zelfwijnmakerij (goedkoop) of bij de apotheek (iets duurder); koop het zuur in poedervorm. Hoeveelheid Hoeveelheid Citroenzuur Totale water voor het suiker hoeveelheid koken suikersiroop _____________________________________________________________ 0,20 liter 500gr 0,5gr 0,5 liter 0,45 lter 1000gr 1,0gr 1,0 liter 0,65 liter 1500gr 1,5gr 1,5 liter 0,85 liter 2000gr 2,0gr 2,0 liter 1,10 liter 2500gr 2,5gr 2,5 liter 1,30 liter 3000gr 3,0gr 3,0 liter __________________________________________________________________ Opmerking : het roeren tijdens het hele proces is van het grootste belang. Hier-door wordt het karamelliseren (bruin worden) van de siroop vermeden.