MATTENTAART
Taartbodem en -bovenkant bestaan uit bladerdeeg met tussenin een mengsel van mat, eieren, suiker en meestal ook amandelen.
Mat wordt bereid uit volle melk en karnemelk. Geronnen of gestrende melk is het voornaamste bestanddeel.
Tot midden de vorige eeuw hadden vele mensen op de buiten, zeker de kleine boeren, een oven om hun eigen brood te bakken. Ter gelegenheid van de kermis werden ook smoel- en andere taarten gebakken. In de streek van Geraardsbergen waren dat allereerst mattentaarten.
Ook Marcel Van Snick zijn ma was bedreven in het produceren van mattentaarten van de bovenste plank, zowel letterlijk als figuurlijk.
Ter herinnering
De Zilveren Schepen bewaart vele herinneringen aan Geraardsbergen
Hij verbleef er acht jaar op internaat en volgde er de Grieks-Latijnse humaniora.
Hij was er dertig jaar leraar hoger secundair onderwijs en gelijktijdig lesgever onderwijs voor sociale promotie.
Op 28 juni 1974 organiseerde hij de 'Zwartenacht' voor de schoolgaande jeugd uit de regio Geraardsbergen.
14-05-2014 om 23:09
geschreven door Zilveren Schepen
|