Is de Belgische Driekleur wel in overeenstemming met de Grondwet?
In vrijwel elk land wordt jaarlijks de nationale feestdag gevierd. Meestal wordt dan herinnerd aan de onafhankelijkheid. Vandaag viert België zijn nationale feestdag omdat de eerste koning der Belgen op 21 juli 1831 de grondwettelijke eed aflegde. Maar het onafhankelijk worden gebeurde al in het najaar 1830. Na het verdrijven van de Hollanders.
De meeste landen hebben een eigen nationale vlag, verschillend van elke andere landsvlag. Soms betreft het dezelfde kleuren maar is er een verschil in volgorde en lijnenspel: horizontaal of verticaal.
Voorbeelden
Nederlandse en Franse vlag hebben dezelfde drie kleuren blauw, wit en rood, maar de Hollandse vlag toont die kleuren horizontaal en de Franse verticaal. Ook de Duitse en Belgische vlag hebben dezelfde kleuren zwart, rood, geel maar het onderscheid zit hem in horizontaal of verticaal. Bovendien is er een verschil in volgorde: zwart, rood en geel Duitse vlag; zwart, geel en rood Belgische vlag.
Belgische driekleur
Volgens Artikel 193 van de Grondwet koos de Belgische natie de kleuren rood, geel en zwart. Met als vrijheidswapen de Belgische Leeuw en als kenspreuk 'Eendracht maakt macht'
In 1830 na de Brabantse Omwenteling (Belgische Revolutie) was de kleurenvolgorde: rood, geel en zwart en lagen de kleuren bovendien nog horizontaal op elkaar gestapeld. Maar dat toonde te veel gelijkenis met de Hollandse vlag. In januari 1831 werd de vlag een kwart gekanteld. Dat kan natuurlijk op 2 manieren, met de klok mee of tegen de klok in. In het ene geval komt rood links te liggen en in het andere geval zwart. Maar men hield er blijkbaar rekening mee dat de donkerste kleur, dus het zwart, bij de vlaggenpost moest komen.
De Belgische Driekleur is dus niet volledig in overeenstemming met de Grondwet, doch weinigen zullen daar wakker van liggen.
21-07-2014 om 22:12
geschreven door Zilveren Schepen
|