Op 11 november vieren de Oud-Strijders de Wapenstilstand. Maar andere mensen, vooral kinderen, vieren op die dag Sint-Maarten. In sommige gebieden waaronder Frankrijk, Nederland en Vlaanderen neemt hij de plaats in van Sinterklaas die zijn feestdag een kleine maand later op 6 december heeft.
Sint-Maarten
Heilige Martinus die leefde in de vierde eeuw en bekend werd als de bisschop van Tours. Tevoren was hij onder meer 'duiveluitdrijver', kluizenaar en stichter van een klooster bij Poitiers dat het eerste klooster in Frankrijk zou zijn geweest.
Grondlegger van het katholieke christendom in Gallië en behorende tot de populairste middeleeuwse heiligen.
Verschillende pausen kozen als naam Martinus, waaronder Martinus V die in 1425 met een pauselijke bul de katholieke universiteit van Leuven stichtte. Hij is ook de patroonheilige van de parochie Opbrakel met een Sint-Martensstraat.
Hier volgt de eerste strofe van een Sint-Martinusliedje
"Sint-Martinus, Sint-Martinus is vandaag jarig
Nu branden de lichtjes, dat doen wij zo graag
Elf november is de dag dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
Elf november is de dag dat mijn lichtje branden mag"
Klik op de prachtige gestileerde afbeelding van Sint-Maarten
Volgens een legende ontmoette Martinus bij de stadspoort van Amiens een bedelaar aan wie hij de helft van zijn mantel gaf. Mantel is in het Latijn: cappa. Vandaar misschien het woord kapel waar de mantel bewaard bleef en capellanus, bewaker van de mantel. Een ander woord voor mantel is pallium. Waarschijnlijk is het woord palliatieve zorgen daar van afgeleid.
12-11-2015 om 23:55
geschreven door Zilveren Schepen
|