Keukenpieten in de dop
Tijdens de laatste dag van de krokusvakantie genoot een aantal kleuters, in het JOC, van een heuse vertelkookshop : een leuke combinatie van verteltheater en een kookworkshop, opgesmukt met veel liedjes en muziek. Kookje Sprookje was een samenwerking van de jeugddienst en de bib. De kinderen maakten zelf al het lekkers klaar dat de begeleiders voorzien hadden van zoetgevooisde namen. Toverpaddenstoelen en cactuskomkommers gingen er dan ook in als koek. Normaal eigenlijk, want een kind "pettatt'n me roeë koeël'n en een spieringkotlet" aankondigen als middagmaal, klinkt niet alleen minder poëtisch, maar stimuleert geenszins de smaakpapillen. En ontlokt, weten we zeker, in de doelgroep tal van "beis". Kinderen eten immers ook met hun ogen en oren. "Van een oven of fornuis is uiteraard geen sprake", zegden Ruth De Hauwere en An Heirbaut on the spot. "De gerechten zijn zodanig samengesteld dat de ukkepuken zelf aan de slag kunnen, met een minimum van begeleiding. Ze maken ook kennis met toffe kookboeken voor kids, die ze kunnen terugvinden in de bib. Kwestie van achteraf thuis zelf te experimenteren. Samen met de mama en/of de papa uiteraard."
Bron tekst en foto : "Kramiek" - maart 2011
|