AAMAN (oude man) : Kwijnende toestand van kleine kinderen die door slechte voeding of spijsvertering, bij gebrek aan zorgen of door ziekte zeer vermageren en dikwijls sterven (Atrepsie).xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
AMMELAUKEN : Tafelkleed, tafelnap, tafellaken. Was in de 17e eeuw een algemeen nederlands woord.
AURZAKKEN : Bedriegen bij het spel, bvb. kaartspel,"Nen aurzak" is iemand die bij het spel bedriegt.
LOORA : Benaming voor de zon. Wanneer de zon door de wolken breekt zegt men wel eens : "se Loora es dau oeik !".
NIES VAN 'N DAG : (Nieuws van de dag) wat zou kunnen slaan op de krant die destijds die naam droeg. Ook op een koméér (klappei) die alle nieuws ging rondvertellen. Maar dat is het niet ! Het is de benaming voor een metalen waskommetje, soms verlakt en voorzien van oren. Iets wat we in 't Lebbeeks ook een "bassêngsken" noemen.
STOLKEN : (staaltje), verkleinwoord van "staal". Het vreemde daarbij is dat we staal uitspreken als "staul" en een staaltje een "stolken" noemen. We gebruiken dit woordje ook in de betekenis van bvb. : "Pakt dau ne kië e stolken aun !". En dan bedoelen we : "Neem daar eens een voorbeeld aan !".
EET'N DA'D AA(N) BOYK ME EEN PINNE STAUT : (eten dat Uw buik op een punt komt te staan). De uitdrukking spreekt voor zichzelf en betekent gewoon : veel eten.
KEER IN VLASSENBROEK : keur (of keuze) in Vlassenbroek. Het betekent gewoon : je hebt keus te over, of keus in overvloed.
Bron Tekst : Achiel Vermeiren - Heemkring Lebbeke - Driemaandelijks tijdschrift - maart 1989
Chauvinistisch ? Misschien wel ... maar 'k voel er mij toch goed bij (en dat is 't principoalste) !!!
|