Ken je mannen die verlegen zijn en zelden over hun prestaties zullen opscheppen? Wel, die mannen lopen een hoger risico om single te blijven.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat vrouwen niet houden van een Hugh Grant-achtige verlegenheid in een man. Eigenwijze opschepperige types kunnen dan weer wel op vrouwelijke interesse rekenen. Zelfs bij hun soortgenoten kunnen bescheiden mannen nauwelijks op sympathie rekenen.


De onderzoekers van Rutgers University in New Jersey lieten aan 200 testpersonen filmpjes zien van een man en een vrouw die solliciteerden voor een baan als manager in een computerlab. De mannelijke en vrouwelijke acteurs waren in deze filmpjes even bescheiden over wat ze bereikt hadden.

De onderzochte personen moesten hen beoordelen op onder meer bescheidenheid en of ze hen leuk vonden. De bescheiden man werd minder leuk bevonden dan de bescheiden vrouw, hoewel ze dezelfde kwalificaties hadden.

Bescheidenheid maakt dat mannen minder zelfverzekerd en ambitieus lijken. Terwijl vrouwen er ondertussen wel geapprecieerd worden als ze assertief zijn, geldt het omgekeerde dus niet: bescheiden mannen hebben nog steeds te kampen met vooroordelen. 

Bron: The Daily Mail