Vaccin tegen hepatitis B: xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
onbewezen risico's, bewezen voordelen
Het debat steekt regelmatig de kop op: is het vaccin tegen hepatitis B verantwoordelijk voor sommige gevallen van multiple sclerose? Tot op vandaag laten studies niet toe om dit te bewijzen. Het is daarentegen wel zeker dat het vaccin wereldwijd heel wat levens red.
Eerste argwaan
Het hepatitis B virus (VHB) is zeer besmettelijk. Wereldwijd schat men dat 2,5 miljard mensen geïnfecteerd zijn, waarvan er 370 miljoen chronisch drager zijn van het virus. In 20% van de gevallen is chronische hepatitis B infectie verantwoordelijk voor levercirrose die kan evolueren tot leverkanker. Sinds meer dan 20 jaar bestaat er een vaccin dat bescherming biedt tegen de ziekte. Maar in 1994 dook argwaan op rond het vaccin: in Frankrijk legden een dertigtal professionele gezondheidswerkers klacht neer omwille van het optreden van multiple sclerose na vaccinatie. "De Franse Staat heeft die personen vergoed omdat ze, in het kader van hun beroepsactiviteit, verplicht waren om zich te laten vaccineren. Maar dit wil niet zeggen de verantwoordelijkheid van het vaccin bij het optreden van de ziekte erkend werd", zo zegt dr Yves Van Laethem, infectioloog.
Verband niet aangetoond
Vandaag en ondanks talrijke studies die werden uitgevoerd, is de link tussen het vaccin en de ontwikkeling van multiple sclerose niet altijd niet formeel bewezen. "Theoretisch kan men zich inbeelden dat een component van het vaccin een auto-immuunreactie kan uitlokken. Bij deze reactie kunnen antilichamen in plaats zich te richten tegen de antigenen van hepatitis B het myeline aanvallen en op die manier multiple sclerose veroorzaken." Op dit moment, zelfs als was er in zeldzame gevallen een oorzakelijke link, verantwoordt dit niet het stopzetten van vaccinaties die toelaten om het aantal gevallen van hepatitis Bwereldwijd drastisch te verminderen. "De risico-baten studies zijn duidelijk in het voordeel van vaccinatie", benadrukt dr. Van Laethem.
Seksueel overdraagbaar, maar dat niet alleen
Vandaag is het vaccin tegen hepatitis B geïntegreerd in de vaccinatiekalender van zuigelingen (op 2, 3 en 4 maand, en een herhalingsvaccinatie tussen 13 en 18 maanden). Het is belangrijk om op zeer jonge leeftijd te vaccineren omdat het virus niet alleen seksueel overdraagbaar is, hoewel dit de meest frequente manier van besmetting is. "Sociale contacten tussen kinderen kunnen aan de basis liggen van transmissie: een kusje op een wonde bijvoorbeeld." Deze vorm van transmissie noemt men "horizontale" transmissie. Ze is goed voor 20 à 25% van de besmettingen en betreft vooral kinderen.
Bescherm kinderen
"In kinderdagverblijven komen kinderen in contact met verschillende populaties, waarvan bij sommigen het endemische aanzienlijker is dan normaal in België, verduidelijkt dr. Van Laethem. Terwijl 0,7% van de Belgen potentiële drager is van het virus, mag men niet uit het oog verliezen dat in sommige landen in Afrika of Azië het cijfer oploopt tot 5 of 10%." Daarom is het vaccin belangrijk voor de gezondheid van iedereen, waar men ook vandaan komt en welke ook de levenswijze is. "Ik denk niét dat het nut van het vaccin in vraag gesteld moet worden omwille van enkele verdachte gevallen van multiple sclerose. Het is een beetje alsof men beslist om de gordel of de airbag af te schaffen omdat die betrokken zouden zijn bij één of twee overlijdens terwijl die miljoenen levens redden. Dat houdt geen steek."
Julie Luong, gezondheidsjournaliste
|