Vrouwenmishandeling
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vrouwen krijgen meer slaag, het huiselijke geweld in Vlaanderen neemt toe, volgens de laatste onderzoeken.
Bij de politie kwamen er vorig jaar 21.000 oproepen binnen, dat zijn er gemiddeld zes per dag en 16 percent meer dan vijf jaar geleden, niet weinig zit ik te denken, de vraag is waarom nu meer dan vroeger, de mensen hebben het beter, dus waarom? Maar volgens de deskundigen is het pas het topje van de ijsberg.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen nu vlugger hulp gaan zoeken dan dat het vroeger het geval was. Maar het blijkt ook dat ze dan al herhaaldelijke keren waren mishandeld voor ze de aangifte te doen.
Eén op de vijf vrouwen in Vlaanderen wordt het slachtoffer van partnergeweld, en vooraleer ze zich bij een opvanghuis melden, zijn ze gemiddeld 33 keer in elkaar geslagen, volgens de onderzoeken die zijn gedaan.
De toename van de aangiften ligt niet enkel bij de lagere drempel om naar politie of hulporganisatie te stappen, nu het in iedereen zijn mogelijkheden ligt, maar er is ook reëelle stijging van het geweld.
De maatschappelijke druk, de nieuwe samengestelde gezinnen, armoede, moeilijke echtscheidingen of problemen op het werk, zonder van de dagelijkse stress te spreken, zorgen er voor dat het allemaal wel eens uit de hand kan lopen.
Vrouwen kroppen hun problemen vooral innerlijk op, mannen daarentegen werken ze fysiek uit.
De opvliegendheid bij de mensen is toegenomen en partners nemen de tijd niet meer om te praten of hun problemen onder elkaar te regelen. Vooral bij jonge paren overheerst dat het romantische ideaalbeeld dat ze hadden toen ze voor elkaar kozen.
Bij heel veel mensen ontbreken tegenwoordig zelfs de meeste simpele communicatieve vaardigheden, alles moet snel snel gaan.
We zien het zelfs hier op de blogjes, en dan bedoel ik het niet kunnen omgaan met anderen, het niet kunnen communiceren, vlug vlug die button en wegwezen.
Beetje boel maken onder elkaar en vlug naar een ander blog, button en wegwezen.
De vluchthuizen zitten overvol en de aanpak van de dader wordt bekeken, repressie alleen biedt geen afdoende oplossing.
In samenwerking met het parket loopt in verschillende Vlaamse steden een proefproject met een therapeutische aanpak: "Time Out "is de naam.
Vele vrouwen keren na een paar dagen terug naar huis en in de cel leren mannen het geweld niet af zo klinkt het. Na twee jaar zijn de resultaten vrij positief en zouden de projecten in heel Vlaanderen kunnen worden toegepast, zegt de psychologe Mevr. Vanessa Verhaeghe die het project "Time Out" leidt.
Indien er vragen zijn of er wil iemand over deze materie praten, mag het steeds op mijn e-mail adres. Ik beloof volledige geheimhouding. Indien gewenst kan het zelfs anoniem als je daar behoefte toe hebt.
Indien mogelijk en binnen mijn mogelijkheden, wil ik helpen en doorverwijzen naar de bevoegde instanties.
Ria
|