Twintig arrangeurs en sjouwers geven de bloemen- en plantenhulde op vrijdag en zaterdag vorm. De pauselijke kleuren geel en wit overheersen.
Het Sint-Pietersplein is tijdens Pasen in gele, witte en groene tinten gehuld. Volgens hoofdarrangeur Charles van der Voort komen deze kleuren op een zonnige dag het beste tot hun recht. Pasen valt dit jaar vrij laat, dus de kans dat de zon zich laat zien is groot. Bovendien zijn geel en wit ook de pauselijke kleuren. En omdat Paus Benedictus XVI op 16 april zijn eerste Urbi et Orbi zal uitspreken, wil Van der Voort dat graag met gele en witte arrangementen onderstrepen. Ondanks de gebruikte kleurstelling zullen er tal van nuances zichtbaar zijn. In de arrangementen en tuinen worden enkele tientallen soorten bloemen en planten verwerkt met uiteenlopende kleurtinten, bloem- en bladvormen.
Nog meer bloemen en planten
In tegenstelling tot zijn voorganger zal Paus Benedictus niet per auto arriveren. Hierdoor zijn de paden wat smaller dan voorheen en is er meer ruimte voor bloemen en planten. Dit is onder andere zichtbaar aan de grote bloementuin voor het altaar, die de vorm heeft van een halve cirkel.
De Paus zelf is omgeven door arrangementen waarin witte rozen en lelies de boventoon voeren. Naast het balkon waar de Paus zijn zegen over de stad en de wereld zal uitspreken, komen vier meterslange stroken die volledig zijn behangen met chrysanten. In de perken op het Sint-Pietersplein domineren vele duizenden violen en tulpen. Planten en bomen in potten, waaronder Viburnum, Azalea, Prunus en berken, zetten groene accenten.
Lange voorbereiding
Hoewel de tuinen en arrangementen slechts twee dagen blijven staan, namen de voorbereidingen ruim een half jaar in beslag. In september al legde hoofdarrangeur Charles van der Voort het ontwerp voor aan het Vaticaan. Nadat hij van de secretaris van het Vaticaan, Monseigneur Marini, een enthousiaste brief met de gewenste goedkeuring had ontvangen, kon de arrangeur uit Leiden werkafspraken maken met zijn vele leveranciers. Het vergt een nauwkeurige planning om alle bloemen en struiken precies op het juiste moment in bloei te hebben.
Temperatuurbehandeling
Anderhalve maand voor Pasen verhuizen de eerste geselecteerde bomen, heesters en vaste planten van het veld naar kassen om te worden voorgetrokken. De duizenden bloembollen krijgen in koelhuizen enkele maanden lang een speciale temperatuurbehandeling en worden in het najaar in kistjes opgeplant. In maart begint voor deze bollen al de lente. Op de dag van vertrek staan de bloemknoppen op springen. Ook met de veelal gespecialiseerde telers van andere producten worden vroegtijdig afspraken gemaakt over de gewenste rassen, kwaliteit, rijpheid en aantallen. Dankzij gekoeld transport (6 à 70C) wordt de bloei vertraagd en zijn de bloemen en struiken op eerste paasdag op hun mooist. Alleen de violen nemen al een halve, dichtbepakte vrachtwagen in beslag. Twee volle vrachtwagens met aanhanger zullen op dinsdag 11 april de reis naar Rome aanvangen, om in de loop van donderdag op het St. Pietersplein te arriveren.
Zal hij het zeggen?
Nederland kijkt vol verwachting uit naar het Urbi et Orbi. De bevolking hoopt dat Paus Benedictus het land na het uitspreken van de paaswens zal bedanken voor de bloem- en plantengift. Paus Johannes Paulus II heeft met zijn vertrouwde Bedankt voor de bloemen de harten van miljoenen Nederlanders gestolen. Dat ook Paus Benedictus XVI van bloemen en planten houdt, is inmiddels bekend. In augustus 2005, toen de nieuwe Paus een bezoek bracht aan de Wereld Jongerendag in Keulen, mocht Van der Voort op uitnodiging van het Duitse organisatiecomité ook voor die gelegenheid zijn bloemsierkunsten tonen. De Nederlandse sierteeltorganisaties zijn bijzonder dankbaar en vereerd dat zij de fleurige paastraditie, ingezet onder de vorige Paus, mogen voortzetten.