Evenwichtige voeding: een kwestie van portiesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Globaal gezien, weet u wel wat op gebied van voeding evenwichtig is en wat niet. Vis en groenten zijn uiteraard goed, snoep en chips zijn dat niet... Maar in feite, bent u wel op de hoogte van de porties die men mag verbruiken om in goede gezondheid te verkeren?
Hoe kunt u de porties voedingsmiddelen afmeten?
Tegenwoordig is een evenwichtige voeding een veelbesproken onderwerp. Er is een enorm aanbod aan dieetadviezen, die ons aanmoedigen om zorg te dragen voor onze gezondheid en om te letten op ons gewicht. We zijn meestal in staat om aan te duiden wat 'goed' of 'slecht' is voor onze lijn, maar we hebben vaak geen duidelijk beeld van de hoeveelheden die we mogen of moeten verbruiken. Wie opteert nog voor een biefstuk van 200 g als de aanbevolen hoeveelheid 120 g niet overschrijdt? Op gebied van voeding, gaan kwaliteit en juiste hoeveelheid nochtans altijd samen. Bent u niet in staat om 'op het oog' gewichten te schatten? Geen probleem: controleer het gewicht op de verpakking en gebruik uw keukenweegschaal. Met een beetje oefening, zult u heel snel in staat zijn om de ideale porties te bepalen!
Porties graangewassen en zetmeelhoudende stoffen
Als basis van de voedingspiramide, zijn graangewassen en zetmeelhoudende producten zeer lekker, goedkoop en gevarieerd. U kiest bij voorkeur volle graangewassen, die een beter verzadigd gevoel geven en die een degelijke voedingswaarde hebben. Wat de hoeveelheden betreft, raadt men één portie per maaltijd aan, dus drie porties per dag. Eén portie komt overeen met 75 tot 125 g brood, 180 tot 300 g aardappelen, 60 tot 100 g (rauw gewicht) peulvruchten, zoals linzen of kikkererwten, of 45 tot 75 g (rauw gewicht) graangewassen, deegwaren, maïs of rijst.
Porties fruit en groenten
Vijf porties per dag: u weet het wel! Uiteraard gaat het er niet om drie watermeloenen en twee pompoenen op te eten
Een portie groenten komt overeen met ongeveer 120 g gekookte, rauwe of in soep verwerkte groenten. Het aanbevolen verbruik is drie porties per dag, waarvan minstens één in de vorm van rauwkost. Daar komen nog twee porties fruit bij. Ook hier weegt een portie zowat 120 g, hetzij een appel, een handvol druiven, twee kiwi's, twee mandarijntjes
Van de vijf porties fruit en groenten, mag u er één vervangen door 200 ml vers fruit- of groentesap.
Porties vlees, vis, eieren en zuivelproducten
Algemeen wordt aangeraden in de loop van de week de consumptie van rood vlees, wit vlees, vis en eieren af te wisselen. Eén dagelijkse portie volstaat. Maar wat wordt in dit geval met een 'portie' bedoeld? 100 tot 120 g vlees of vis, 2 of 3 eieren of nog 100 g tofoe of quorn. Daarbij kunt u dagelijks ook 2 of 3 porties zuivelproducten uitkiezen. Mogelijkheden zijn 200 ml melk, 150 tot 180 g yoghurt, 200 g verse kaas of nog 30 tot 60 g kaas.
Porties olie, vetstoffen en oliehoudend fruit
Vetten zijn nuttig, maar dan alleen in kleine hoeveelheden. Geen te grote porties dus! Eén portie komt overeen met een koffielepel. Gebruik dagelijks 2 of 3 koffielepels plantaardige olie, zoals koolzaad- of olijfolie, voor koude bereidingen (vinaigrette). Gebruik eveneens 2 of 3 koffielepels olie, liefst olijfolie, voor bakken en braden (braadpan, oven
). Indien gewenst, kunt u ook 10 g boter of margarine (1 à 2 koffielepels) op uw brood smeren. Een handvol amandelen, hazelnoten of okkernoten per dag is een aanbevolen lekkernij!
Zoute en zoete snacks: hoeveel?
Jammer genoeg voor sommigen
zijn chips en chocolade niet nodig voor een evenwichtige voeding. Toch zijn ze toegelaten op voorwaarde dat de hoeveelheden beperkt blijven. Waarom zou u op zondag geen gebakje mogen eten? En chocolade? Goed, tenminste als u zich beperkt tot één stukje per dag! Uiteraard moet uzelf beslissen, maar vergeet niet dat op voedingsgebied kleine hoeveelheden de voorkeur genieten. Ook alcohol is niet onontbeerlijk. Wilt u toch van een glaasje genieten, doe het dan liefst tijdens de maaltijd en beperk uw alcoholconsumptie tot 1 à 2 glazen per dag.
Julie Luong, gezondheidsjournaliste
|