xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Hormonenbehandeling maakt je huid tintje donkerder
Zelfs de grootste bleekscheet kan zich binnenkort zonder al te veel moeite een nieuwe look aanmeten. Een paar prikken volstaan om permanent een bruin kleurtje te hebben, weten Australische onderzoekers.
Momenteel is het zelfs te warm om te zonnebaden, maar als binnenkort de zon weer achter de wolken verdwijnt, kan een hormonale behandeling die momenteel in Australië wordt ontwikkeld soelaas bieden. Je wordt er zo bruin van als je wilt en bovendien beschermt het tegen huidkanker. Het gaat om injecties met een hormoon dat de productie van melanine bevordert. Melanine is het pigment dat de huid kleur geeft én beschermt tegen ultraviolette stralen, de belangrijkste oorzaak van huidkanker. De eerste resultaten zijn spectaculair. Na een kuur van 90 dagen was de hoeveelheid melanine in de huid met 41 procent toegenomen, terwijl de beschadiging van de cellen door zonnebrand was gehalveerd.
Liever in de bruindouche
Helemaal op punt staat het experiment nog niet. De kuur van 30 injecties - driemaal een reeks van 10 prikken in de buik over een periode van drie maanden - vertoont neveneffecten. Enkele proefkonijnen hadden last van misselijkheid. Vorsers beweren dat die problemen verholpen kunnen worden door lagere dosissen toe te dienen. Vlaamse dermatologen zijn voorlopig sceptisch. ,,Bij de behandeling wordt geknoeid met de hormonenhuishouding. Dat kan andere kankers in de hand werken. Er is nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig voor alles op punt staat'', meent Katleen Hellinckx, dokter-assistent dermatologie in het Leuvense Gasthuisberg.
Volgens een medewerkster bij solarium El Solar in Knokke zit bovendien niemand te wachten op een hormonentherapie: ,,In België zal er weinig vraag naar zijn, in tegenstelling tot Australië. Daar is huidkanker een epidemie. Het is dan ook logisch dat elk middeltje dat tegen huidkanker beschermt als zoete broodjes verkoopt."
Wie op een verantwoorde manier wil bruinen, hoeft geen prik, zegt ze. ,,Tegenwoordig zijn de spuit -of tanningcabines, douches waarin je met een product bruin wordt gespoten, erg in trek. Daarmee loop je geen enkel risico.''
Meer dan een kleurtje
Volgens dokter Hellinckx is het procédé onschadelijk. ,,Het is uitvoerig getest. Het enige wat je kan overkomen is dat je allergisch reageert. Een zonnebankbezoek blijven we wél afraden. Doe het zo weinig mogelijk en zeker met mate'', aldus de dermatologe.
Dat spuiten de zonnebank zullen verdrijven, geloven ze niet bij El Solar. ,,Voor sommige mensen betekent naar de zonnebank gaan meer dan een kleurtje krijgen. Zeker in de winter, dan is het een vorm van lichttherapie. Onder een zonnehemel kom je tot rust.''
Toch zal de vraag naar een mooi kleurtje altijd blijven bestaan, weet Katleen Hellinckx ook. ,,Al zullen we het voorlopig moeten doen met bruinen zonder zon-crèmes. Die werken niet in op onze hormonen.''
De zonnebank
Vrouwen die vaker dan eens per maand gebruik maken van een zonnebank hebben een 55 procent grotere kans op huidkanker.
Vrouwen van in de 20 lopen zelfs twee tot drie keer zoveel risico als vrouwen die nooit naar een solarium gaan.
Dit is gebleken uit een acht jaar durende studie onder meer dan 100.000 Scandinavische vrouwen die deze week verschijnt in het tijdschrift van het Amerikaanse National Cancer Institute.
In het onderzoek werden de levensstijl en het melanoomrisico geanalyseerd van vrouwen tussen de 30 en 50.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat zonnebrand en zonnebankgebruik tijdens adolescentie en jongvolwassenheid de kans op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd aanzienlijk vergroten.
Het melanoomrisico is het grootst onder mensen met een lichte huid in Australië, Nieuw-Zeeland, Europa en Noord-Amerika.
In Noorwegen en Zweden komt nu drie keer vaker huidkanker voor dan in de jaren vijftig. Blonde vrouwen hebben ongeveer twee keer zoveel kans op melanomen dan brunettes of zwartharigen.
Voor rossige vrouwen is de kans ongeveer vier keer zo groot, aldus de onderzoekers.
|