Hoe rijker het land, hoe schoner het geld
Een rijk land heeft schone - reine, zuivere, smetvrije - biljetten. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek. U krijgt bij het lezen hiervan ongetwijfeld heimwee naar de Belgische frank. Hoewel proportioneel gigantisch veel zwart, waren deze biljetten van was- en strijkbare kwaliteit.
Tien universiteiten en onderzoekscentra uit evenveel landen onderzochten de bacteriën op briefgeld in hun eigen land. Daaruit komt het voor de hand liggende resultaat dat rijkere en meer ontwikkelde landen, properder geld hebben. Briefjes dus met minder bacteriën erop.
In totaal zijn 1.280 bankbiljetten verzameld in supermarkten, cafetaria en op andere plaatsen waar voedsel wordt verkocht. Nergens werden alarmerende bacteriënconcentraties vastgesteld. Het materiaal waarvan het geld gemaakt is en de ouderdom van de biljetten spelen eveneens een rol bij de aanwezigheid van bacteriën.
In de meeste bankbiljetten - zoals wijlen de Belgische frank - is katoen verwerkt. Bacteriën hechten zich daar moeilijk op. Maar op bankbiljetten gemaakt op basis van een polymeer substraat, zoals de Euro, kwam maar een kwart van het aantallen bacteriën voor in vergelijking met de biljetten op basis van katoen.
De landen waar het onderzoek is gedaan, zijn Australië, Burkina Faso, China, Ierland, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
De Wageningen University, die het Nederlandse geld onderzocht, heeft dit maandag bekend gemaakt.
|