Een sherry als aperitief, twee rode wijntjes bij het eten en voor het slapen gaan nog een afzakkertje, of twee. En voor je het weet breken ze een heup.

Ouderen hebben steeds meer moeite maat te houden als het om alcohol gaat, zo laat het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ weten.

Vorig jaar hebben meer dan 6200 55-plussers hulp gezocht bij verslavingsinstellingen, tien jaar geleden waren dat er nog 2900. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Informatievoorziening Zorg die het NIGZ vandaag bekendmaakt.

Zelfs als rekening wordt gehouden met een toename van het aantal ouderen, is er sprake van een stijging van 80 procent. Mensen tussen de 60-65 zoeken het vaakst hulp voor hun drankprobleem.

Volgens het NIGZ is de bovengrens drie glazen alcohol per dag, mits die niet dagelijks worden genuttigd. En dat doen drinkende ouderen juist meer dan elke andere leeftijdsgroep.

Door drankmisbruik vallen ouderen snel en kunnen zo hun heup breken. Bovendien slikken veel ouderen medicijnen die in combinatie met een alcohol leiden tot een verminder reactievermogen. Ook slaapproblemen kunnen door drankmisbruik worden verergerd.

Dus, zoals de meeste onder ons doen, gewoon genieten van een glasje wijn bij het eten, en nadien bij het gezellig samen zitten of TV kijken, is ook al uit den boze en geeft problemen. Is hier wel sprake van drankmisbruik? Zijn twee of drie glaasjes wijn nu echt al te veel?????








Bron: De pers