Andere onderzoekers plaatsten vorige maand juist twijfels bij het nut van de inenting. De Gezondheidsraad wil in Nederland blijven inenten, schreef zij donderdag aan minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA).

De vaccinatie voor ouderen vermindert het risico op overlijden met 48 procent, zeggen de onderzoekers in The New England Journal of Medicine. Het aantal ziekenhuisopnamen voor longontsteking of griep worden door de inenting met 27 procent teruggebracht.

Hun onderzoek beslaat een periode van tien jaar, waarin ruim zevenhonderdduizend mensen van 65 jaar of ouder uit onder meer de Amerikaanse staten Oregon, Wisconsin en Minnesota zijn onderzocht. Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat een onderzoek naar het effect van de griepprik over een lange tijd is berekend.

In een in september verschenen studie van Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift The Lancet Infectious Diseases werd het effect van de inenting juist betwijfeld. Deze onderzoekers zeggen dat de inenting alleen werkt bij jongere mensen. Ook menen ze dat studies naar het nut van de prik onvoldoende bewijs hebben geleverd om aan te stellen dat het aantal aan griep bezweken ouderen is afgenomen door de inenting. Er zouden te weinig ouderen bij betrokken zijn, vooral in de leeftijd van 70 jaar of ouder.

De Gezondheidsraad heeft Klink donderdag een brief geschreven over de uitkomsten die in The Lancet zijn verschenen. Daarin adviseert de raad mensen van 60 jaar en ouder te blijven vaccineren, ondanks de twijfels in The Lancet. Huisartsen zijn deze week weer begonnen met het inenten van ouderen met het griepvaccin. In totaal krijgen bijna drie miljoen mensen een prik.

Bron: Novum