Romantisch chansonnier en acteur.
1933 Ramses Shaffy wordt geboren in Neuilly-sur-Seine als zoon van een Egyptische vader en een Pools/Russische moeder.
1939 Vanaf zijn zesde jaar groeit hij op in een pleeggezin in Nederland.
1952 Tussen 1952 en 1961 volgt hij lessen aan de Amsterdamse toneelschool.
1955 In de zomer van 1955 zet Ramses Shaffy met enkele klasgenoten van de Amsterdamse toneelschool een eerste theaterproductie op touw: Olé La Marguérita. In de late jaren vijftig speelt hij verschillende rollen bij de Nederlandse Comedie zoals in Anatole, Zoete Vogel Der Jeugd, Joseph In Dothan, Engel Kijk Terug, Midzomernachtsdroom en Driekoningenavond. Een aantal van deze toneelstukken wordt op televisie uitgezonden.
1960 - 1961 Shaffy reist met zijn vriend Joop Admiraal naar Italië in een poging er een filmcarrière te beginnen. Terug in Nederland verschijnt er een eerste, Engelstalige ep met vier nummers op het Omega-label: Come With Me. In 1961 doet Ramses Shaffy mee aan het songfestival van Knokke. De zanger speelt een rol in de film De Zaak M.P. van Bert Haanstra.
1963 Als Shaffy na de pauze van Driekoningenavond het toneel niet meer kan vinden, komt zijn carrière bij De Nederlandse Comedie ten einde. Hij speelt nog enkele toneelrollen onder meer voor Ensemble en Het Volkstoneel.
1964 Op 22 oktober 1964 gaat in Amsterdam het literair-poëtisch cabaret Shaffy Chantant in première. Shaffy werkt hierin samen met Joop Admiraal, pianist Polo de Haas, zangeressen Liesbeth List en Loesje Hamel. In het programma zijn onder andere gedichten van Hans Lodeizen en composities van Scarlatti opgenomen. Ook de meeslepende Shaffy Cantate, op single uitgebracht in 1966, stamt uit deze tijd.
1966 Shaffy heeft een top-2 hit met het zelfgeschreven nummer Sammy. Hij heeft een theaterprogramma met Liesbeth List en Louis van Dijk. Dit jaar verschijnen twee lp's: Shaffy Chantant, een weerslag van het gelijknamige theaterprogramma en een lp met liedjes: Ramses II.
1967 Ramses Shaffy speelt de hoofdrol in een drietal speelfilms: Liefdesbekentenissen van Wim Verstappen (ook met Johnny Lion), Een Vreemde Vogel van Lennaert Nijgh en De Verloedering Van De Swieps van Erik Terpstra. In deze laatste film speelt hij een parasiterende bonvivant. Shaffy wordt onderscheiden met een Edison.
1968 In Felix Merites (het latere Shaffy Theater) gaat een nieuw programma van start met Marjol Flore, Sylvia Alberts, Thijs van Leer en Louis van Dijk: Shaffy Verkeerd. Samen met Liesbeth List brengt hij de single Pastorale uit. De single bereikt de derde plaats.
1969 Met Liesbeth List heeft Ramses Shaffy een top3-hit met het nummer Pastorale van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh. Hij werkt mee aan de geruchtmakende opera Reconstructie.
1970 Voor een lp met twee verhalende gedichten Sunset Sunkiss werkt Shaffy samen met het trio Thijs van Leer en sessiemuzikanten waaronder Jan Akkerman. De succesvolle lp Zonder Bagage, met medewerking van het Trio Louis van Dijk, arrangeur Bert Paige en producer Gerrit den Braber wordt in november/december opgenomen. Het duo Shaffy/List berijkt een tipnotering met In De Armen Van De Stad.
1971 Ramses Shaffy heeft twee bescheiden hits: Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder en Aan De Andere Kant Van De Heuvel met Liesbeth List van de lp Zonder Bagage. Hij heeft een theaterprogramma met Liselore Gerritsen. Shaffy ontvangt de Louis Davidsprijs.
1975 - 1977 Shaffy speelt opnieuw een belangrijke rol in een speelfilm: Kind Van De Zon van René van Nie. Het nummer We Zullen Doorgaan, al eens uitgebracht in 1972, wordt een hit. De persiflage Doorgaan van André van Duin is echter nog succesvoller. Shaffy doet enkele programma's met Liesbeth List (Shaffy En List, Liesbeth En Ramses en Paso Doble) met wie hij ook twee lp's maakt: Samen (1976) en de dubbele livelp Liesbeth & Ramses Live!, opgenomen in de Stadsgehoorzaal van Kampen in 1977.
1978 Het sterk autobiografische nummer Laat Me wordt een bescheiden hit. In de Nes in Amsterdam heeft hij een eigen theatershow: Ramses in de Nes.
1979 Ramses Shaffy heeft een klein rolletje in de Herman Broodfilm Cha-Cha.
1980 Shaffy wordt onderscheiden met de Gouden Harp van Conamus.
1983 Shaffy vertolkt de rol van Lamoraal, Graaf van Egmond in de tv-serie Willem van Oranje.
1985 Samen met onder meer Danny de Munk speelt Ramses Shaffy in de nieuwe verfilming van Op Hoop Van Zegen.
1987 Shaffy speelt de rol van Joel Palsma in de speelfilm Nitwits van Nikolai van der Heyde.
1991 In de tv-film Dierbaar speelt Shaffy de rol van psychiater.
1993 - 1994 Shaffy oogst lovende kritieken met het spelen van de dubbelrol van Cervantes/Don Quicohote in de musical Man Van La Mancha van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.
1995 Shaffy speelt een rol in de tv-film De Nietsnut. De acteur trekt zich terug als hoofdrolspeler in de musical La Cage Aux Folles. Hij kampt na een val in een zwembad enige tijd met gezondheidsproblemen.
1997 Shaffy keert na 10 jaar weer terug in het theater met het programma Ramses '97. Begeleid door een zeskoppig orkest onder leiding van pianist Henk Ruiter en drie zangeressen: Martine Grünwald, Manuëla Kemp en Rolinha Kross. 'De tred is wankel, de lever verwoest, en de stem hapert zo nu en dan. (..) Hij zingt, vecht, huilt, bidt, lacht, werkt en bewondert met dubbele kracht.' Aldus De Volkskrant.
1998 Na zijn tournee verschijnt Shaffy af en toe op televisie om met andere artiesten te zingen. Bovendien verschijnt er een boek van zijn hand en komt er een verzamelaar uit.
1999 Shaffy speelt de rol van strandjutter in Herman van Veens speelfilm Nachtvlinder.
2002 Regisseur Pieter Fleury maakt een portret van de zanger. De documentaire Ramses gaat in september tijdens het Nederlands Film Festival in première en wint daar een Gouden Kalf. Tijdens de openingsavond van het festival krijgt eregast Ramses Shaffy een koninklijke onderscheiding in de rang van Ridder van de Orde van de Nederlandse Leeuw. Eind november wordt Ramses Shaffy onderscheiden met de Blijvend Applausprijs 2002 voor zijn opmerkelijke en bijzondere bijdragen aan het Nederlandse theater. De onderscheiding bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 2500 euro. De prijzenregen gaat verder als de zanger op 10 december uit handen van burgemeester Cohen de zilveren medaille van de stad Amsterdam ontvangt. De onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad.
2003 Tijdens het Gala van het Nederlandse Lied op 9 maart in Carré krijgt Shaffy de Radio 2 Zendtijdprijs uitgereikt als eerbetoon voor zijn gehele oeuvre. In november verschijnt Ramses Shaffy Naakt In De Orkaan. In dat boek schetst auteur Bas Steman aan de hand van krantenknipsels, dagboekfragmenten, interviews met vrienden en gesprekken met Ramses Shaffy een beeld van Shaffy's levensverhaal. Bij Nijgh en Van Ditmar verschijnt het boek Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder. Naast alle belangrijke liedteksten en een verhaal over Shaffy's eerste ontmoeting met zijn biologische vader bevat het boek een cd met een nog nooit uitgebrachte opname van het lied Vanavond dat Shaffy in 1983 uitvoerde in het radioprogramma Nu Hoor Ik Het Ook.
2004 De brieven die Ramses Shaffy en Joop Admiraal in 1960 en 1961 vanuit Rome naar hun vriendin en collega Shireen Strooker stuurden staan gebundeld in het boek Brieven Uit Rome (Nijgh & Van Ditmar). Liesbeth List staat in het najaar nog vier keer in Nederland en 27 keer in België met het programma Van Shaffy Tot Piaf. Tijdens haar optredens in Amsterdam wordt de zangeres voor het eerst na zeven jaar weer terzijde gestaan door Ramses Shaffy. Tijdens een emotionele avond op 12 oktober in de Nieuwe De La Mar wordt de terugkeer van de zanger met groot enthousiasme door het publiek onthaald. De hernieuwde samenwerking wordt vastgelegd op de dvd Liesbeth List : Van Shaffy Tot Piaf. Nog emotioneler is het voorlopig laatste gezamenlijke optreden op 23 november in hetzelfde theater.
2005 In het theaterseizoen 2005-2006 gaat de voorstelling Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk-En-Bewonder, Een Ode Aan Ramses Shaffy De Songwriter door het land, met pianist Nico van der Linden en solisten Vera Mann, Mylène d'Anjou en Frans van Deursen. De show komt ook uit op cd. Van der Linden is betrokken bij de publicatie van Het Ramses Shaffy Songbook, Een Turbulent Leven In Liedjes. Het eerste exemplaar van dit 266 pagina's en 58 liedjes tellend boekwerk wordt op 2 september in Hotel L'Europe feestelijk gepresenteerd inclusief een geïmproviseerd optreden door Shaffy.
2006 Op 25 maart overlijdt Ramses' goede vriend Joop Admiraal overwacht aan een hartstilstand. Op 5 mei treedt Ramses Shaffy samen met de band Alderliefste op tijdens Bevrijdingspop in Haarlem. Op 31 mei, tijdens de presentatie in De Rode Hoed te Amsterdam van de acht cd's tellende box Laat Mijn Liedjes Nu Maar Zwerven, krijgt Shaffy uit handen van Edisonvoorzitter Kees van Weijen de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. De zanger krijgt de eervolle prijs voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Op 6 september gaat in de Stadsschouwburg Mechelen de Vlaamse theaterproductie Ramses! in première. In het programma brengen de acterende zangers Truus Druyts, Thomas Lauwers en Jenne Decleir brengen een eertbetoon aan Ramses Shaffy. 2007 Zanger Niels van der Gulik uit Grootebroek treedt in Noord-Holland op met een programma vol liedjes van Ramses Shaffy, begeleid door pianist Feico de Leeuw, de gitaristen Joost Botman en Menno Bruin en zangeres Maria Koenis.. Bij sommige nummers vertelt Van der Gulik het verhaal achter de liedtekst. In juli staat hij twee keer in Felix Meritis te Amsterdam, het voormalige Shaffy Theater. Tijdens het eerste optreden zit Shaffy als eregast op de voorste rij. De zanger zingt begin augustus op het Rembrandtplein te Amsterdam samen met Liesbeth List tijdens Gay Pride. Op 6 november wordt in de Amsterdamse Stadsschouwburg, in aanwezigheid van de zanger, een bronzen borstbeeld van Ramses Shaffy onthuld. De buste is gemaakt door de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker en maakt onderdeel uit van de Galerij der Groten in de foyer van de schouwburg, met portretten en beelden van beroemde acteurs en actrices.
|