De auto-en motorwijding in Kerselare-Oudenaarde trekt nog altijd veel volk. Duizenden lieten gisteren hun auto of moto wijden door pastoor Maes. Niettegenstaande het kerkbezoek een terugloop kent, trekt dit volksgebruik nog altijd veel bezoekers aan. Gelovigen en niet-gelovigen, komen jaarlijks naar Kerzelare om hun voertuig te laten wijden. Hopelijk mag dit nog jaren zo zijn!
Volgens het voorontwerp van een wet over de afschaffing van effecten aan toonder (o.a.kasbons), zullen vanaf 1 januari 2008 geen nieuwe effecten aan toonder meer worden uitgeggeven. De beleggers krijgen nog tot eind 2013 de tijd hun effecten bij hun bank op een rekening te zetten. De bezitters van effecten aan toonder die na 1 januari 2014 hun effecten nog niet op een rekening geplaatst hebben, zullen een administratieve boete moeten betalen en deze zal vanaf 1 januari 2013 hoog oplopen. Is dit de aanloop naar een vermogenbelasting, zoals toegepast in sommige omliggende landen ? De politici zeggen van niet, maar ja...het kan snel veranderen.
De splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde geraakt maar niet opgelost. Intussen worden de andere dringende zaken naar de achtergrond verschoven. Denken we maar aan de toenemende werkloosheid, de verminderde koopkracht, de inflatie, en ga zo maar door. De wonderdokters Johan Vande Lanotte en Didier Reynders hebben de hete aardappel terug naar Verhofstadt doorgeschoven. De premier moet tegen volgende week met een voorstel voor de pinnen komen, het zoveelste voorstel en hetwelke ? Krijgen we nieuwe verkiezingen of gaan de Vlamingen terug op hun buik liggen voor de Walen ??? Dat is de hamvraag !!!
De gasramp van 30 juli 2004 in Ghislenghien ligt nog vers in ons geheugen. Maar voor de nabestaanden van de 24 dodelijke slachtoffers en de 132 gewonden is de lijdensweg nog niet ten einde. Pas eind volgende maand hoopt de onderzoeksrechter van Doornik te kunnen vaststellen wie de verantwoordelijk draagt van dit groot drama. Daarna kunnen de getroffen families zich burgelijke partij stellen en kan het proces beginnen. Tot zolang blijven de slachtoffers en hun familie in het ongewisse, met alle leed en financiële gevolgen vandien. Moet het allemaal zo lang duren ???
Het systeem van gezondheidszorg is in ons land goed uitgebouwd. Maar op termijn zullen er op financiëel vlak moeilijkheden komen om deze nog in stand te houden. Daarom werden er op 1 mei enkele denkpistes gelanceerd. Zo is ABVV-voorzitter Mordant voorstander om een Algemene Sociale Bijdrage te heffen op alle inkomsten, met een plafond voor de loontrekkenden. Tegelijk zou de afschaffing van de bijdragen voor de sociale zekerheid en de solidariteitsbijdragen afgeschaft worden. SP.A is absoluut tegen deze nieuwe belastingsvorm. Ze zien het meer op een beperking van de uitgaven in de medische sector door o.m. de medicamenten goedkoper te maken. In beide systemen zal wel een vleugje waarheid zitten. Maar één ding weet ik zeker: mocht iedereen in België zijn belastingen correct betalen, dan zou er geen financiëel probleem zijn. Waarom dan geen betere controle? Het is al jaren dat ik te horen krijg dat de inning van belastingen correcter gaat verlopen. Als men weet dat slechts 1 op 5 bedrijven in het Antwerpse kans hebben om de belastingsinspectie over de vloer te krijgen, dan is dit wel een bedenkelijke toestand!
Bellen via het internet kan al via de computer. Maar de lancering van de eerste toestellen die de beller op dezelfde manier kan gebruiken als een klassieke telefoon, is echt een schot in de roos.
Om te bellen via internet betaal je alleen je internetaansluiting. Het gesprek zelf is gratis. Ook de software die je nodig hebt, zoals Skype of MSN Messenger, kan je gratis downloaden. In de eerste fase in internettelefonie kon men alleen tussen twee computers bellen. Maar voortaan kan het ook anders. Het telecombedrijf Topcom brengt in september een toestel uit dat heel eenvoudig valt te installeren. De "Butler 4012" kost 79 EUR en je kan ermee via het vaste telefoonnet als via Skype telefoneren. Het basisstation is uitgerust met een USB-plug voor internettelefonie en een PSTN-poort voor het gewone telefoonnet. De meegeleverde software zorgt ervoor dat de telefoon automatisch een verbinding maakt met de PC.
Bellen van Skype naar Skype is gratis, maar met de dienst Skype Out kan men ook naar vaste toestellen bellen. Maar hier hangt wel een prijskaartje aan vast. Daarna kan je zowel in het binnenland als naar het buitenland bellen en dat tegen een zeer laag tarief.
Internetbellen zonder computer behoort eind dit jaar tot de mogelijkheden. Met de "analoog terminal adaptor" zal je de bestaande telefoon gebruiken om via het internet te bellen. Het toestel is volledig draadloos, dat als het ware de computer vervangt en ervoor zorgt dat je rechtstreeks op breedband kunt aansluiten. Besluit: de vooruitgang kent geen grenzen.
Vanaf juli mogen de apothekers zelf beslissen, welk geneesmiddel ze afleveren aan de patiënt. Inderdaad, de minister van Sociale Zaken Rudy Demotte, geeft de artsen de toelating om op hun voorschrift enkel de stofnaam te vermelden. De apotheker krijgt de opdracht om het aanbod van de verschillende producenten, dat geneesmiddel af te leveren dat tot de goedkoopste behoort. De apotheker mag ook een duurder geneesmiddel kiezen als het nodig is voor een goede behandeling van de patiënt. Toch een paar bedenkingen bij deze nieuwe maatregel. Voor eenzelfde ziekte bestaan er meestal tientallen keuzemogelijkheden. Gaat de apotheker het goedkoopste kiezen of gaat hij zijn geldbeugel in de gaten houden? Gaat de apotheker het goedkoopste kiezen of gaat hij het geneesmiddel geven dat hij in voorraad heeft? Wanneer de patiënt allergisch is aan een soort pil, hoe kan de apoheker dat weten? Het is de dokter die het dossier van de patiënt in handen heeft en niemand anders. Het ene medicament is goed voor de patiënt, terwijl een andere patiënt met dezelfde ziekte anders reageert op het medicament. Als men de apotheker vrij laat kiezen, gaat dat zeker tot wantoestanden leiden. Trouwens, bij mijn weten is een apotheker geen dokter.
Als het van Freya Van den Bossche afhangt moeten bejaarden hun ouderlijke woning verlaten om plaats te maken voor jongere gezinnen met kinderen Volgens Freya is het niet meer toegelaten dat gepensioneerden in een te grote woning wonen. Volgens haar zijn ze niet meer in staat de woning te onderhouden en is de inrichting niet meer van deze tijd. Het is dan beter dat ze naar een kleinere woning gaan, zodat er meer plaats vrijkomt voor grotere gezinnen. Heeft deze SP.A-er uit Gent zich te bemoeien met de levenswijze van ouderlingen? Mensen op jaren blijven liever wonen in hun vertrouwde omgeving en bij men weten is het niet verstandig een "oude boom" te verplanten. Na haar rampzalig beleid inzake zonnepanelen, is dit nu de tweede uitschuiver van het socialistisch wonderkind uit Gent.