Herfsttoer door de Kempen en een stukje Limburg... Schitterend najaarsweer en mooie herfsttaferelen in de vele dreven en bossen, langs het jaagpad en oude spoorbeddingen op het parcours... Strakblauwe lucht, volop zon, kleurenpracht van de herfstbladeren. Start en aankomst in Mol aan het sportcentrum. De Molderdijk aan KP56 brengt ons richting Hulsen en Meerhout. In Meerhout een koffiepauze om de watermolen te bekijken.
Verder langs de windmolen van Zittaart over de Donken naar het kanaal in Kwaadmechelen. Een noodbrug brengt ons naar de andere oever en via een oude treinbedding bereiken we Oostham. Middagpauze in het eetcafé langs het parcours.
Na de koffie fietsen we verder naar de Gerheserheide en bereiken de jachthaven van Leopoldsburg. Het jaagpad langs het kanaal van Beverlo geeft een betoverend schouwspel van rood-bruine bladeren en herfstweerspiegeling op het water.
In Mol-Wezel verlaten we het jaagpad en fietsen richting Mol-Gompel. Een laatste herfstindruk krijgen we nog langsheen een stukje kleine nete...
Knooppunten: 56-36-35-43-44-45-46-22-11-338-339-276-277-275-266-268-58-53-52-55-56 Gefietste kilometers: 64km Tips: Mol centrum - Watermolen Meerhout - Meerhout centrum - Zittaartse molen - Keiheuvel.
Foto's en tekst: Pedro
Rustpauze in café taverne 'de Watermolen' te Meerhout...
TIP: De geschiedenis van de molen gaat terug tot 741. Toen stond hij evenwel verderop, in de Creyndertloop. Vroeger had de molen twee raderen, waardoor zowel eikenschors (voor de leerlooierijen) als graan kon gemalen worden. Door de eeuwen heen verzette de watermolen heel wat werk: graan en schors malen en slijpmolens voor diamant aandrijven. Even na de Eerste Wereldoorlog leverde de molen elektriciteit voor het centrum van de gemeente. Wanneer de molenaar 's avonds het wiel stillegde, seinde hij dat aan zijn dorpsgenoten, door de stroom bij middel van de grote hefboomschakelaar enkele malen te onderbreken. Dat bezorgde hem de bijnaam Peer Plimp. Binnen kan trouwens nog het oorspronkelijke schakelbord bekeken worden. De maalinstallatie is intact gebleven. Ze is nog te bekijken op de eerste verdieping van het gerestaureerde gebouw, waarin nu een taverne is ondergebracht. Locatie : Watermolen 7, Meerhout Openingsuren : Toegankelijk tijdens de openingsuren van de taverne
Ik ben voor de rest van het jaar aan het 'fiets-afkicken'. Niet dat ik verslaafd ben maar ik schroef noodgedwongen het actieve fietsen terug. Nu donderdag 18/10 onderga ik een kijkoperatie (stap 1) aan de R-knie. Een volgende stap (stap 2) zal het afschrapen van het kniegewricht zijn. (zie ook knieletsel op het blog van 21/06/2006) Daarna kijken we wel wat het wordt, beter gezegd wanneer ik terug de fiets op kan. Zoals aangehaald werd het dit weekend een afkickweekend. Zaterdag heb ik de Bart Wellensroute gereden (34km - zie ook log van 7/8/2007). Zondag, nu vandaag dus, fiets ik 60km rond Mol. Verslag van dit laatste leest u één van volgende dagen op dit blog. Ondertussen heb ik me enkele kilo's leeswerk aangeschaft. Natuurlijk dat het leeswerk over 'fietsen' handelt, meer bepaald leesvoer over Santiago de Compostela met al haar facetten. De knieartrose zal me niet beletten om in 2009 mijn doel te bereiken... We moeten werken dat ik tegen 1 mei 2009 (trip naar Compostela) in optima forma verkeer!
Tekst: Pedro
Wie is die derde, die steeds met jou meegaat? Wanneer ik tel, zijn alleen jij en ik hier samen maar als ik uitkijk op de witte weg, dan is er steeds een ander die naast jou meegaat vaag, gehuld in bruin gewaad, met kap. Is het een man, een vrouw, ik weet het niet Wie is dat toch daar naast jou, daar opzij?
(T.S. Eliot, The waste land)
Links: Tosantos kapel
Na de heuvels de bergen...of hoe het zwaarder wordt voor Pedro op zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela... Zoals het spreekwoord het zegt dat de laatste loodjes het zwaarst wegen is dit hier niet anders.
Belorado op een hoogte van 790m, vier en een halve kilometer verder bereikt Pedro Tosantos op een hoogte van 990m. Tosantos is een kleine enclave van 57 inwoners. Haar oorsprong ligt in de 10e eeuw getuige het document Iuxta Vivum de Tol Sanctos. Hier maakt Pedro een ommetje om een klim van 7% te omzeilen, de Puerto de la Pedraja (1130m) wordt dus niet aangedaan, te meer daar deze klim op de drukke N 120 is gelegen. Pedro verkiest rustiger wegen, ja zelfs kiezelbaantjes...De afdaling naar Villalómez brengt wat soelaas in het zware dagprogramma. Maar achter de hoek loert opnieuw een klim van 4%, tot Cerratón de Juarros (988m). Pedro fietst nu richting San Juan de Ortega (1000m Dit plaatsje ligt aan de rand van het bergmassief en is door de heilige Juan gesticht. Het heeft door de eeuwen heen aan talloze pelgrims onderdak verstrekt, ook heden nog. In Arlanzón, ook op een hoogte van 1000m en met de strakke wind (7 beaufort) pal op de neus, gaat het richting Burgos. Burgos, de oude hoofdstad van het vroegere koninkrijk Castilië is een druk centrum. Vandaar dat Pedro nog een 7km verder fietst tot in Villagonzalo en aldaar een overnachtingsplaats opzoekt... Na bijna 69 zware kilometers heeft Pedro behoefte aan rust en stilte en ook aan een stevige maaltijd...
Links: kerkje van San Pedro
Pelgrim is rust, bezinning, slapen, eten en verzorging voor zowel lichaam als geest. 1725 km heeft Pedro nu afgelegd, nog 530 km te gaan -lees fietsen-. De vermoeidheid begint door te wegen. Pedro overweegt om een extra rustdag in te lassen. Kwestie om min of meer fit aan te komen in Santiago...
Burgos met de Santa Maria kathedraal
De gotische kathedraal, Santa Maria, is drie schepig, heeft dwarspanden, veel kapellen en een zware vieringtoren uit de 16de eeuw. Er steken acht rijk versierde torentjes boven uit. De monumentale westgevel heeft twee klokketorens met opengewerkte spitsen met zaagvormig profiel. Aan de noordzijde bevindt zich de escalada dorada of gouden trap uit de renaissance tijd. Het portaal van de Sarmental (rechter kruisbeuk, kloosterhof ligt er tegen aan) is goed bewaard. Het beeldhouwwerk in de timpaan is zeer realistisch. Jesus onderricht er de evangelisten en de apostelen. Via een lange trap tussen sacristie en kloostergang komt men er. In de kathedraal zijn veel kunstwerken, grafmonumenten o. a. van Le Cid, retabels (achterstuk van een altaar, meestal gebeeldhouwd of beschilderd) en een fraaie koorstoel. De kapel del Condestabele is achthoekig, heeft acht kleine spitse torens en een rijke wandversiering. Het grafmonument van El Cid Campeador, de bekendste zoon van Burgos, en Dona Jimena bevindt zich onder het koepelgewelf. De hekken tussen transept en koor bestaan uit prachtig smeedwerk. De notenhouten stoelen van de koorbanken zijn alle verschillend en zijn voorzien van palmhouten inlegwerk. In het Casa de Miranda, Calle de la Calena, 29, ingang Calle de Miranda 13, bevindt zich het Provinciaal Archeologisch Museum. een van de rijkste van Spanje. Er bevinden zich Spaans- Romeinse grafzuilen en Westgotische en Moorse sarcofagen. Het fraaiste museumstuk is het met email versierde frontstuk van een grafmonument.
PieterVé
Info: Sint Jacobsfietsroute van Clerens Sweerman Foto's: diverse pelgrimsites
Chocolademousse is ieders favoriet. Maar kent u deze variant al? De mousse belandt niet in de koelkast maar in de oven En de espresso haalt de smaak van de chocolade nog meer naar boven.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een (spring)vorm van 24 cm in. Smelt de chocolade au bain marie. Klop de eiwitten, voeg de suiker toe. Roer de boter door de gesmolten chocolade en vervolgens de eigelen, koffie en cacao. Meng dit tot een gladde massa en voeg dan de eiwit-suikermassa schepje voor schepje toe, tot alles vermengd is. Giet het in de vorm en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de taart er wat sneller uit als je een meermousse-achtige substantie wilt.
Info: The Golden Coffee Box Foto: speciale desserts.nl
Marc Peeters is een fervente wereldfietser. Veel van zijn verhalen verschenen al eerder in diverse bladen en tijdschriften. Hij heeft ze nu bewerkt en gebundeld in een boek met als titel 'Ik fiets, dus ik ben'. Fietsverhalen In het boek doet hij in de vorm van 52 fietsverhalen verslag van zijn belevenissen en indrukken. De verhalen zijn ingedeeld naar de volgende rubrieken: * Ontmoetingen (met kleurrijke figuren) * Bergen (over heroïek) * Misère (fietsersleed) * Exotica (verre reizen) * Sport (berichten rondom de koers) * Politiek (uit de wereld van de Fietsersbond)
Info: fietsen.web-log.nl
Fietsen in de Brabantse Kempen... Douwe Egberts' kopje koffie in "De Bengel" te Eersel.
De Bengel heet u welkom op één van de gezelligste pleinen van Nederland. De Markt in Eersel staat bekend om zijn gezellige terrasjes.
Foto: Pedro Info: debengel.com
De Kempen omvat het gebied ten zuidwesten van Eindhoven, inclusief de stad zelf. Het gebied onderscheid zich door haar uitgestrekte bossen en velden. Een ideale omgeving voor lange fiets- en wandeltochten. U ziet er ook nog veel terug van de geschiedenis. De Kempen bieden volop gelegenheid voor ontspanning.
Aangenaam en ontspannend fietsen langsheen pittoreske dorpjes, dreef en bos, jaagpaden en landbouwzones. Fiets ook een keer via de 14 themaroutes die de streek rijk is...
Eersel centrum: de pomp en kiosk
Plaatsen in Eersel: Duizel,Eersel,Knegsel,Steensel,Wintelre,Vessem. Het kan niet anders of u beleeft in gemeente Eersel een zalige tijd. Maar liefst vijf van de beroemde Acht Zaligheden - Duizel, Eersel, Knegsel, Steensel en Wintelre - behoren namelijk tot deze gemeente. Echter, ook Vessem is de moeite waard met onder andere bergkorenmolen Jacobus en de oudste boerderij van Brabant. Genieten kunt zeker in deze parel van de Kempen.
Knooppunten: start in Eersel centrum naar KP10-42-41-40-37-36-48-12-13-20-23-3-25-31-32-33-34-39-10 Gefietste kilometers: 63km Tips: zie www.zobrabant.nl Kaart: Fietsroutenetwerk De kempen
Info: zobrabant.nl Foto's: Pedro
Mechelse Kempen en Hageland verweven doorheen de Brabantse Kempenroute met een snuifje Tuindersroute... Start in Ludwina, een kleine parochie van Bonheiden, aan het kasteel van Zellaer. Via de prachtige Zellaerdreef en het Mechels Broek naar Muizen waar we aansluiten op het jaagpad langsheen de Leuvense vaart. Kampenhout Sas, waar het Witloofmuseum is gevestigd, wijst ons de weg naar Tildonk alwaar we door de landelijke wegen fietsen. Aan de Kapellemansdijk fietsen we via het jaagpad van de Dijle naar Rijmenan. Bos en dreven zijn hier dan weer de ingrediënten om stilaan over de te gaan (lees fietsen) naar de landbouwzones van O.L.Vr.- en Sint Katelijne Waver. Na 61 km bereiken opnieuw onze startplaats.
Het Mechels Broek behoort tot het vroegere natuurlijke overstromingsgebied van de Dijle. Hierin vinden we de reden waarom het Mechels Broek vooral een nat en open moeraskarakter heeft. Aan het einde van de Jaren zestig werden twee grote zandwinningputten gegraven voor de aanleg van de E19 van Antwerpen naar Brussel. Deze putten zijn nu twee grote en diepe vijvers. De grootste van de twee is bekend als de recreatievijver omdat hij deel uitmaakt van het recreatiecentrum De Nekker. De kleinste, de reservaatvijver, ligt in het huidige natuurgebied en is erg in trek bij heel veel watervogels als rust- en eetplaats.
Witloofmuseum:Het witloofmuseum is gevestigd in een deel van de oude gebouwen van de voormalige Tuinbouwveiling TVK aan de Leuvensesteenweg 22 te Kampenhout. In het gebouw, dat toegankelijk is voor personen met een fysische handicap, werd tevens de 'Toeristische Dienst' ondergebracht. De nabijheid van het kanaal Leuven-Dijle en de aanwezigheid van tal van fiets- en wandelroutes zorgen ervoor dat het Witloofmuseum een ideale vertrekbasis vormt om het Dijleland en de Groene Gordel verder te ontdekken. Meer via http://www.kampenhout.be/toerisme/witloofmuseum.htm
Mechelse tuinbouwveiling: Sint-Katelijne-Waver en omstreken is reeds jarenlang het productiecentrum van groenten bij uitstek. Deze regio is ook gelegen in het centrum van de Belgische en Europese gebruiker. Dit verklaart waarom het veilingwezen door en voor de producent in 1950 werd opgestart. Vóór 1950 was de producent, voor de verkoop van zijn producten, aangewezen op de vroegmarkten, zonder enige uniforme werking qua prijsvorming, kwaliteitscontrole, verpakking en betalingvoorwaarden. De Mechelse Veilingen zijn het resultaat van een fusie tussen de voormalige Mechelse Tuinbouwveiling en de Centrale voor Glasgroenten en zijn sinds 1994 als fusieveiling operationeel. Meer via http://www.vmv.be/NL/VMV_History.htm
Info en Foto's: Pedro Info plus: natuurpunt.be -
Navarrete, startplaats van Pedro's volgende etappe. Voorbij Navarrete voert de weg nog langzaam omhhog door een uitgestrekt en droger landschap met wijnbouw en hier en daar wat bos. Het is klimmen aan 2 à 3% tot ongeveer in Nájera dat Pedro na 16km bereikt. Nájera is een oud koningsstadje gelegen tegen een verweerde roodbruine rotswand. De kloosterkerk Santa Maria la Real spring onmiddellijk in het oog bij het overschrijden van de rio Najerilla.
Zo af en toe moet de drukke N120 gevolgd worden, gelukkig kan de fietser ook via meer zuidelijker wegen en brengt hem langs de voet van de Sierra de la Demanda. Langs slingerende kleine wegen gaat het verder de heuvels over en door kleine dorpjes las Badarán en San Millán. Even voorbij San Millán neemt Pedro een ommetje om twee kloosters te bezoeken. Monasterio de Yuso en Monasterio de Suso. Het elegante Monasterio de Yuso ligt midden in de graslanden van de Cardenas Vallei. Het renaissance klooster heeft zachte, rozerode pastelkleuren die mooi harmonieën met het omliggende landschap. Het Monasterio de Suso ligt hoger in de bergen en is veel ouder. Het serene klooster van Suso dateert van de tiende eeuw en lijkt meer op een Tibetaans dan op een Katholiek klooster maar heeft feitelijk Moorse invloeden.
Vanaf Badarán wordt er gestaag geklommen tot op een hoogte van 639m, Santo Domingo de la Calzada is een korte rustplaats voor Pedro. Het stadje is van oudsher een pleisterplaats voor de pelgrims aan de Camino. De brug over de Rio Oja telt 24 bogen en zorgde voor een onderkomen voor de pelgrims.
De weg zet zich voort zoals het bezig was, klimmen en dalen. Vanaf Leiva stijgt de weg tot Belorado, eerst vals plat en dan serieus met 3%. Na een vermoeiende rit van 73km bereikt Pedro zijn slaapplaats in Belorado, de plaatselijke regugio...ten minste als er nog plaats is. Zo niet wordt het waarschijnlijk een matras in de kerketoren... Belorado de entree in de provincie Burgos.
PieterVé
Info: Sint Jacobsfietsroute van Clemens Sweerman Foto's:
Nooit reed iemand sneller met een mountainbike dan de 33-jarige Oostenrijker Markus Stöckl. Hij verbrak onlangs het wereldrecord op een besneeuwde berg in Chili.
Met een snelheid van 210,4 km/u deed Stöckl 23 km/u beter dan het vorige record, dat 8 jaar geleden gevestigd werd. Om zijn dolle rit zelf te kunnen aanschouwen, moest de Oostenrijker omwille van de extreme koude 40 seconden lang zijn adem inhouden, zodat zijn helm niet zou aandampen.
Info: Nieuwsblad Sportwereld Voor het filmpje te bekijken KLIK HIER.
Reisverslag van een 40 dagen durende fietstocht van Darwin naar Melbourne gereden door Jan Boonstra in mei-juni 1994.
Klik op de foto om het volledige verslag te lezen
Tijd voor een koffie...een filter...ook genoten tijdens de Mechelse Gordel in Zemst-Laar.
Tips: * Gebruik bij het opgieten van de filter vers en schoon water. Dit heeft grote invloed op de smaak van de koffie. * Verwarm uw kopje voor. Als de koffie in een koud kopje valt daalt de temperatuur al snel met 10 tot 15°C. Door deze sterke afkoeling verdwijnt immers het schuimlaagje.
Foto: Pedro Info: Douwe Egbert
In volle inspanning over de weg fietsen alleen is niet genoeg; je moet er ook optimaal van genieten... (Pedro)
Van bij de start in Puerte de Reina is het klimmen. Pedro vertrekt op een hoogte van 315 m en fietst richting Belorado naar een hoogte van 772 m. Na 19 km klimmen en dalen houdt Pedro even halt in Estella om een aantal prachtige kerken en paleizen te bewonderen, de Basilica Santo Sepulcro is er één van.
Los Arcos is een volgende stopplaats aan de arcaden van de kleine Plaza aan de kerk van Santa Maria. Een bezoek aan de albergue is een must heeft men hem vertelt...Na Los Arcos is een deel van het doorgaand verkeer afgeslagen en klimt, jawel KLIMT, de N111 een stuk rustiger richting Sansol en Viana tot in Logroño.
Logroño is de drukke hoofdstad van Rioja met ca 133.000 inwoners.
Boven de hoofdingang van de plaatselijke Sint Jacobuskerk staat een oorlogszuchtige Santiago meer dan levensgroot afgebeeld als Matamoros oftewel Morendoder. Zijn paard vertrapt een groot aantal Morenschedels. Volgens de legende zou Jacobus in de slag bij Clavijo persoonlijk de christelijke legers hebben aangevoerd en de overwinning bezorgd.
Pedro fietst los door de stad om het drukke verkeer rond de stad te mijden. Iets te drukke stad naar Pedro's zin om hier te overnachten en fietst hij nog een 12,5 km verder tot Navarette waar hij voor één nacht onderkomen zal zoeken na een zware rit van 78 km...
PieterVé
Info: Spanjevakantieland.nl en St. Jacobsfietsroute deel 3 Foto's: magicoalvis.it
Koffiepauze in Grasheide tijdens de Mechelse Gordel...Bravissimo...
Bravissimo is een perfecte espresso, van onvervalst Italiaans karakter. Krachtig maar tegelijk vol, rond en zacht. Zorgvuldig gemelangeerd en gebrand. Bravissimo is espresso met de smaak van temperament!
Foto: Pedro Info: drie mollen.nl meer: klik op de foto.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)