2009santiagogoudenmuntPedro.jpg image by Pedro48
Klik op de afbeelding
voor een bezoek
aan Pedro's Santiagoblog.

Categorieën
  • Bezienswaardigheden (31)
  • Fietsen (176)
  • Geocaching (82)
  • Koffieticje (135)
  • Natuur (8)
  • Reizen en citytrips (42)
  • Tussendoortje (124)
  • Wandelen (1)
  • Rondvraag / Poll
    Waar gaat u op vakantie?
    Ik blijf in België...
    Frankrijk
    Spanje
    Italië
    Duitsland
    Griekenland
    Andere
    Bekijk resultaat

    Casa Baccelli, via S.Stefano 106, Montaione, Toscana, Italy.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Bon-Bon Jour-Nuit
    Bed & Breakfast
    Chocolade
    Koffie
    dv1.jpg image by Pedro48
    dv3.jpg image by Pedro48
    dv9.jpg image by Pedro48
    dv26.jpg image by Pedro48
    dv29.jpg image by Pedro48

    Wandelblogs
  • Natuurfreek
    Tuin & Natuur
  • Open exoten tuinen
  • Natuurpunt
  • Bosrand
  • Tuinen van Engeland
  • Greenpeace
  • Tuinadvies
  • Kruidengeneeskunde
  • Groene waaier
  • Bloemenplanten
  • Natuurhulpcentrum Opglabbeek
    Santiago de Compostela
  • Wandelend op weg naar Santiago 2006
  • Frank op weg naar Compostele 2003 (postuum)
  • Jacobean Year 1999
  • Luus & Martien fietsen naar Santiago de Compostela 2006
  • Vlaams Genootschap van Santiago
  • Amstelveen - Santiago 1998
  • Sint Jacobsfietsroute in 3 jaar naar Santiago
  • Pelgrimstocht Camino de Santiago van 1997 tot 2003
    PEDRO achterna in...

    Photobucket
    11-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen: Lieveroute

    De Haan, dag 3.
    Op terugweg naar huis houden we halt in Lovendegem. De 'Lieveroute' is het slottraject van de drie-daagse die we doen. Bij deze fietsroute volgen we de Lieve langs enkele van de mooiste landschappen van het Houtland. De fietsroute start aan het kasteel Dons de Lovendeghem. Langs landelijke wegen en het kanaal Gent-Brugge bereiken we Zomergem. Via het Keigatbos en Oostwinkel komen we aan het Schipdonkkanaal en via de Stoktevijverbrug volgen we het pad langs de Lieve. In Vinderhoute komen we nog langs het kasteel Schouwbroek, verder langs de Van Vlaenderenmolen door de Kalevallei terug naar Lovendegem. Goed voor  42 km pure nature.

    castle Lovendeghem
    Kasteel van Lovendeghem
     

    foto: vakantiegenoegens.be
    meer over Lovendegem via Wikipedia,
    klik hier.

    >> Reageer (0)
    10-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen: Brugse Ommeland
    De Haan, dag 2.
    Vandaag fietsen we een deel van het Brugse Ommeland. Met vertrek in De Haan om via de Kustlijn over Blankenberge tot in Heist te fietsen. Van daar naar het historische Damme. Brugge is de volgende halte en via het kanaal Gent - Oostende over Stalhille terug naar De Haan. Goed voor 62 km fietsplezier.

    Damme vaart
    Damse Vaart

    Info Damme: klik op de afbeelding

    >> Reageer (0)
    09-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen aan zee.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Haan, dag 1.
    Terwijl de vrouwtjes in Turkije vertoeven gaan Pedro en fietsmaat Jef drie dagen fietsen aan zee. 
    Vandaag dinsdag, wordt de 'Breduiniaroute' gefietst. Deze route verkent de polders tussen Bredene en Brugge, een karakteristiek landschap dat door zijn relatieve gaafheid tot de fraaiste gebiedsdelen van West-Vlaanderen behoort. Vertrekkend vanuit Bredene (wij vanuit De Haan) wordt vooreerst het achterland van De Haan aangedaan. Oude kreekruggen brengen de fietser naar even oude nederzettingen als Vlissegem, Houtave, Stalhille en Meetkerke. Onderweg maak je ook kennis met een aantal Middeleeuwse vaarwegen zoals de Ieperlee, de Noord Ede en de Zydelinge...

    Meetkerke De Moere
    De Moere van Meetkerke is een gekend gebied voor water- en weidevogels.
    (foto: http://www.zuienkerke.com)

    Wil je meer weten over De Haan klik dan op de afbeelding van het kiosk.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: tussendoortje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tussendoortjes leveren een belangrijke bijdrage aan de voedingsstoffeninname. Volwassenen en zeker ouderen hebben nood aan tussendoortjes om de energie-behoefte over de dag te spreiden. In een dagvoeding wordt maximaal 15 energie% besteed aan tussendoortjes. Omwille van de tandhygiëne is het best niet meer dan 2 tussendoortjes per dag te consumeren.
    Wie niet of onvoldoende ontbijt krijgt rond 10 à 11 uur een zwaktegevoel, ook wel een appelflauwte genoemd. Het lage bloedsuikergehalte zorgt dan voor concentratiestoornissen. De beste tussendoortjes vullen het dagmenu aan: fruit, melkproducten, brood,...

    (meer info via: http://vig.kanker.be/ )
    nog meer appel via de fruitwijzer door op de afbeelding te klikken.

    >> Reageer (0)
    08-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuin: vijver
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De reiger is een imposante en prachtige vogel maar als vijverliefhebber zien we deze reiger liever niet in de buurt van onze vijver want op hun menu staan natuurlijk ook onze siervissen.
    Hoe kunnen we op een diervriendelijke manier de reiger weghouden van onze vijver? Hieronder enkele simpele voorbeelden...
    * Een heel goede manier om de reiger te beletten tot tegen de vijverrand te komen is het aanbrengen van een oeverbeplanting met hoge en dicht opeen staande planten. Het wordt dan voor hem heel moeilijk gemaakt.
    * Het beste is nog om de reiger niet de kans te geven om te landen. Dit kan heel eenvoudig en onopvallend. Boven de vijver kunnen we zeer fijne draadjes spannen.
    * Ook kan men een namaakreiger plaatsen aan de vijver. Je zal dan niet meer het bezoek krijgen van een mannetjesreiger, maar nog wel van de vrouwtjes.
    * Het laatste op gebied van afschrikkers zijn de bewegingsdetectoren. Het zijn apparaten met een elektronisch oog dat, wanneer het onderbroken wordt, een waterstraal gaat spuiten waardoor de reiger gaat vliegen. Heel effectieve toestellen, gemakkelijk en proper.
    * Er bestaan ook systemen die een geluidssignaal afvuren wanneer een sensor een bewegend object waarneemt. Maar als je met kat of hond zit...
    * Mensen die een trouwe (wakende) viervoeter in huis hebben, de hond, kunnen zich gelukkig prijzen want dit is zowat de enige natuurlijke methode naast een natuurlijke oeverbeplanting om reigers weg te houden. Zorg er dan wel voor dat uw hond de vijver in het oog kan houden.

    Meer info over de reiger: klik op de afbeelding.
    (Info: tuinadvies.be)

    >> Reageer (1)
    07-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuin: kersenbloesem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kersen kunnen zowel zoet (Prunus avium) als zuur (P. cerasus) zijn (morellen). Meikersen zitten er qua smaak tussenin. De bloeikleur kan verschillen: van wit tot rozerood. Zoete kersen vragen kruisbestuiving voor de vruchtzetting, zure kersen zijn zelfbestuivers.


    >> Reageer (0)
    06-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PieterVé ontmoet...pelgrim naar Santiago. (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Luus en Martien zijn goed en wel op weg naar Santiago de Compostela. Pedro heeft de Nederlandse pelgrims een leuke doortocht en oponthoud bezorgd. Hij heeft samen met Compostelagezel in spé, Bob, het duo opgewacht in Wortel en via de knooppunten naar Gierle geleid. Tijdens de barbecue heeft Pedro veel opgestoken qua de voorbereiding van zo een onderneming. Hij blijkt nu nog meer gemotiveerd te zijn en ook zijn fietsmaat Bob heeft er zin in gekregen. Pedro is nu ook op de hoogte qua materiaal, zowel rollend als logistiek. Op de vraag naar hun doelstelling en motivatie om deze fietstrip te volbrengen antwoordden ze het volgende:

    “Deze tocht gaat per fiets en het is een heel bijzonder idee om ook onderdeel uit te maken van deze geschiedenis, de stroom van miljoenen mensen die in de loop van de eeuwen om diverse redenen ons zijn voorgegaan naar deze bedevaartsplaats. Maar wij staan ook met beide benen in het heden, daarom vragen wij uw hulp in om onze pelgrimstocht ook bijzonder te maken, en speciaal voor een groep gehandicapte kinderen in het plaatsje Livno in Bosnië.

    Een paar weken terug lazen wij in de plaatselijke polderbode een aangrijpend stuk van Han Beglinger en dat liet ons niet meer los. Hij coördineert en helpt daar om deze gehandicapte kinderen een menswaardig bestaan te geven, het zijn meestal kinderen die hun vader hebben verloren tijdens de oorlog en waarvan de moeder vaak ziek is door vergiftiging voortkomend uit de oorlog. Hij heeft voor de uitvoering daarvan financiële middelen nodig. Ons streven is om een lege ruimte in het gebouw van de voormalige mijnenopruimingsdienst om te toveren naar een gezellige huiskamer.”
    Na een zalige nachtrust en een stevig ontbijt zijn Pedro en zijn gezellen om 10 uur vertrokken richting Lier. Daar onder de Zimmertoren knoopten Luus en Martien opnieuw aan met de St-Jacobsroute richting Duffel en Mechelen. De overnachting was gepland op een camping in Londerzeel...

    Pedro, hoe staat het met de training?
    "Deze week heb ik in etappes solo zo'n 250 km gereden en met fietsmaat Bob nog een 135 km wat een totaal van 385 km op mijn actief zet."
    Een mooi aantal voor deze week. Vooruitzichten?
    "Volgende week ga ik met die andere fietsmaat, Jef, een driedaagse doen aan onze kust. De bedoeling is dat we daar een 150 km gaan afleggen."
    "Op 4 juni vertrek ik dan met Bob per fiets naar De Haan. Eerste etappe van 95 km tot in Zelzate. 's Anderdaags nog een 72 km tot op bestemming. Aan de kust zelf is nog een trip gepland van ongeveer 80 km."
    Je hebt nu ook hun materiaal gezien, wat denk je?
    "Eén ding is zeker, met mijn huidige fiets geraak ik nooit in Compostela. Te licht bevonden en niet optimaal uitgerust om een 20 kg bagage mee te nemen."
    Dus dat wordt een nieuwe aankoop Pedro, en hoe ga je dat uitleggen aan Lewiske?
    "xxx©...Maar dat is toekomst, nu verder trainen, want als ik zie hoe 'scherp' Luus en Mart staan heb ik nog een lange 'lijdensweg' af te leggen om het ideale (?) gewicht te bereiken..."

    DSCN1775Small.jpg
    Klaar voor de trip van Gierle naar Lier, om opnieuw aansluiting te krijgen
    op de St-Jacobsroute...vlnr; Pedro, Luus, Bob en Martien.

    DSCN1793Small.jpg
    Luus en Martien klaar om hun tocht verder te zetten richting
    Santiago de Compostela.

    klik op afbeelding links bovenaan om meer foto's en commentaar.

    >> Reageer (0)
    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bridge: het rijmpje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heb ik door het spel der spellen

    van 1 tot 13 leren tellen?

    Heb ik door mijn bieding het bij partner laten dagen

    dat zij azen moet gaan vragen?


    Weet ik door kundig analyseren

    de verblijfplaats van de heren te traceren?

    Kies ik bij 't snijden van of naar de hand

    voor de juiste kant?


    Kan ik een speelplan bedenken?

    Heb ik niemand zitten krenken?

    Kan ik dit contract wel aan?

    Zal ik niet ten onder gaan?


    Moet ik mij generen

    als we gaan degraderen?

    Partner vind je mij nog wel aardig?

    is mijn speelstijl je wel waardig?


    Ben ik wel sociaal genoeg

    pas ik wel in deze ploeg?

     Zoveel twijfels, zoveel vragen

    kan ik dat elke week verdragen?

     

    Wat is het toch dat mij zo bindt,

    wat ik zo gelukzalig vind

    aan het spel der spellen?

    Ik zal het u vertellen.........


    Ik heb van 1 tot 13 leren tellen

    Ik geniet van de spannende contracten

    en de sociale contacten

    en vind het een belevenis

    dat geen enkel spel hetzelfde is.


    Foto:
    werk van Elena Narcovich


    >> Reageer (0)
    04-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compostela
    Van Anna Paulowna naar Santiago de Compostela en terug...
    Gisteren zijn Luus en Martien aangekomen in Ulvenhout bij Breda. Vandaag is het hun vierde dag op weg naar Compostela en verwachten we Luus en Martien in Gierle waar we ze zullen vergasten op een barbecue en hen een gratis overnachting aanbieden...
    ...meer hier over zal PieterVé zaterdag vertellen in zijn ontmoeting met een pelgrim...

    LuusenMartienSmall.jpg
    Luus en Martien bij hun vertrek op 1 mei.
    (foto: site van Luus en Martien)


    >> Reageer (0)
    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bridge: het verhaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik kwam een heer tegen op de gang die mij vroeg wat hier te doen was.
    “Hier wordt gebridged”, zei ik.
    Hij wilde wel eens kijken. Daarna zette hij alles op papier.

    Zijn verhaal…
    Vandaag ben ik getuige geweest van een kaartspel dat ik absoluut niet begrijp.
    Aan de eerste tafel zaten vier mensen die vredig met elkaar begonnen te praten totdat er een soort van bieden ontstond, waarbij steeds hogere getallen werden genoemd. Eén van de vier werd kennelijk zo boos dat hij zijn kaarten op tafel legde en niet meer meespeelde. De stemming bleef grimmig, want ik hoorde termen zoals "schoppen" en "hoge schoppen".

    Aan de tweede tafel zaten lieden die kennelijk in de confectie-industrie werkten. Ze praatten over "ruiten" en "passen", "mooie lengte" en "snitten zaten goed".

    Aan tafel drie zaten volgens mij enkele artsen die over hun patiënten praatten. Er werd gesproken over "de blinde" en over "zwakke harten" waarmee je beter niet kunt springen. Ook hadden zij het over "te weinig slagen in harten" en één van hen, zeker een chirurg, zei dat hij "niet alles eruit had kunnen snijden".

    Aan tafel vier ging het er frivool aan toe. Zo erg, dat ik mij er bijna voor schaam het te vertellen. Het leek wel een scène uit een echt bordeel. Een man zei tegen de dame die recht tegenover hem zat: "wilt U zo vriendelijk zijn om al uw moois op tafel te leggen?" Toen zij haar kaarten neergelegd had zei zij tegen hem: "ben ik niet prachtig? Ik ben weliswaar kwetsbaar maar ik kon jouw invitatie niet afslaan!".

    Tijdens het spreken werd nog gefluisterd "tweede man laag"en de derde man "doet wat hij kan". Ook werd er gesproken over een "blote dame" en "het dekken van de vrouw".

    Toen had ik er genoeg van en ben weggegaan.
    De groeten ! Ik wordt geen lid, dank U !

    (verhaal ingezonden door Vera R.)


    >> Reageer (0)
    02-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cybersenior maand april is geworden...
    1. Jeannine Jennes - Omaatje
    gem. waardering: 4

    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    2. Loek de Koning - ~koni0058
    gem. waardering: 2,78
    3. Francy Bisschops - Francy's berenclub
    gem. waardering: 2,57

    4. Pierre Vanderhegghen - Pedro
    gem. waardering: 2,57

    Free Image Hosting at www.ImageShack.us

    5. Jacqueline - Jacky
    gem. waardering: 2,12

    Cybersenior van de maand april is geworden...Omaatje.
    Een dikke proficiat aan Omaatje dus.
    Pedro's weblog is uiteindelijk vierde geworden, qua waardering ex aequo met Francy's berenclub op plaats drie...bedankt beste bezoekers, voor jullie waardering.

    >> Reageer (0)
    01-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen: bloesemtrip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Haspengouw is van nature een landbouwstreek waar tot ongeveer 1960 de fruitteelt zich beperkte tot hoogstamaanplantingen in de omgeving van de hoeves. Sinds een 40-tal jaren is een explosieve aanplanting van laagstamappelen en -peren gebeurd. Appelen en peren dus, deze staan centraal in de bloesemtrip langs de Haspengouwse boomgaarden die we zondag fietsten. Je kan echt genieten van een bloesemzee. In de bloeiperiode vertoont de perelaar witte bloesem, terwijl de appelboom meestal wit/roze bloesem heeft.
    We fietsten van Mettekoven via Helshoven naar Rijkel. Vervolgens Zepperen, Melveren om daarna even uit te blazen op de grote markt te St-Truiden. Via Brustem, Engelmanshoven, Gelinden en Groot Gelmen terug naar ons vertrekpunt.
    De lus rond is goed voor 35 km fietsplezier met enkele nijdige hellingen.
     

    >> Reageer (0)
    30-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortje: bloemendorp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bloemenpracht in Anna Paulowna

    Elk jaar worden er in Anna Paulowna de zogenaamde “Bloemendagen” gehouden. Tijdens dit evenement , dat jaarlijks door tienduizenden mensen wordt bezocht, worden door de plaatselijke bevolking gemaakte bloemenmozaïeken langs de wegen in de polder tentoongesteld en bewonderd. Honderden mensen werken elk jaar samen om ongeveer 100 mozaïeken te maken. Voor de mozaïeken worden hyacinten gebruikt, waarvan de nagels met spelden worden vastgezet. Per mozaïek zijn circa 10.000 nagels nodig per m2 . Tijdens de bloemendagen staan de vele bloembollenvelden in deze gemeente in volle bloei! Hierdoor ontstaat een ongelooflijk mooi kleurig schouw-spel.
    (Voor meer foto's klik op de afbeelding)
    (info: www.bloemendagen.nl)


    >> Reageer (0)
    29-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PieterVé ontmoet...pelgrim naar Santiago. (6)



    Van Anna Paulowna naar Santiago de Compostela

    Luus van den Berg Mulder en Martien van den Berg gaan fietsen heen en terug naar Santiago de Compostela. Het is de bedoeling om op 1 mei 2006 te vertrekken. Op 4 mei wijken ze even af van hun route en komen Luus en Martien naar Gierle en zullen ten huize Pedro overnachten…

    Hier laat ik Luus en Martien aan het woord, hun motivatie, hun gedrevenheid en hun doel…je kan het hier onder lezen en wij zullen ze volgen, 5000 km lang…ook een onderdeel van Pedro’s mentale voorbereiding voor zijn tocht.

    “Voor velen een begrip maar hoe komt iemand er toe om te voet of per fiets daar naar toe te gaan. Het is een natuurlijk een grote uitdaging, je weet niet waar je onderweg voor komt te staan. Is het mooi of slecht weer, en houd je het wel vol. Ook willen wij deze tocht doen uit dankbaarheid omdat wij het hier zo goed hebben, en niet alles zo vanzelfsprekend gaat worden. Ook is het een oude route dus er valt cultureel vast veel te beleven zoals oude steden en mooie kerken bekijken. Wij wilden onze fietstocht koppelen aan een goed doel, en gingen ons daar goed in verdiepen. Het goede doel werd de gehandicapte kinderen in het plaatsje Livno in Bosnië. Als we in Santiago de Compostela zijn aangekomen is het de bedoeling na een rustdag door te rijden naar Cabo Fisterra. Het ligt ongeveer 120 km verder aan Atlantische kust op het meest westelijke punt van Spanje. Van daar pakken we dan de terugroute op.”

    En de voorbereiding?

    “Wij hebben er nu al zin in. Ondanks kou, wind, regen en zelfs sneeuw zijn we al volop bezig met de voorbereidingen en trainingen.

    De fietsen die we hiervoor gebruiken zijn randonneurs, dit zijn echte pakezels die wel een stootje kunnen hebben, het zijn handgemaakte maatfietsen van het merk Vittorio. Op deze fietsen plaatsen we dan per fiets vier waterdichte tassen van het merk Vaude. Twee bij het voor- en twee bij het achterwiel. We nemen per fiets ongeveer 22kg mee. Inclusief tent en demontabele aluminium stoeltjes. Wij overnachten zoveel mogelijk in een drie persoons tentje die we eind 2004 aangeschaft hebben, en koken ons eten op een benzinebrander.

    Er zijn boekjes te koop waarin de route staat beschreven. Ondanks dat de route regelmatig kleine wijzigingen ondergaat, hebben we toch deze boekjes aangeschaft. Ook in deze boekjes staat waaraan je moet denken als je zo'n tocht onderneemt. Verder staan er diverse adressen in waar je informatie kunt krijgen. Daarnaast maakt het lezen van de boekjes je bijzonder nieuwsgierig.

    Deze boekjes bestaan uit drie delen en zijn geschreven door Clemens Sweerman.”

    Dat zijn dus ook de boekjes die Pedro hanteert om de route uit te stippelen…

    Deel 1: Haarlem via Breda naar Tours ( 860 km. Vanaf Breda 749 km.

    Deel 2: Tours naar Dax (650 km)

    Deel 3: Dax naar Santiago de Compostela (1023)

    “De terugweg gaat over de Cantabrica Route, deze gaat door Noord-Spanje terug naar Pamplona, aansluitend op de Roeland-pas over de Pyreneeën. Vandaar naar Dax en verder langs de kust, bij Royan richting Tours, Compiène, Noyon. Bij Flavy-le-Marnel (even voor St. Quentin) vervolgen we dan een eigen route naar Forrières in België, hier vandaan richting Leuven en volgen hier de lange afstandroute LF2 naar Amsterdam. Hier pakken we de LF 7 op naar Schoorl (NH).”

    Mag ik jullie alvast en goede start toewensen voor maandag 1 mei…en tot donderdag bij Pedro.

    PieterVé


    >> Reageer (0)
    28-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuur: de nacht van de mot...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het weekend van 28 - 30 april 2006 organiseert de Vlaamse Vereniging voor Entomologie, Natuurpunt Educatie en Natuurpunt Studie de derde Europese Vlindernacht.
    (voor meer info klik op de afbeelding.)

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling: tip!

    Hageven -Plateaux in Neerpelt.
    Het gebied ligt op de overgang van de droge zandgrond naar het vochtige beekdal van de Dommel. Op Vlaams grondgebied bevinden zich langs de Dommel vijvers en vennen. Heide en bos bevinden zich vooral op het hoger gelegen Plateaux in Nederland. In het gebied kan de wandelaar getuige zijn van een ingenieus bevloeiingssysteem dat werd uitgedacht om de in cultuur gebrachte gronden met Maaswater te irrigeren, de zgn. vloeiweiden. Dat Maaswater, aangevoerd via het Kempisch Kanaal, bemestte het land met kalk en voedingsstoffen. Een netwerk van sloten en grachten bracht het water tot diep in de weilanden, terwijl het overtollige water langs lager gelegen kanaaltjes weer wegvloeide. Er werd een alpenzadenmengsel ingezaaid, met kruidenrijke, geurende hooilanden als resultaat. Door de opkomst van de kunstmest geraakte dit systeem in onbruik. Omdat er meer behoefte was aan hout (o.a. voor lucifers en klompen) werden de weiden met populieren beplant. In 1983 heeft Natuurmonumenten 13 ha van deze cultuurhistorisch en natuurlijk waardevolle vloeiweiden in ere hersteld. De populieren zijn grotendeels gekapt en de aquaducten gerestaureerd. Opnieuw vloeit het Maaswater over de weiden. De bloemenpracht met o.a. brede orchis en herfsttijloos is na al die jaren gewoon weer opgekomen.
    (info: natuurpunt)

    Wandelingen:
    Natuurleerpad (groen): 1,6 km - startplaats aan bezoekerscentrum De Wulp; Vloeiweidenpad (rood): 4,5 km - vertrek aan de werkschuur in Nederland; Boomleeuwerikpad (geel): 6 km - vertrek aan de Borkelse brug;
    Verkeerde-lieve-Heerpad (paars): 6 km - startplaats aan bezoekerscentrum De Wulp;
    Tweelandenpad (blauw): 8,5 km - vertrek aan de werkschuur in Nederland.

    Hageven-Plateaux
    Hageven-Plateaux (foto: pvdh)

    >> Reageer (0)
    27-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cybersenior
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Cybersenior van de maand.
    Nog drie dagen te gaan...neem eens een kijkje en breng ook je stem uit...(klik op de afbeelding)

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuur

    Miljoenen Japanners willen deze periode in de parken zijn. En waarom?  Ze willen alleen maar onder een bloeiende kerseboom zitten.
    De "Sakura" / kersenbloei, is een hoogtepunt in de Japanse traditie, het brengt veel geluk als men onder zo'n pracht zit.

    De Kersenbloei duurt ca. twee weken, in de Japanse traditie is het een teken van, hoe snel het leven vergaat, in de middeleeuwen was het ook voor de Samurai het symbool voor hun ridderstand, altijd bereid om te sterven voor het goede doel.

    Kersenbloesem

    Buurmans kersenbloesem...


    >> Reageer (0)
    26-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen: Trappistenroute
    Klik op de afbeelding om de link te volgen (klik op de afbeelding voor meer info)

    Trappistenroute, met start in Malle zijn het 44 km landelijke wegen.
    Om de naam eer aan te doen, kan je best vertrekken aan Café Trappisten, waar je vooraf de nodige energie kan opdoen. Deze toeristische fietstocht voert je door bosrijke en landelijke gebieden. Weilanden, akkers, maar ook residentiële wijken zorgen voor de nodige afwisseling.
    Wij hebben er 63 km van gemaakt met startplaats Gierle centrum en onze energie helemaal op het laatst opgedaan bij "den Dobbele Pater" in Malle...


    Trappistenroute
    En dat het gesmaakt heeft...(foto: ÓPedro)

    >> Reageer (0)
    25-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuin: bloem en plant

    Image hosting by Photobucket
    Tulp uit Gierle

    DSCN1735_editedSmall.jpg
    Tulp en de intieme kern

    DSCN1733_editedSmall.jpg
    Anemoon

    DSCN1731Small.jpg
    Vrouwenmantel bij dag en dauw


    >> Reageer (0)


    20081224Pedro.jpg image by Pedro48
    Over mezelf...
    Ik ben Pierre V alias Pedro
    Op Sinterklaasdag,
    anno 1948,
    ben ik als Mechelaar
    de wereld op gezet.
    Nu al geruime tijd
    woonachtig in
    "mijn dorp in de Kempen".
    Hobby's:
    Fietsen in de vrije natuur
    Geocaching en koffieleut...
    Heb net een fietstocht als peregrino
    naar  Santiago de Compostela 
    achter de rug ten voordele van...
    LCH Belgium vzw
    (Langerhans Cel Histiocytose)
    logo150devrolijkebloggezw1.gif

    untitled-3.jpg picture by Pedro48

    Profile for PedroLewis


    Inhoud blog
  • Koffiedrinken in Italië
  • Spaghetti
  • Opkuis
  • Koffieticje
  • Toscane van het noorden?
  • Toscane
  • Les Jardins d'Annevoie
  • Dinant
  • Koffieticje
  • DonJon van Crupet

    100%
    150%
    200%

    LOEP

    Zoeken in blog


    Laatste commentaren
  • 02.33.60.84.63 (Jack)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Belgische zanger Matthias Lens. (Dirk)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Goede morgen (Dirk)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Muziek Box Django Wagner (Dirk)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Zomaar een kaartje gemaakt. (Dirk)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Geniet van de eerste dag van het weekend!! (Rachel Belmans)
        op Koffiedrinken in Italië
  • Fijne nachtrust! (Rachel Belmans)
        op Koffieticje
  • een aangename warme vrijdag (Patricia)
        op Mosseltijd...
  • Goede middag (Dirk)
        op Koffieticje
  • Een fijne zomerse midweek! (Rachel Belmans)
        op Greve in Chianti



  • Eerst vragen
    dan met
    toestemming
    kopiëren




    Archief per maand
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 09-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005
  • 08-2005
  • 07-2005
  • 06-2005
  • 05-2005
  • 04-2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!