Nadat de kapel in 1957 afgebroken werd en de laatste restjes in 1960 uit het zicht waren verdwenen, verdween bij velen ook de hoop dat de kapel ooit herbouwd zou worden.
De inboedel, het patrimonium, verdween in de loop der jaren beetje bij beetje. De triptiek 'De legende van Sint-Anna' was in 1850 al verkocht aan graaf della Faille en het schilderij 'De drie Wijzen' heeft niemand ooit gezien. Van een altaarschilderij waarop Sint-Jakob en Sint-Christoffel met het kindje Jezus afgebeeld stonden, restten na de bevrijding enkel fragmenten. De familie De Ridder, woonachtig op het plein aan de kapel, verzamelde de stukken en zoon Jo De Ridder puzzelde ze tot een geheel aan elkaar. Het doek hield echter geen stand en is intussen al lang verpulverd. Dat er nog vijf heiligenbeelden bewaard zijn, danken we ook aan de familie De Ridder. Waar zijn echter de relikwiekast en, belangrijker nog, de relikwieën van Sint-Jakob gebleven? Het smeedijzeren kruis dat het torentje sierde, zou door een antiquair uit Breda verworven zijn. De kruisweg werd jaren geleden verkocht en bevindt zich nu in particulier bezit in Essen. De eigenares is bereid hem aan Kalmthout te schenken, maar niemand weet met zekerheid of hij effectief uit de Kalmthoutse kapel komt. Lees meer ...
Op 23 mei 2010 kan je deelnemen aan de tweede editie van de Fortengordel van de Provincie Antwerpen en Gazet Van Antwerpen. Inderdaad, we breien graag een vervolg aan dit mooie initiatief. Dankzij de Fortengordel maak je kennis met de verschillende forten die zich rond Antwerpen bevinden. In 1859 werden in het Antwerpse acht grote forten gebouwd, de zogenaamde Brialmontforten. Deze maakten allen deel uit van een immens verdedigingswerk waarbij Antwerpen ook werd omgeven door een 15 km lange omwalling. Vandaag bestaan nog zeven van de acht forten. Stuk voor stuk zijn het unieke pareltjes van historisch erfgoed. Wat vroeger dienst deed als bescherming heeft de voorbije decennia een dynamische sociale, recreatieve en culturele herbestemming gekregen. LEES MEER...
Voor de geïntresseerden heb ik het volgende over Geocaching in België:
Cachedichtheid in Belgie: caches/km: 0.287) Afgelopen week werden er 2332 verschillende caches gelogd in België, waarvan 481 multi-caches en waren er 1069 geocachers actief in België. In de voorbije week werden er 55 nieuwe caches geplaatst in België. Er zijn nu 6344 caches actief in België die in totaal 750126 keer gevonden werden. De oudste nog actieve cache in Belgie is Geocache en werd verborgen op 07/07/2000.
De fietsbel is weer in de actualiteit. Je weet wel, dat kleinnood dat normaal gezien op je stuurstang is gemonteerd. Weet je nog, je gebruikt dat ding om je aan te kondigen als je iemand er attent wil op maken dat je er aan komt. Toch altijd nuttig zo 'n ding om veiliger te fietsen op onze drukke fietspaden.
Nu bestaan er tegenwoordig ook geluids-armbandjes, vooral bedoeld voor wielertoeristen. Wanneer de fietser er met zijn hand op drukt geeft dit een pieptoon van meer dan 93 decibel. Volgens de media kan je vanaf 5 juni 2010 deze geluids-armbandjes gratis afhalen in de kantoren van Landbouwkrediet... Je moet wel wielertoerist zijn... Nog dit: in princiepe is een fietsbel verplicht maar in de realiteit fietsen zo'n 600.000 wielertoeristen rond zonder bel! Oeps...
Morgen is het negen weken na data van de operatie. Na de vochtperikelen nu ook beter bij de inspanningen. Ondertussen een 130km gefietst (hometrainer en openlucht). De dag na de inspanning grote stijfheid en pijn rond de knie en kuit, maar dat schijnt normaal te zijn. Maar fietsen in de zon doet deugd en Pedro doet het vooralsnog rustig aan (op vraag van Lewiske). Vanaf volgende week zal hij de fietsafstand stelselmatig opvoeren zodat hij in juli opnieuw de +60km ritten kan aanvatten... Volgens de kiné is er na ongeveer 3 maand een normale loopafstand mogelijk en na 6 maanden is de knie volledig gerevalideerd. Langdurige kniezit blijft af te raden, maar verder is er geen beperking. Sportbeoefening wordt aangemoedigd...
Bezienswaardigheid: Hof d'Intere te Wecehelderzande
Hof dIntere
Dit kasteel dankt zijn naam aan het 15eeuwse Hof van Dynter en is gebouwd in 1649 door J. de Proost, heer van Wechel. Toen was het de pastorie, later werd het privé bezit om sinds 1835 gemeente-eigendom te worden.
Filips de Goede nam en gaf Wechelderzande op 13 maart 1440, samen met Gierle en Lille, in leen aan Ambrosius de Dynter. Het 'Hof d'Intere' of 'Hof van Dynter' was vanaf 1440 een laathof (leenhof) en geen gebouw! Dit laathof had zitting in een herberg in het dorp. De nieuw gebouwde indrukwekkende woonst van heer Johan de Proost van Wechelderzande in 1649 kreeg de naam 'Hof d'Intere' omwille van enerzijds het feit dat het was gebouwd op een perceel grond dat leenheerlijk onder de rechtsbevoegdheid van het 'Hof d'Intere' behoorde en anderzijds omdat Johan de Proost in het bezit was gekomen van de rechten van dit leenhof en derhalve ook de titel 'heer van Dynter' mocht voeren. Het is pas in de zeventiende eeuw dat het gebouw, na de oprichting ervan, de naam van het laathof heeft overgenomen.
De Slagmolen te Lille is een oliemolen en wint uit koolzaad op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie. De Slagmolen is enig in zijn soort en is na de beëindiging van de renovatie een uniek monument voor ons land.
Een eerste vermelding van een oliemolen of slagmolen te Lille dateert van 1465. Oorspronkelijk bevond de molen zich enkele honderden meters verder in de straat. In 1830 kocht ene Jan Wouters, landbouwer, de Slagmolen en hij liet deze ontmantelen en overbrengen naar zijn boerderij: de plaats waar de molen zich nu nog bevindt. Op 1 januari 1836 werd de Slagmolen door een zware brand getroffen. De eeuwenoude lopers waren door de hitte gebarsten en er werden nieuwe aangevoerd vanuit Oost-Vlaanderen. Deze lopers hadden een voor de Kempen uitzonderlijke grootte. De lopers hebben elk een gewicht van 3500 kg en een diameter van 2,30 meter, daarmee zijn ze vermoedelijk de grootste molenstenen van de Benelux-landen. De Slagmolen bleef op naam van de familie Wouters tot in 1900, toen huwde Maria Catharina Wouters met Jef Goossens die de volgende slagmolenaar werd. In 1985-1986 drong renovatie zich op en nu mogen we met voldoening vaststellen dat de Slagmolen voor het nageslacht bewaard zal blijven. De molen is nog steeds in het bezit van de familie Goossens.
Molendagen in 2010: 30/5, 27/6, 25/7, 29/8 en 26/9. Op deze dagen is de molen te bezichtigen tussen 13.00 en 18.00 uur en zijn er vanaf 14.00 uur smoutebollen te verkrijgen.
Van in de 14de eeuw bestaat hier al een drukke Mariaverering aan een staak- of boomkapelletje. De huidige kapel wordt in 1667 gebouwd in rode baksteen. Een houten luikje maakt het mogelijk om door de ijzeren tralies het barokke altaar te bekijken en giften in het offerblok te leggen als de kapel gesloten is.
Interesse om de kapel te bezichtigen? Neem contact op met Modest Tops, Prijstraat 36, Tielen
Meer dan de helft van deze 50 km lange route loopt doorheen het Zoniënwoud, het Capucijnenbos en het Warandepark van Tervuren. Eeuwenoude, statige beuken wisselen af met staaltjes van koninklijke tuinarchitectuur. En toch rijd je maar op een boogscheut van Brussel. Je fietst zelfs een paar maal de Ring onderdoor. Je bent ook te gast in de 'glazen dorpen' Hoeilaart, Overijse en Duisburg. Hier bloost de blauwe Brabantse druif in nog enkele duizenden serres. De Zoniënwoudroute is niet bewegwijzerd.
Heerlekapel Heerlekapel, toegewijd aan St.-Cornelius, omgeven door linden en toegankelijk via een lindedreef. Oudste vermelding van 1572. De toenmalige lemen kapel brandde volledig af in 1622 en werd heropgebouwd in 1627.
Huidige kapel vermoedelijk opgetrokken in opdracht van de familie Proost die in 1663-1664 leenheer werd van Lichtaart. De sacristie werd aangebouwd in 1985, bij deze werken werd een steen ontdekt met vermelding "MDL" (1550), vermoedelijk afkomstig van een oudere kapel. De huidige kapel werd bepleisterd in 1985 heeft een zadeldak (schuin ingeplant t.o.v. de straat, leien) met zeszijdig klokkentorentje, koor onder lessenaarsdak, een tuitgevel met aandak en schouderstukken, gemarkeerd door rondboogdeurtje in zandstenen omlijsting. Verder heeft de kapel korfbogige vensters. Het interieur is bepleisterd en beschilderd met een duif en IHS-symbool in het stucwerk.
Nu de perikelen omtrent de vochtophoping, en de daaraan verbonden nefaste nevenwerkingen, stilaan verdwijnen is er goed nieuws. Pedro kan opnieuw met zijn 'Randonneurke' rondtoeren. Weliswaar zijn de afstanden nog miniem maar een regelmatige opbouw zonder te forceren is aangewezen. De bedoeling is om dagelijks korte ritten in te lassen bovenop een bezoek aan de kiné en oefeningen thuis. Bij goed weer zal Pedro door de Kempen pedaleren, bij slecht weer is er nog de hometrainer. Vanaf half mei kan Pedro dan vermoedelijk de normale rondritten maken, de hemel klaart op...
Lieven Scheire, gekend van TV als comedymaker, droomt van een stad vol fietsers. Hij ook vindt de fiets vooral een heel vriendelijk vervoermiddel. Van op zijn fiets promoot Lieven Scheire de actie "Met belgerinkel naar de winkel". Ook dit keer kunnen fietsende klanten punten sparen en een mooie foetstas kopen tegen een voordelige prijs...
Meer over deze actie lees je op www.belgerinkel.be
Op 8 mei wordt de nieuwe themafietstocht Flandriens officieel gelanceerd. De route start aan het Wielermuseum van Roeselare en bestaat uit drie lussen die elk apart gereden kunnen worden. De lussen sluiten naadloos op elkaar aan zodat doorgewinterde Flandriens in de sporen van oude gloriën meer dan 130 km kunnen afmalen... LEES VERDER
Bewerkte foto: centrocampista Meer foto's: wordpress.com
Vorig jaar deze tijd was Pedro met zijn gezellen op weg naar Santiago de Compostela. Het gezelschap was aan hun vijfde dag bezig, richting Bussy. Onder een druilende regen en met heftige hellingen onder de wielen gingen ze op zoek naar 'de Bron van de Schelde'. Gouy is het 'boerengat' waar de Schelde ontspringt. Eigenlijk ligt de bron verscholen in een smalle strook bos achter de helling van Mont Saint-Martin. Bij aankomst ging Pedro horizontaal tegen de vlakte, jawel op de toen al geteisterde R-knie.
"In het Noorden van Frankrijk, niet ver over de grens vind je verborgen in een bosje de bron van de Schelde. Eigenlijk best wel een leuke dagtrip. Officieel ligt de bron in Gouy, maar eigenlijk moet je een stukje door rijden door Mont-Saint-Martin en een stukje verder linsk afsplaan. Een beetje verderop vind je nog een waterbouwkundig interessant gegeven: een kanaal dat in een tunnel verdwijnt." (Tekst: Mototravel.be Bronnen special)
Zie ook: http://www.sigmaplan.be/index.php?page=schelde http://belgie.vakantiebegin.be/rivier-schelde.html http://users.telenet.be/nike.dierycx/gouy_escaut2005.htm http://www.recreatiefietser.be/HTML/Reisverhalen/bronschelde.html Foto's: Pedro
Nationale Molen- en Gemalendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 mei. Molenaars en machinisten van vele honderden molens en tientallen gemalen verspreid over het hele land zetten dit weekend de deuren open voor het publiek. Het is een ideale gelegenheid voor jong en oud om deze werktuigen die zon belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van Nederland van nabij te bekijken en te beleven. Fietsen.123 publiceert in het kader van deze dag een top 10 van de mooiste molenroutes in Nederland en België. Lees meer
Info fietsen123.be Bewerkte foto van Profiledemolen.nl
Een paar miljoen geocachers vieren op 02 mei het 10-jarig bestaan van Geocaching! Geocaching werd mogelijk gemaakt toen de selectieve beschikbaarheid werd verwijderd uit de GPS-satellieten. De eerste geocache werd reeds op de volgende dag geplaatst. Nu zijn er meer dan een miljoen actieve geocaches en meer dan 3 miljoen actieve geocachers...
Weten jullie nog, vorig jaar deze tijd was Pedro per fiets onderweg naar Compostela. Vandaag zit hij thuis wegens revalidatie van de R-knie. Arbeiden dus om terug fit te geraken...
Pech blijft Pedro achtervolgen bij de revalidatie. Vochtophoping in ledematen, gelaat en body hinderen Pedro bij bepaalde oefeningen. Het water kwam hem tot aan de lippen. Oorzaak van dit ongemak is de toegediende medicatie, ontstekingsremmers met nefaste gevolgen. Maar Pedro kennende zal hij tegen half mei toch klaar zijn om met z'n "randonneurke" door het Vlaamse land te toeren...
Hieronder op de afbeelding ziet u de drie nieuwe Geocoins in mijn bezit. Owner: PedroLewis. De bedoeling is ook hier dat de drie coins rondreizen door Geocacheland...
Geocachers day - Found it - The Rosetta Stone
Vooral bij "The Rosetta Stone" is het de bedoeling dat deze coin het land van herkomst - Egypte - aan doet. Rosetta, nu El Rashid, is de vindplaats van de steen. Op de steen staat op drie verschillende manieren een tekst geschreven: in het Egyptisch door middel van Egyptische Hiërogliefen, in het Egyptisch door middel van Demotisch schrift en in het Grieks alfabet. Ook dient de coin zeker door volgende landen te reizen: Griekenland, Frankrijk, Engeland en Nederland. De steen staat te pronken in het British Museum te Londen. Een kopie van deze steen is te bewonderen in Figeac (Frakrijk) en Leiden (Nederland).
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)