Vandaag met de leerlingen van meester Bart op natuurwandeling in het Grotenhoutbos te Gierle. We hebben daar een toffe wandeling gemaakt met deskundige uitleg van gids Jan Diels...
Het Grotenhoutbos is een gebied van circa 300 ha en werd in november 2000 aangekocht door het agentschap Natuur en Bos van het Vlaamse Gewest. Het Grotenhout heeft in het verleden waarschijnlijk nooit een ander grondgebruik gekend dan 'bos'. De eerste schriftelijke bron die melding maakt van het Grotenhout dateert van 1320. Het Grotenhoutbos is dus een historisch bos op de grens van Lille met Vosselaar. Het domein bevat ongeveer 100 ha eikenbos van meer dan 100 jaar oud. De dikste eik heeft een omtrek van 3,8 m! Ook beukenbossen, essen- en elzenbossen komen er voor. Het Grotenhout bevat vele zeldzame planten, zowel typische bosplanten als planten van grazige vegetaties. In totaal werden er meer dan 360 verschillende plantensoorten gevonden. Daarnaast herbergt het bos niet minder dan 8 verschillende vleermuissoorten. Het Grotenhoutbos werd in 2001 officieel opengesteld voor het publiek. Je kan het gebied jaarrond via verschillende bewegwijzerde wandelwegen bezoeken.
Het Sint Nicolaasfeest is een schilderij van de Nederlandse kunstschilderJan Steen.
Steen schilderde het 82 x 70,5 cm grote werk, uitgevoerd in olieverf op doek, tussen 1665 en 1668. Het bevindt zich momenteel in het Rijksmuseum Amsterdam.
Het werk is geschilderd in de voor Jan Steen kenmerkende stijl, waarbij taferelen uit het dagelijks leven op levendige en vaak schijnbaar chaotische wijze worden weergegeven. Het schilderij toont een gezin dat aan de vooravond van 6 december het traditionele Sinterklaasfeest viert. Centraal staat de jongste dochter van het gezin die zich kennelijk het afgelopen jaar goed gedragen heeft en daarvoor wordt beloond met een pop en andere geschenken. Haar oudere broertje staat huilend naast haar, want zijn schoen is leeg gebleven. Hij wordt uitgelachen door een ander broertje. Op de achtergrond staat de grootmoeder die mogelijk toch nog troost heeft voor de huilende jongen in de vorm van een verborgen cadeau. De moeder toont belangstelling voor de geschenken van haar jonge dochter. De vader van het gezin ziet glimlachend het hele tafereel aan.
Al op jonge leeftijd leerde Eligius (St. Elooi) hoe hij metaal kon bewerken en hij bleek een voortreffelijk leerling voor wie alles mogelijk was. Eens werkte hij voor een smidsbaas die zeer overtuigd was van zijn eigen kunnen en daarom boven de deur van zijn smederij het opschrift Meester boven de meesters had aangebracht. Toen op zekere dag een weerspannig paard werd binnengebracht, wist de Meester boven de meesters daar geen raad mee. Eligius ging echter rustig naar het paard, nam het been af, voorzag de hoef op het aambeeld van een nieuw ijzer en zette het been weer aan de romp van het paard, waarna het dier vrolijk wegdraafde. De baas liet dit niet op zich zitten en probeerde het kunststukje bij een volgende lastige klant. Dit dier begon echter hevig te bloeden, waarop de smid ten einde raad zijn maatje te hulp riep. De jonge Eligius stelde echter als voorwaarde dat zijn baas het trotse opschrift boven de deur moest weghalen. Toen dit gebeurd was, hield het bloeden onmiddellijk op. Eligius zette het been er weer aan en het paard verliet hinnikend de smidse. Een beeld met de uitbeelding van dit verhaal bevindt zich in de kerk te Plozévet in Bretagne.
Het wintert. U fietst. Een fiets heeft ook een winteronderhoud nodig. Lees meer over hoe u de fiets winterklaar maakt... Klik op de afbeelding voor meer.
Of u nu uw fiets in de winter wilt blijven gebruiken of hem voor de wintermaanden wilt stallen, in beide gevallen zult u uw fiets even moeten nazien om deze winterklaar te maken. In de winter wordt bij vorst of ijzel zout gestrooid en dat is slecht voor lak, ketting en andere onderdelen.
Louis Neefs, Vlaanderens mooiste stem, hield van zijn klassiekers: hij was verzot op de keuken van zijn moeder. Jeroen gaat de uitdaging aan om de Plat Préféré van Neefs, de kalfsfricassee van zijn moeder, te evenaren, en dat is geen gemakkelijke opdracht.
Om er wat in te komen, doet hij voor een andere klassieker beroep op zus en rasechte Kempische keukenprinses Connie. In Gierle, hun dorp in de Kempen, laat ze Jeroen meegenieten van de heerlijke gehaktballen met krieken die ze klaarmaakt. En dan stuurt ze hem naar In Den Eyck, een bruine kroeg onder de kerktoren, het soort etablissement waar Louis graag zou gezeten hebben met zijn vriend Raymond Ceulemans.
Neefs hield ook wel eens van een culinair experiment: zo was hij verzot op escargots - weliswaar als enige van de familie. Als hij het gerechtje dat Jeroen voor hem klaarmaakt zou geproefd hebben, zou hij nog meer fan zijn. En dan is het tijd voor de schoonheid van een familiereünie in het Mechelse Vrijbroekpark
Info: canvas.be Misschien komt Pedro ook wel in beeld...
Een 'place to be' in het groene Limburg... Vakantie in Limburg altijd verrassend!
Hilde en Paul van hotel "The Oak" te Zutendaal...
Bij Hilde en Paul staat de koffie altijd klaar...
Zutendaal in Limburg een groene oase...
Hotel the Oak te Zutendaal, gezellig en familiaal. De gastvrouw Hilde verwent je er met haar kookkunst en de gastheer Paul begeleidt je bij het uitstippelen van je fiets- of wandelvakantie. Het hotel heeft al 8 zelfbeschreven fietsboekjes. Via de actie Vlaanderen Lekkerland hebben ze ook de titel 'favoriete gastvrouw van Vlaanderen' in de categorie 'logies' gewonnen! Een echte aanrader voor all-inclusive fiets- of wandelarrangementen.
In de omgeving: Blote Voetenpad, wandeling in het NPHK, bezoek Oud-Rekem (mooiste dorp van Vlaanderen), dorpswandeling Zutendaal, fietsroutenetwerk, Maastricht, Hasselt, Maasmechelen Village
Het loopfietsje komt meer en meer in, in Nederland en België. Met een loopfiets heeft uw kleinkind een leuk stukje buitenspeelgoed waarmee de motoriek verder ontwikkeld kan worden.
Als het zonnetje ook maar een beetje wil schijnen, of de wolken ineens uit de hemel verdwijnen pak jij je fiets voor een prachtige tocht nadat je een route hebt uitgezocht
Het gelukkigst ben jij tussen twee wielen jij behoort tot de klasse der rijwiel-o-fielen niets vind jij mooier dan die trappers rondmalen met een krachtige tred gesel jij je pedalen
Maar wat moet je zon fietser nu eigenlijk geven? dat wou Sint weten, het beheerste zijn leven een fietsaccessoire, een boekje, een kaart? wat vindt zon fietsvriend de moeite nou waard?
Gelukkig is zijn zoektocht uiteindelijk geslaagd: een prima geschenk dat jou zeker behaagt Dus pak maar uit, hopelijk is het naar wens, dit sintcadeau voor de fietsende mens!
Geen betere manier om Amsterdam te verkennen dan per fiets. Je komt de rode fietsen van MacBike dan ook overal in de stad tegen.
MacBike is met 250.000 verhuringen per jaar niet alleen de grootste fietsverhuurder maar met meer dan 50.000 reparaties per jaar houden we ook duizenden Amsterdammers veilig op de weg. MacBike heeft 3 verhuurlocaties in het centrum van Amsterdam. GEOPEND: 7 dagen in de week van 9.00 tot 17.45 MacBike Centrum Oost MacBike Centraal Station Oost MacBike Leidseplein
Van de Kempen via Limburg en Vlaams-Brabant naar Oost- en West Vlaanderen, een gebied dat we menigmaal hebben befietst... Wallonië daarentegen is voor ons grotendeels onbekend terrein. Daar gaan we volgend fietsseizoen (als de knie het toelaat) zeker verandering in brengen.
Rando-Vélo is de vrijwilligersorganisatie die in Wallonië de langeafstandsfietsroutes ontwerpt, bewegwijzert en onderhoudt. Het is de evenknie van de Vlaamse LF-werkgroep van Grote Routepaden.
Neem nu bijvoorbeeld het nieuwe traject van de RV3. De RV3 loopt van Overboelare tot in Gedinne over een afstand van 228 km. Een parcours waar je wel enkele dagen als recreatief fietser zoet mee bent. Daarnaast heb je nog de RV301 naar Enghien en de RV302 naar Mons, samen fietsplezier over een totaal van 288 km. Je fietst onder andere langs de scheepsliften op het Canal du Centre, door de vallei van de Samber, langs Chimay met zijn bekende abdij en door een aantal van Les Plus Beau Villages de Wallonie zoals Lompret, Viroinval, Couvin en Olloy sur Viroin. De route en zijn varianten zijn volledig bewegwijzerd met de bekende geelblauwe merktekens.
Info: reisreporter.be Foto: Wikipedia, Canal du Centre
Joepie en dat we content zijn mag je weten... een week 'gedwongen', door bizarre omstandigheden, geen blog kunnen bewerken was wel even wennen... Wat er nu juist aan de hand was weet ik niet maar dit blog is dankzij de tussenkomst van Redpoppy (Gerda) en onze Webmaster Pascal opnieuw operationeel. Bedankt hiervoor.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)