De koppen van Barts maten hingen naar beneden. "Wat moet er van ons geworden?", vroeg een getraumatiseerde jongeman zich luidop af.
Achtien jaar en niet enkel ontroostbaar, ook wanhopig. Nu is er nog de grote pijn in hun hart, het verlies van een toffe vriend, het meevoelen met de ouders, maar hopelijk haalt de veerkracht van een achtien jarige binnen enkele weken weer de bovenhand.
Het heeft me getroffen. Toen ik die leeftijd had, heb ik nooit diezelfde wanhoop bij mijn vrienden ervaren, zelfs niet bij het verlies van een van ons. Is er dan toch iets ten kwade aan de wereld veranderd? Het is in ieder geval ingewikkelder geworden voor jonge mensen om in deze wereld hun plaats te vinden. Als het voor hun ouders al zo'n rollercoasterrit is elke dag, moet dat op hen toch een invloed hebben. Wanneer heerst er rust in het gezin: 's avonds samen voor buis?
Zeker voor mensen die het al lastig hebben in het leven, moet de druk van deze samenleving verpletterend hoog zijn. Ook voor jonge mensen van 18 die elke dag horen hoe bedrijven saneren, hoe kinderen sterven van honger, hoe het milieu verpest is. En die dan nog moeten meemaken hoe hun beste vriend brutaal uit hun leven verdwijnt door dom geweld.
Deze generatie heeft zoveel kracht en talenten in zich dat mijn generatie, die hun wereld heeft gemaakt, hen moet steunen om hun weg te vinden, zonder ze stiefmoederlijk te behandelen. Want tenslotte zullen zij aan hun wereld vorm moeten geven. Wat niet wil zeggen dat zij in deze dagen van droefheid hun kopjes niet mogen laten hangen. Het getuigt van hun grote vriendschap voor Bart.
|