Ingrediënten
Voor 4 personen:
1 knolselderij, geschild en in blokjes
1 prei, in dunne ringetjes (het witte gedeelte)
1 stengel bleekselderij, in stukjes
4 grote sjalotten, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
115 gram paddenstoelen, in stukjes gescheurd
1 eetlepel tijm
1 eetlepel bladpeterselie, fijngehakt
150 gram pancetta of spekjes, in reepjes of blokjes
945 ml kippenbouillon
Olijfolie
Zout & peper
Knolselderijsoep met gebakken paddenstoelen
Begin met het uitbakken van de spekjes, op laag vuur, in een grote soeppan met deksel. Voeg eventueel een klein beetje olie toe als dat nodig is.Schep de uitgebakken
spekjes op een bord met een dikke laag keukenpapier, om uit te lekken.
Haal 1 eetlepel van het achtergebleven vet uit de pan en zet het opzij, voor later gebruik. De rest laat je in de pan zitten. Bak daarin op laag vuur de bleekselderij, prei, sjalotten, knoflook en tijm gedurende 10 minuten, tot ze zacht zijn.
Voeg de stukjes knolselderij toe, bestrooi met zout en peper en leg de deksel op de pan. Laat de knolselderij zo in 15 min. zacht worden. Voeg daarna bouillon toe en breng aan de kook. Laat op heel zacht pruttelen tot de knolselderij zacht genoeg is om te pureren.
Pureer de soep in een blender of met een staafmixer tot ‘ie glad is. Houd zolang warm.
Bak de paddenstoelen in het achtergehouden spekvet op hoog vuur, tot ze lichtbruin zijn. Doe de spekjes er nog even bij om ze door te warmen.
Schep de knolselderijsoep in kommen of borden. Leg de gebakken paddenstoelen en de spekjes er bovenop. Bestrooi met de fijngehakte peterselie.