Bij Max in Gent eet je de lekkerste Brusselse wafels. Jan Gheysens schreef er een boek over en ontdekte dat de Brusselse wafels eigenlijk in Gent ontdekt werden in de negentiende eeuw... Een echte, lekkere Brusselse wafel telt precies 20 vierkantjes en is licht, luchtig en krokant. Smakelijk! buurt:
Korenmarkt Goudenleeuwplein 3 9000 Gent
Openingsuren ma van 09:00 tot 18:00 di gesloten wo van 09:00 tot 18:00 do van 09:00 tot 18:00 vr van 09:00 za van 09:00 zo van 09:00
Pannenkoeken vanaf 14u.
OVER MAX Etablissement Max ligt op een van de mooiste pleintjes van Gent, in de schaduw van Belfort én Sint-Niklaaskerk. Het lijkt me vreemd dat iemand ooit de Brusselse wafel 'uitgevondenheeft. Deze zoete lekkernij moet er toch altijd geweest zijn! En toch, in 1839 kwam een man op het idee, de heer Max met name, om deeg te gieten tussen twee ijzers die hij verwarmde op een steenkoolvuur. Zijn 'Brusselse wafelswerden een succes. Max liet een eerste houten 'kraambouwen en trok ermee van kermis tot kermis. Opnieuw een voltreffer. Er kwam een tweede kraam, een derde, een vierde en telkens werd de inrichting rijker en mooier. De kramen werden dan wel ontmanteld, maar in de keuken stookt nazaat Yves Van Maldeghem nog steeds de zware wafelijzers warm en houdt zo de familietraditie in eer. Deze keer eten we geen Brusselse wafels maar pannenkoeken. Terwijl we op onze bestelling wachten, bekijken we het interieur. Het gebouw waar Max een stijlvol onderkomen vond, behoort tot de oudste stenen gebouwen van Gent. De restauratie en herinrichting werden met zeer veel zorg en liefde aangepakt. In het interieur wist men traditie en hedendaags comfort te verzoenen. Oude onderdelen van de kramen werden in de zaal verwerkt en aan de wijnrode muur herinneren oude foto's aan de gloriedagen van Max. Met heel veel panache en allure dragen de kelners hun 'grand-cafétenueals waren we in hartje Parijs. De bediening is zwierig en accuraat. Alles wat op tafel verschijnt, is stijlvol gepresenteerd. Op elk (groot) bord twee pannenkoeken van puur artisanaal deeg, perfect gebakken, elegant dubbelgeplooid en bestrooid met bloemsuiker. Aan de overkant wordt op een apart schaaltje een royale hoeveelheid fondantchocoladesaus geserveerd, samen met een even royale hoeveelheid slagroom. Op de pannenkoeken liggen twee bollen vanille-ijs die net als de slagroom bekroond zijn met een grote halve aardbei. Klasse! Mijn pannenkoeken ogen soberder, met enkel suiker en boter erbij geleverd, maar smaken er niet minder lekker om. Mijn Cécémel wordt door de kelner met zwier uitgeschonken in een hoog theeglas in metalen houder en is heerlijk koel. De pannenkoeken van Max steken de wafels naar de kroon!
Druk op kleine plaatje , en kan je video clip beluisteren de moeite...
|