'Chinese toeristen zullen Gent binnenkort niet meer ontdekken bij een bord waterzooi en een glas kriek, maar wel met een ferme gehaktbal in de mond.'

De ambitie van Wim Ballieu is niet te stuiten. Amper een paar weken na zijn televisiedebuut met Goe Gebakken heeft de Gentenaar al een nieuw project. Tijdens de avondshopping op 19 april opent hij, samen met Gille Leenknegt, de 'gehaktballenshop' Balls & Glory in het kookatelier Atmytable aan de Sint-Jacobsnieuwstraat.

Op maandag, woensdag en vrijdag kan je er terecht voor verse gehaktballen met een liquide vulling, gaande van gestoofde appeltjes tot krab en ganzenlever. Het vlees komt uit de slagerij van zijn pa, gedraaid van de beesten die zijn grootouders in hun Veurnse boerderij kweken. Daarbij komt een portie verse stoemp en zelfgemaakte appelmoes of kriekskes. 'Ambacht is terug stoer en daar willen wij volledig op in spelen, met onze zelfgedraaide ballen.'

De ballen proeven, kan aan de toog, maar Balls & Glory wil vooral een winkel zijn, waar mensen hun eten kopen voor thuis. 'De dagen dat de winkel niet open is, trek ik erop uit om de ballen overal te lande te verkopen. De markt van Ledeberg staat al zeker op mijn lijstje.'

De winkel zal tot september aan de Sint-Jacobsnieuwstraat gevestigd zijn, in afwachting van een definitieve locatie. En Ballieu plant ook zaken in Antwerpen, Hasselt en Leuven. 'Ik word de Starbucks van de gehaktbal (lacht).

Lees meer over Wim Ballieu in Het Nieuwsblad Magazine van vandaag. Wim geeft ook kook- en bakworkshops. Info: wim@raf.be