Jammie Heyerick van het DSMG in Sint-Amandsberg: 'Bij het ontdekken van een affiche van het Sabbattini-gezelschap wou ik wel eens weten wat daar na hun vertrek uit Gent van geworden was. Ik kwam in contact met Thea Deege, die in Deurne woont en er Sabbattini bijna als een soloproject overeind houdt. Zo hebben wij in ons centrum het archief van Marcel A.J. Hoste kunnen onderbrengen. Een van de oud-mimespelers, Sonja Gyselinck, is zelfs medewerkster bij het DSMG. Dat bood ons een uitzonderlijke kans om heel wat documenten en foto's te duiden.'

Piepklein

Marcel Hoste, zelf schilder, poppenspeler en vooral mimekunstenaar, startte in 1952 met een piepklein 'zakvesttheater' in een van de ruimten onder de Sint-Pieterskerk in Gent. Het letterlijk kleinste theater van Europa maakte internationale naam en Hoste bracht de grootste mimespelers naar Gent. Zelf trok hij met zijn Sabbattini-theater Europa rond. In 1960 kwam er zelfs een eigen mimeschool die tot in de jaren tachtig initiatiecursussen gaf.

De geschiedenis van het gezelschap hing samen met een eindeloze zoektocht naar een degelijk onderkomen. Sabbattini verhuisde achtereenvolgens naar de Lange Steenstraat, de Hoogstraat en een pand aan de Burgstraat, waar het een kamertheater oprichtte tot in 1993. Nadien werd er weer rondgezworven, zelfs tot in de theaterzaal van Krakeel in Gentbrugge.

In zijn laatste levensjaren - Hoste overleed in 1977 - liet hij het initiatief al aan Thea Deege, die nu nog steeds de drijvende kracht blijft achter Sabbattini.

'Als je alleen bent, word je vanzelf artistiek directeur', zegt ze. 'Organisatorische en financiële redenen deden ons weggaan uit Gent. We hebben dan met een vijftal mensen nog vrij goed gedraaid, vooral met kleuterproducties, bij randevenementen en school- en bedrijfsvoorstellingen. Nu werk ik nog met freelancers, maar de laatste twee jaar halen we nog amper vijf voorstellingen.'

'Bij de voorbereiding van de herdenkingstentoonstelling 100 jaar M.A.J. Hoste voel ik wel nog de enorme energie en samenhorigheid bij de ex-mimespelers en dat doet mij erg veel plezier', besluit Deege.

De tentoonstelling loopt van 21 september tot 14 oktober in Theater Tinnenpot en Zaal Zilverhof en schetst in tien composities het leven van Marcel Hoste. Ex-spelers van het mimetheater zorgen ook voor rondleidingen. Op 6 oktober zijn er mimevoorstellingen van drie gezelschappen, waaronder ook Hoste-Sabbattini zelf.