Tot nu toe worden georganiseerde bezoeken aan de haven ontvangen in het administratiegebouw van het Havenbedrijf aan de John Kennedylaan. De haven ontvangt jaarlijks zowat 7.000 bezoekers, waaronder ambassadeurs, bedrijven, organisaties, verenigingen en scholen.

"Het gebouw zal opvallend en herkenbaar zijn omwille van zijn bijzondere architectuur, het 'hangt' gedeeltelijk over de kaai, en de houten buitenafwerking", aldus CEO Daan Schalck. Het bezoekerscentrum wordt opgetrokken met aandacht voor duurzame technieken en 
materialen.

Jacob van Artevelde

Het ontwerp komt van het architectenbureau Tetra en werd geselecteerd na een open oproep via de Vlaamse Bouwmeester. Het pand wordt uitgerust met een multifunctionele ruimte, met multimedia-apparatuur, voor ontvangst van groepen tot honderd personen. Vanuit die ruimte, en vanop een terras, zullen bezoekers uitkijken op het Grootdok. Daar ligt ook de Jacob van Artevelde, waarmee bezoekers op zaterdag al een gratis rondvaart in de haven kunnen maken.

In het bezoekerscentrum zullen ook voorzieningen voor de personeelsleden van de afdeling Schipperij van het Havenbedrijf en kantoorruimtes ondergebracht worden. De investering is goed voor 2 miljoen euro.