Van de Stroppendrager tot Romain De Coninck, van dokter Joseph Guislain over Edward Anseele tot het Gentse Manneken Pis aan de Kraanlei, Gent telt vele helden en heldhaftige figuren, elk met een eigen verhaal. Vereeuwigd in brons, koper of steen staan ze verspreid over de Gentse straten, maar we rijden er altijd te snel voorbij.

De twaalfde editie van Erfgoeddag stond in het teken van Helden, en in Gent werd dat origineel ingevuld met een Heldenroute langs 44 standbeelden en gedenkplaten van Gentse helden.

Bezoekers wandelden door de Gentse straten van standbeeld naar standbeeld, waar ze opgewacht werden door een gids die het ware verhaal deed over de bewonderigenswaardige stroppendrager die gebeiteld naast hen stond.

'En dat was een groot succes', zegt Frederik Verstraete van het STAM. 'Maar liefst 18.000 bezoekers kwamen naar Gent voor deze Erfgoeddag. Dat is een pak meer dan de voorbije jaren. We zijn ook blij dat een recordaantal van 44 Gentse culturele instellingen hun deuren openzwaaiden.'

De grootste blikvanger was de ludieke mogelijkheid op de Vrijdagsmarkt tot handje schudden met Jacob Van Artevelde, de Gentse held die buiten het verbod van Frankrijk om de wolhandel met Engeland voortzette in de 14de eeuw. Het was het STAM dat met een hoogtewerker high fivers naar boven bracht om de beroemdste hand van Gent, die naar Engeland wijst, te schudden. Kinderen konden dan weer terecht in de Wereld van Kina en het Huis van Alijn, waar de bengels zelf de circusheld konden uithangen.