Bernard Cayman uit Charleroi is de man achter Immo Sambre. Hij was eerst apotheker, maar schakelde over naar de vastgoedsector. Hij realiseerde al 15 hotels, waaronder hotels in Sint-Niklaas, Kortrijk, Aalst en Hasselt. Aanvankelijk wilde hij tegen begin 2013 in het kantoorgebouw tussen de Kouter, de Korte Meer en de Universiteitsstraat een Etap- en een Mercure-hotel open, of respectievelijk een twee- en driesterrenhotel. Dat kantoorgebouw dateert van eind jaren zestig en bood onderdak aan banken en de RVA. De financiële crisis en een koerswijziging binnen de wereldwijde Accor-hotelgroep veranderde de plannen.

Accor creëerde een nieuwe groep van Ibis-hotels. Formule 1 en Etap verdwijnen en gaan op in Ibis Budget-hotels. Daarnaast komt er een Ibis Styles-groep en tenslotte zijn er de Ibis-hotels. In die laatste categorie zijn er in Gent al twee hotels, Ibis Sint-Baafskathedraal en Ibis Opera.

'Wij maken een hotel in de Ibis Styles-groep. Studies wijzen uit dat er in Gent een tekort is aan dergelijke hotels. Gent heeft nog groeimogelijkheden voor hotels. De ingang komt langs de Kouter. Het is een hotel zonder restaurant, wel met een bar en een ontbijtruimte. Een parkeergarage met 70 plaatsen zit er al onder het gebouw.' De commerciële ruimtes op de gelijkvloerse verdieping kunnen blijven, al lopen sommige huurcontracten af.

Het pand is binnenin al volledig gestript. 'Aan de structuur wijzigt weinig, door gebruik van kleuren en nieuwe ramen frissen we de gevels op. Binnenin verbouwen we het tot een gloednieuw hotel', zegt Cayman. Volgens hem kan het hotel klaar zijn tegen de zomer van 2014. 'We hebben een bouwvergunning en willen zo vlug mogelijk beginnen', zegt hij.