Voor alle duidelijkheid: Filmfestival Gentwordt geen festival van de misdaadfilm en de vaste onderdelen blijven behouden. 'Misdaad in de breedste betekenis van het woord biedt niet alleen een inkijk in de menselijke ziel, maar is ook een van de rijkste inspiratiebronnen van cineasten van alle tijden', zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. 'Het is een bonte verzameling van allerlei genres en subgenres, van politiefilm over gangstersaga, film noir en rechtbankdrama tot politieke thriller. Misdaad is een thema dat een breed publiek aanspreekt.'

Het festival presenteert de film Cesare Deve Morire van Paolo en Vittorio Taviani, die dit jaar de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn wonnen. De regisserende broers hebben meesterwerken uit de Italiaanse cinema op hun naam als Allonsanfan(1974), Padre Padrone (1977), La Notte di San Lorenzo (1982) en Kaos (1984).

Van de jury maakt alvast een kenner van misdaad deel uit, de befaamde Vlaamse misdaadauteur en Gentenaar Bavo Dhooge. Met thrillers als Sioux Blues, Stiletto Libretto en Sunset Bay is hij een van de bejubelde Vlaamse misdaadauteurs.

De hoofdattractie op het World Soundtrack Awards Concert wordt de befaamde Amerikaanse componist James Newton Howard. Hij schreef meer dan honderd scores, voor regisseurs als M. Night Shyamalan en Lawrence Kasdan, maar ook voor blockbusters als Pretty Woman, King Kong, Batman Begins en meest recent de kaskraker The Hunger Games

De 12de World Soundtrack Awards & Concert hebben op zaterdag 20 oktober om 20 uur in 'tKuipke plaats. Het Brussels Philharmonic en dirigent Dirk Brossé begeleiden filmfragmenten op het grote scherm. Tickets: 29, 39 en 49 euro, vanaf vandaag te koop op www.filmfestival.be en bij Uitbureau Gent (Veldstraat 82B, 09/233.77.88).