Ghelamco Group neemt de rechten en verplichtingen tot afname van 11.000m2 kantoorruimte in het Arteveldestadion over van Optimabank. De Ieperse vastgoedgroep nam eerder al de aandelen van Optima Financial Planners over in de cvba Arteveldestadion en werd de voornaamste aandeelhouder. In die cvba zijn ook Stad Gent en AAGent vertegenwoordigd. Optima wilde in het stadion kantoren onderbrengen en er diverse diensten centraliseren. Het bedrijf zit nu over diverse plaatsen in de stad verspreid en hoopte kosten uit te sparen.

Het vroegere Optima Financial Planners was van bij aanvang betrokken bij het project Arteveldestadion en trok mee aan de kar om alle gronden (groothandelsmarkt, bedrijvencentrum, Trans Vanheede, UCB) te verwerven en de nodige vergunningen (milieuvergunning, bestemmingswijziging, Mer, Mober) te bekomen. Vooraleer dat allemaal rond was, gingen er jaren voorbij.

Sponsor

Intussen was Ghelamco Group in het verhaal gestapt en had het voortouw genomen. Eind vorig jaar kon Optima Financial Planners Ethias Bank inlijven en veranderen in Optimabank. Dat Optimabank zich stapsgewijs volledig uit het project terugtrekt, heeft te maken met de overname van Ethias Bank en de impact van het bancaire statuut op de strategie van de onderneming. 'Optimabank wil zich concentreren op haar kerntaak en dat is het aanbieden van een volledige bancaire dienstverlening. Projectontwikkeling of een stadion bouwen hoort daar niet bij', zegt Jeroen Lissens van Optimabank. Optima Financial Planners bouwde wel heel wat appartementen in en buiten Gent. Die activiteit blijft bestaan en werd ondergebracht in Optima Global Invest. Appartementen bouwen is nog iets anders dan een stadion optrekken.

Optimabank zal Gent als hoofdzetel behouden, maar breidde zijn activiteiten al uit naar Wallonië en Spanje. Wat ook meespeelt is dat AAGent al jaren de VDK Bank als hoofdsponsor heeft. Stel dat het stadion van naam verandert in VDK Arena, dan zouden de belangen botsen. Optimabank is dan ook geen sponsor meer van AAGent.

'Wij zijn ervan overtuigd dat er voldoende interesse is voor kantoren op die plek. Die kantoren kwijtgeraken mag geen probleem zijn. De uitstekende ligging is een troef en er zijn volop ontsluitingswerken bezig', zegt Philippe Pannier van Ghelamco.