Voor het eerst kan je in het stadscentrum via Max Mobiel een fiets huren. Uitbureau heeft vier stuks opgesteld staan aan zijn kantoren in de Veldstraat, aan de achterkant van het museum Arnold Vander Haegen. De reservaties lopen telefonisch via Uitbureau, je kan de fiets vervolgens afhalen vanaf 10.30 uur en hem binnenbrengen kan tot 17 uur. De kostprijs is 10 euro per dag.

'In eerste instantie is de fietsverhuur er vooral gekomen voor mensen die de stad bezoeken. Zo kunnen ze op andere manieren Gent bezichtigen. Maar we denken ook aan nieuwe initiatieven, zoals bijvoorbeeld een culinaire fietstocht door de stad. De idee is dat mensen hier niet alleen komen om een fiets te huren, maar ook om op de hoogte te zijn van wat er zich in de stad afspeelt. We kunnen bij Max Mobiel ook steeds meer fietsen aanvragen', zegt Schockaert.

'We zitten nog in een premature fase, maar het is de bedoeling om Uitbureau te laten uitgroeien tot het centrale infopunt in de stad waarbij je terechtkomt als je wil weten wat er te doen is in Gent. Daarvoor wil ik graag een oproep doen aan vindingrijke Gentenaars en aan creatieve verenigingen, om samen te werken rond nieuwe initiatieven die leuk kunnen zijn voor bezoekers. Ik zou graag zostadsambassadeurs zien groeien, mensen die helpen het Gent-gevoel uit te dragen. Die mensen kunnen we dan ook in contact brengen met organisaties wanneer ze op zoek zijn naar vrijwilligers.'

Fakkeltocht

'Ik wil vooral niemand tegen de schenen schoppen, het is Uitbureau er vooral om te doen om krachten te bundelen', zegt Schockaert. 

'Bijvoorbeeld, van zodra de brug over het water er hier ligt, zouden we fakkeltochten op het water kunnen organiseren in samenwerking met kayak- en roeiclubs. Dergelijke ideeën wil ik graag zien groeien. Mensen die zich in deze spirit herkennen, mogen zich altijd bij ons melden. En ook zoeken we nog naar een leuke naam voor de stadsambassadeurs. Suggesties zijn welkom opinfo@uitbureau.be.'